• 9.370.277 stemmen

Papà Diventa Mamma (1952)

Komedie | 85 minuten

Geregisseerd door: Aldo Fabrizi

Met onder meer: Aldo Fabrizi, Ave Ninchi en Giovanna Ralli

Gesproken taal: Italiaans

Plot Papà Diventa Mamma

Een arme man wordt voortdurend door zijn vrouw en kinderen getreiterd. Op een dag laat hij zich tijdens een show hypnotiseren, wat een ander mens van hem maakt. Hij laat zich niet meer inpakken door zijn kankerende vrouw en veeleisende kinderen, blijft thuis zitten en dwingt zo zijn vrouw in een winkel te gaan werken, wat een ramp blijkt voor de verkoop.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Giuseppe Passaguai

Margherita, moglie di Giuseppe

Il mago Bhormah

L'annunciatore della radio

Pecorino, figlio di Giuseppe

Marcella, figlia di Giuseppe

Gnappetta, figlio di Giuseppe

Lo psicanalista

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Er bestaan er 3 van : familie Passaguai films...dit is de derde en laatste van de officieuze trilogie, de tweede staat hier geloof ik niet op . Officieus zei ik: de naam Passaguai valt hier verder niet, maar we hebben wel weer de gebruikelijke rolverdeling en cast met Fabrizi ( die jullie ook kennen uit Roma città aperta...), Ninchi, delle Piane en Giovanna Ralli ...of was ze nog illegaal toen ? En ook dezelfde fotograaf : ene Mario Bava, vaste Fabrizi medewerker die de film begint vergelijkbaar met HRUT, zij het nu vanaf een camionette waarschijnlijk en een tracking shot van de Romeinse straten.

Dat eindigt bij het winkeltje van Fabrizi, van wie we leren dat hij nog steeds onder de plak zit bij vrouw Ninchi. Dan wordt het zowaar een omkering van rolpatronen avant la lettre film, zij het erg cine papa style en oubollig : dankzij het optreden van hypnotiseur Borman ( sic ) verandert Fabrizi in een zeiknicht, zouden wij denken, maar die bijbedoelingen schijnt de brave Fabrizi zelf totaal niet gehad te hebben en een maatschappelijk statement is het al helemaal niet. We eindigen dan ook met een devoot katholieke, gezonde boodschap waarin de door god gewilde heilige waarden van het gezin worden hersteld , zij het ook dit zonder nadruk.

Vooral echter een Fabrizi one man show wortelend in zijn theatrale oorsprong en ook au fond verfilmd variété, hijzelf is hier practisch gedurende de hele film in beeld te zien. Vooral dan ook geschikt voor zijn fanbase, maar dankzij nu wel extreem suffige kunstgrepen als de hypnotiseur- typisch voor die tijd- niet meteen meer aan te bevelen. Al is het af en toe nog steeds wel een beetje grappig, e.g. wanneer Fabrizi als huisvrouw uitgedost begint te roddelen en kibbelen met andere huisvrouwen. Echter te weinig overall, en te weinig Ralli ook, al zullen Ralli liefhebbers/ kenners dit wel gezien hebben.

Niet alleen zij : deze prent werd in onze contreien uitgebracht als "vader wordt moeder " en moet door velen hier gezien zijn. Waarom zie ik dan geen stemmen ?