• 9.370.487 stemmen

Slávnost' v Botanickej Záhrade (1969)

Komedie / Fantasy | 83 minuten

Genre: Komedie / Fantasy

Alternatieve titel: Celebration in the Botanical Garden

Oorsprong: Tsjechoslowakije

Geregisseerd door: Elo Havetta

Met onder meer: Slavoj Urban, Jiří Sýkora en Nina Divíšková

Gesproken taal: Slowaaks

Plot Slávnost' v Botanickej Záhrade

In het stadje Babindol woont Gaspar de botanicus, die de bewaarder is van een grote oranjerie vol met exotische planten. Hij runt tevens een marionettentheater en wil graag Catherina ten huwelijk vragen, maar steeds komt daar wat tussen. Per trein arriveert Fransman Pierre, een nieuweling die graag een spektakelstuk wil organiseren tijdens de wijnoogst.

avatar van Baggerman

Baggerman

Mijn tweede film van Havetta en deze beviel me vele malen beter dan 'Lalie Polné'.

De film werd in 1970 door de Tsjechoslowaakse autoriteiten in de ban gedaan met het volgende etiket:

'Hoewel politiek onschadelijk, lijkt de film verder nutteloos!'

Dit typeert wel de moeilijke situatie voor Havetta en andere filmmakers in Tsjechoslowakije in die tijd. Jammer, want de man had zeker veel talent. Hij mocht vele van zijn projecten (waaronder het mooie 'If I Had a Gun' dat soor Stefan Uher werd gemaakt) niet realiseren en stierf ongelukkig en al op 37-jarige leeftijd.

Deze film oogt veel moderner en jonger als dat deze in werkelijkheid is. Havetta gebruikt technieken van de stille film, schilderkunst en framing en Slowaakse folklore. Geschoten in frisse kleuren, absurd en surrealistisch en zeker niet iets wat ik uit Slowakijke van die tijd zou hebben verwacht (alhoewel Juraj Jakubisko wel een vergelijkbare stijl had/heeft, maar dan minder uitbundig vrolijk!). Liefhebbers van de films van deze regisseur en van Fellini, Fernando Arrabal, Alejandro Jodorowsky en Peter Greenaway komen met deze film zeker ook aan hun trekken.

Ik had al van tevoren moeite om een deugdelijk plot te vinden en heb geprobeerd het nu nog iets aan te passen, maar de film is bijna plotloos. Om een beetje een idee te geven hoe de film eruit ziet:

Neem het dorp en de mensen van Béla Tarr's Sátántangó, maar dan in kleur en met mooi weer. Laat die mensen flink coke snuiven of een ander oppeppende drug gebruiken, zodat ze flink hyper worden. Dit is een beetje de setting waar het één en ander zich in afspeelt. In ieder geval verveelde het mij niet.

Rest me te zeggen dat de vrolijke muzikale omlijsting door Zdenek Liska lang blijft hangen.