• 9.373.180 stemmen

Geregisseerd door: Francesco Maselli

Met onder meer: Gian Maria Volonté, Annie Girardot en Renato Salvatori

Gesproken taal: Italiaans

Plot Il Sospetto

Het centraal comité van de ontbonden Italiaanse communistische partij is in de jaren dertig naar Frankrijk uitgeweken en onderhoudt van daaruit contacten en bereidt ontsnappingen voor. Een eenvoudig lid van de organisatie komt naar Frankrijk en rond hem wordt de suggestie gewekt dat hij een vooraanstaand leider is, om zo een eventuele infiltratie van fascistische spionnen te ontdekken.

Gavino Pintus

Giacomo La Rosa

Tommaso Lenzini

Libero Ferrante

Party Functionary in the café

Dirigente dell'OVRA

Typische seventies politieke sriller all'italiana, geen wonder want het scenario werd geschreven door Solinas, als scenarist van Salvatore Giuliano en LBDA van Pontecorvo een van de grondleggers van dit genre. Dit betekent dat er heel, heel, heel veel wordt gepraat en de actie zich tot een minimum beperkt, of eigenlijk niet eens aanwezig is. Het gepraat over de partij en de "algemene lijn " IS de handeling.
Speelt grotendeels in Turijn waar Volonte naar toe wordt gestuurd om een mol te traceren, waarbij hij de keus heeft uit 4 kandidaten en wordt geholpen in zijn missie door Salvatori. Dit gebeurt pas nadat hij eerst grondig ideologisch is gescreend in Parijs door Annie Girardot, die echter nog geen 10 minuten in totaal in beeld is, en dan nog gedubd door een ander.
De dénouement zal waarschijnlijk niemand verrassen, alleen al op grond van de titel. Laatste woorden: " ik wist het altijd al " .
Zou normaliter vernietigend saai moeten zijn vanwege de didactische en ideologische opzet en is dat ook tamelijk, maar een wederom perfecte Volonté verhindert dat we in slaap vallen, dat en een enkel langgerekt tracking shot dat de typische jaren 70 fotografie wat opleukt, minder leuk waren die typische seventies voetstappen continu op de geluidsband.
Deze door het Gramsci instituut voor u mogelijk gemaakte film is geemensipeerd: zowel de productie als de score waren bemensd.