• 9.374.070 stemmen

Geregisseerd door: Emile Degelin

Met onder meer: Annick Christiaens, Roger Van Hool, Pieter Embrechts

Gesproken taal: Nederlands en Frans

Plot De Ooggetuige

Paul Anderson, die al twintig jaar blind is, woont samen met zijn vader die weduwnaar is. Op zekere dag laat hij zich overhalen om de bekende Strampelli-operatie te ondergaan. Het geopereerde oog van Paul functioneert, maar zijn hersenen zijn niet in staat een zinvolle betekenis te geven aan de verschillende visuele stimuli. De evenwichtige blinde jongeman lijkt nu op een mentaal gehandicapte, die op volwassen leeftijd in de primaire fase belandt van een pasgeborene die moet ‘leren zien’.

avatar van Fisico

Fisico

Vrij ongewone langdradige film over een jongeman die 19 jaar blind is, maar opeens de mogelijkheid krijgt om opnieuw te zien. Zeer fascinerend vond ik het feit dat er zeer veel dingen zijn die een rol spelen in het proces en dat het louter "zien" niet zomaar vanzelf gaat.

Alles heeft er mee te maken hoe de hersenen reageren op deze nieuwe prikkels en hoe zij de transfer maken naar de ogen. Kleuren herkennen is één ding, vormen zijn dan weer wat anders. Weerkaatsing, licht, donker, beweging, perspectief, overlappende objecten, mat zicht, ... het heeft allemaal een zware invloed op wat/hoe je ziet en niet ziet.

Voor een documentaire dus prima leerstof. Alleen een beetje jammer dat het iets vloeiender en boeiender gebracht kon worden. Nu bij momenten langdradig en vervelend.

avatar van Creative-lady

Creative-lady

Bekeken op sooner. Niet echt mijn ding ...