De Smaak van de Ziel (2010)
Genre: Documentaire
Nederland
Geregisseerd door: Robbert So Kiem Hwat
Met onder meer: Erik van Loo, Cees Helder, Paul van Craenenbroeck
Releasedatum: 7 april 2011
Plot De Smaak van de Ziel
Wanneer Erik van Loo, de huidige chef-kok en eigenaar van restaurant Parkheuvel in Rotterdam aan aardappels denkt, denkt hij altijd aan de aardappelsoep van zijn vader, een slager uit Limburg. Die soep maakt hij nu zelf eigenlijk net zo. Hij moet het alleen wat geraffineerder afwerken om het in Parkheuvel te kunnen serveren. Cees Helder, de chef die als eerste Nederlander een derde Michelinster kreeg, was zijn voorganger. Helder deed de zaak over toen hij op zijn hoogtepunt was en denkt met grote weemoed terug aan het laatste stukje kalfsvlees dat hij daar klaarmaakte. De derde sleutelfiguur in deze documentaire over koken als kunst en smaak en diepgevoelde emotie is meesterproever Paul van Craenenbroeck, van wiens oordeel het krijgen van een Michelinster afhing.
Deze film is pas april dit jaar in de filmhuizen uitgekomen.
De film is nog niet op tv geweest.
Ik vond het maar een saaie bedoening. Enkel de scenes over de inkoopkant waren leuk. Verder was de potten en pannen soundtrack ook erf stompzinnig gekozen. Leuk als idee wellicht, maar het maakte die tot een soort zen gebeuren terwijl het volgens mij juist een prachtig dynamisch bedrijf is. Tegenvaller. 2,5
Dreiecke
De uitvoering van de docu en de afwisseling van beelden (interviews, buiten- en binnenopnamen, kooktechnieken, archieven) was prima in orde. De proever vond ik niet veel toevoegen qua aanwezigheid en bijdrage aan het geheel.
Ik vond de passie, herinneringen, verhalen en kneepjes van het vak van de chef-kok en die van zijn zijn voorganger interessant, evenals de historie van het bedrijf.
russo
niet echt een geweldige docu, qua geluid zitten er mooie stukken in, maar qua verhaal is het niet echt interessant om een uur naar te kijken
dit was leuk op tv tussendoor, 15 minuten max
Ook even de link: NCRV Dokument: De smaak van de ziel | Dokument - dokument.ncrv.nl
Noud
Ok. Dacht dat het hier niet mocht.
Ik had veel meer verwacht van deze docu.
De close up en achtergrondmuziek zijn heel vervelend.
Soms waren de verhalen onduidelijk.
Verhaal van de fijnproever is leuk, maar denk dat het niet hierin thuishoort maar in een aparte docu over Micheline sterren.

Drie Netflix Originals om te kijken na 'Blind Sherlock'