• 9.369.673 stemmen

Geregisseerd door: Eduardo De Filippo

Met onder meer: Eduardo De Filippo, Monica Vitti en Luca De Filippo

Gesproken taal: Italiaans

Plot Il Cilindro

In Napels wonen twee verarmde echtparen, Agostino en zijn vrouw Bettina, en het jonge stel Rita en Rodolfo. Om niet uit hun huis gezet te worden bedenken zij een plan: Rita doet net of ze een hoer is, die vooruit betaald wil worden, en als het dan op seks aankomt, ontdekt de klant het 'lijk' van haar man in bed.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Zoals gekend betreft het hier een tv registratie uit 1978 van De Filippo's eenakter uit 1965, waarvoor hij niemand minder dan Vitti inhuurde als Rita. Voor de duidelijkheid: Vitti speelt hier een import -Romeinse en praat niet in Napolitaans dialect, wat ook geldt voor De Filippo jr. die Rodolfo speelt. De Filippo sr. zelf speelt allicht mastr'Agostino en Maggio mag opdraven als Bettina, met De Ceresa als Don Attilio hebben we dan de voornaamste personages wel gehad.

Het betreft hier geen geometrische verhandeling, want de titel slaat op de groteske cilinderhoed die De Filippo draagt wanneer hij de besodemieterde klanten van Vitti wil afbluffen, met wisselend succes. Die grap met een foplijk haalde hij trouwens ook al uit in o.a. NM.

De Filippo schreef deze zwarte komedie als satirisch commentaar op de boom en de personages zijn lumpenpaupers , die alla Napoletana de inventiefste manieren verzinnen om aan geld te komen. Helaas voor de 2 proletarische koppeltjes blijken ze uiteindelijk niet het inventiefst te zijn in het cilinderspelletje.

Zoals gezegd is dit niet meer dan een tv-registratie en volstrekt geen film, probeert ook niet als zodanig over te komen. Nog sterker: we zien gewoon het doek opgaan en dichtvallen en mogen delen in het applaus voor de acteurs. Al evenmin is er hier sprake van pogingen tot avant-gardistische toeters en bellen in de door de regisseur verzorgde enscenering, of van kunstgrepen in de regie. We zien vooral medium en long shots. Daardoor lijkt het ironisch genoeg alsof het acteewerk hier minder theatraal is dan in de " echte " films van dit type !

Vitti mag de registratie zelf in- en uitluiden met zang. Het betrof hier trouwens haar enige samenwerking met de Filippo.

De DVD bevat geen anderstalige onderschriften.