• 9.370.282 stemmen

Geregisseerd door: Aureliano Amadei

Met onder meer: Vinicio Marchioni, Carolina Crescentini en Giorgio Colangeli

Gesproken taal: Italiaans

Plot Venti Sigarette

November 2003: Aureliano, een 28-jarige anarchist en anti-oorlogactivist zonder werk of liefdesleven krijgt de aanbieding om onmiddellijk naar Irak te vliegen om als assistent-regisseur mee te werken aan een film over de Italiaanse militaire “vredesmissie”. Ondanks de kritiek van z’n vrienden en z’n beste vriendin Claudia, en de bezorgheid van z’n familie, vertrekt Aureliano toch. En dus komt hij terecht in een militaire wereld die hij afkeurt en waarover hij vooroordelen heeft. Maar hij ontdekt een groot gevoel voor menselijkheid en broederschap bij de mensen die hij ontmoet, waarden die hij weet te waarderen. Hij volgt regisseur Stefano Rolla en vooraleer Aureliano ook maar de tijd heeft om z’n pakje sigaretten op te roken bevindt hij zich temidden van de zelfmoordaanslag die op 12 november 2003 in Nasiriyah gepleegd werd op het hoofdkwartier van het leger.

avatar van gauke

gauke

Het eerste gedeelte kabbelt deze film wat voort en net toen ik er de brui aan wilde geven, ontplofte ie letterlijk in een verrassend, oprecht, sterk, realistisch, aangrijpend, tragisch, uiterst pijnlijk, frustrerend horrordrama. In dit verhaal, met een lach en een traan, is Vinicio Marchioni meesterlijk en de rest van de cast voortreffelijk. Ik heb begrepen dat de film op ware gebeurtenissen gebaseerd is.