• 9.370.349 stemmen

Un Giorno da Leoni (1961)

Drama / Oorlog | 96 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Alternatieve titel: A Day for Lionhearts

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Nanni Loy

Met onder meer: Renato Salvatori, Carla Gravina en Tomas Milian

Gesproken taal: Italiaans

Plot Un Giorno da Leoni

Een groepje jonge Romeinen voegt zich in 1943 bij de partizanen en krijgt opdracht om een viaduct op te blazen. Het lukt, hoewel de nazi's de geallieerden verantwoordelijk stellen en de burgerbevolking de verzetsgroep van passiviteit beschuldigt.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Wat zie ik, nog geen stemmen voor een wo2 klassieker met Milian en een IMDB score van 8,6 ?

Om heel eerlijk te zijn vond ik deze toch minder dan Loy's andere gekende wo2 klassieker LQGDN met een IMDB score van slechts 7,6, die was imho vernieuwender en zeker invloedrijker met beter camerawerk. Deze past echter meer in de neo-realistische traditie met veel retoriek en naar het sentimentele neigende gevoelsuitbarstingen, ietwat vergelijkbaar met eg la ciociara van De Sica. Maar er zijn slechtere voorbeelden denkbaar. Wel vergelijkbaar met LQGDN is de idee van de collectieve protagonist, zij het nog minder ver doorgevoerd.

Er wordt gefocust op het kwartet Milian, een opportunist die bij toeval in het verzet verzeild geraakt, Trieste de-verrassend- nerdy boekhouder van joodse origine, een nb geblondeerde Castelnuovo als student op zoek naar avontuur, en de toen bekendste acteur Salvatori als principiele anti-fasjist en verzetsman. Verder maken we kennis met oa Romolo Valli als verzetsleider en hebben we een verrassend optreden van Corrado Pani als onnozele fasjist. In bijrolletjes zien we oa culticonen als Brega en Ravaioli langskomen.

Moreel ambigu is het tot op zekere hoogte- vooral in de liquidatiescene- maar toch overwegend een goodie-baddie opzet, gebruikelijk in die tijd. En op het slot een daad van heroiek uit onverwachte hoek.

Uitstekende score van Rustichelli.

p.s.: deze film duurt bijna 2 uur ! Het zou kunnen dat er een verknipte versie bestaat, waarin dan vermoedelijk de 4 uitgebreide flashbacks die zeer abrupt gecut zijn in de integrale versie weg zijn gecut, alsmede de epiloog. Dan kom je idd. op dik 20 minuten weggesneden materiaal.