• 9.372.586 stemmen

Cervené Víno I-II (1972)

Drama | 144 minuten / 231 minuten (TV-Versie) (miniserie, 2 delen)

Speelduur: 144 minuten / 231 minuten (TV-Versie) (miniserie, 2 delen)

Alternatieve titel: Red Wine

Oorsprong: Tsjechoslowakije

Geregisseerd door: Andrej Lettrich

Met onder meer: Štefan Kvietik, Emília Vášáryová en Ivan Rajniak

Gesproken taal: Slowaaks

Plot Cervené Víno I-II

Urban Habdza besluit de ouderlijke boerderij te verlaten en in een naburig dorp een wijngaard over te nemen omdat zijn vader nooit zijn huwelijk met Kristína heeft goedgekeurd en daarover maar bleef zeuren. Urban heeft talent en goede ideeën over de wijnbouw, maar het leven voor de wijnboeren is zwaar en hangt ook veel af van geluk. Om elkaar te helpen en de gevolgen van pech te minimaliseren, besluiten Urban en een aantal dorpelingen om een coöperatie op te richten. Diverse anderen zijn hier niet blij mee en doen er stiekem alles aan om dit initiatief de grond in te boren. Daarnaast breekt ook nog eens de Eerste Wereldoorlog uit en worden de meeste mannen opgeroepen om aan het front te dienen.

Kristína Habdzová

Oliver Ejhledjefka

Silvester Bolebruch

Urban Habdza

avatar van Baggerman

Baggerman

De film is drastisch ingekort om in de bioscoop te worden vertoond en dat is duidelijk te merken. Rare sprongen in het verhaal en soms onverklaarbare vetes tussen de hoofdpersonages. Ik neem aan dat daar in de TV-versie meer tijd voor werd genomen. Nu weet ik niet wat er is weggeknipt, maar het resultaat is niet geweldig.

Voor een (Tsjecho)slowaakse film bevat deze ook veel stereotype propaganda. Een van de slechteriken bijvoorbeeld heeft een Hitlersnorretje en is kerkelijk, terwijl de goeden allemaal socialist zijn. (Aan de andere kant is deze slechterik ook ongewenst kinderloos, wat dan weer een reden moet zijn voor zijn kwalijke gedrag).

Het acteren en de decors en requisieten zien er wel degelijk uit en houden de boel nog wel interessant. En als je het eerste uur van een epos hebt overleeft, wil je toch ook weten hoe het met de hoofdpersonen afloopt.

avatar van stinissen

Hoe gezien?

avatar van Baggerman

Baggerman

Ik had deze en een aantal andere Slowaakse klassiekers op de gok gekocht bij:

www.panorama.sk

Er zaten een paar zeer mooie films tussen.

Dit label: SFU

heeft er een groot aantal uitgebracht. Inmiddels heb ik weer een lading besteld, maar nu uit de jaren zestig. Daar lijken me wel een paar juweeltjes tussen te zitten. Ze kosten sowieso niet veel.

avatar van stinissen

Bedankt.