• 9.371.183 stemmen

Geregisseerd door: Alberto Bevilacqua

Met onder meer: Franco Franchi, Maurizio Merli en Andrea Roncato

Gesproken taal: Italiaans

Plot Tango Blu

Tango Blu was jaren geleden in Milaan een nachtclub voor buitenbeentjes, maar de nieuwe eigenaar heeft er een modieuze ontmoetingsplaats voor de high society van gemaakt. Op oudejaarsavond is er een groep met vrijwel vergeten menselijke gevoelens bijeen. De centrale figuur is Flower, die zorgt dat de mensen elkaar ontmoeten, vriendschap sluiten en elkaar helpen.

Gaetano Buttitta

Walter Mantegazza

Arturo Migliavacca

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Ze bestonden nog : Maurizio Merli en Franco Franchi....niet voor lang meer, want Merli viel 2 jaar later dood neer na een potje tennis, terwijl Franco in die tijd aan de sukkel geraakte en stierf zonder nog een FF film te hebben gemaakt, zodat dit beider laatste film is. De hele film schijnt onder de invloed van Saturnus gemaakt te zijn : flopte totaal en verdween in de vergetelheid.

De cast die auteur en dilettant Bevilacqua- de buffs gekend van la califfa en wie weet als scenarist van black sabbath- verzamelde is nog opmerkelijker dan de combi Merli-Franchi reeds zou suggereren : of wat dacht je van Gigi en Andrea icm Valentina Cortese als n.b. Gigi 's moeder, een bejaarde Gloria Paul en Gullotta als Fior di Fiore- zoals hij in deze bij mijn weten Italiaanstalige film toch heet.

Eigenlijk begreep ik geen reet van deze film waar ik eerder het etiket fantasy op zou plakken, het zou inderdaad zoals hierboven gesuggereerd een verdediging van cheesy values kunnen zijn, mede gelet ook op de rest van B. 's oeuvre.

Duidelijk geinspireerd door Pirandello en Fellini, maar dat niveau haalt amateur Bevilacqua natuurlijk niet en de ensemble cast doolt verloren rond in Milaan, waarvan de ziel schijnbaar verdwenen is. Het is de missie van FDF om die ziel terug te vinden geloof ik, terwijl het de missie van Merli- uiteraard weer een inspecteur, ditmaal met een brilletje- is om een deranged serial saboteur and public enemy op te sporen, die net als de eponieme nachtclub tango blu heet. 3 keer raden wie die tango blu is...

Ik kon er eigenlijk vrij weinig mee, maar dat zal aan mij liggen.

Geen score van Morricone dit keer, maar een- verrassend- tangotje van zijn stand in Cipriani.