• 9.370.323 stemmen

Maciste il Vendicatore dei Mayas (1965)

Avontuur / Fantasy | 85 minuten

Genre: Avontuur / Fantasy

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Guido Malatesta

Met onder meer: Kirk Morris, Barbara Loy en Andrea Aureli

Gesproken taal: Italiaans

Plot Maciste il Vendicatore dei Mayas

Een verhaal dat zich afspeelt in de begintijd van de beschaving. Verschillende stammen bestrijden elkaar. Een prinses van een vrij vredelievende stam wordt ontvoerd door een agressieve en wrede stam. Maar dan verschijnt Hercules ten tonele om haar te redden.

Er bestaan er tig van : pepla met Maciste als eponieme held...ik hoef de kenners verder niet te vertellen dat Maciste - een "echte" filmcreatie net als Ursus, en niet geworteld in de mythologie- na zijn begin in Cabiria tijdens de peplumprehistorie, uiteindelijk tijdens de klassieke peplumperiode een figuur werd die volstrekt inwisselbaar was met Ercole, Samson, Goliath, of gememoreerde Ursus. De internationale titels waren vaak random ingevuld en het interesseerde waarschijnlijk niemand nog een hol wie wie was of waarom.

Deze prent echter maakt het wel heel erg bont : de held heet ook in de Italiaanse versie anders dan de titel suggereert ! En wel Ercole, zoals hij toch echt continu wordt genoemd. Om maar aan te geven hoe slordig en onverschillig dit Z vehikel in mekaar is geknutseld. Door Malatesta, productief baasje in die hoogtijdagen van de genrecinema all'Italiana, al heeft hij verder nooit ook maar een culthitje afgeleverd.

De film tref je aan in vele slechtste peplum aller tijden lijstjes, en is ongetwijfeld ook 1 van de obscuurste. Dat laatste niet verwonderlijk, want hij had zijn bouwjaar niet mee: 65, toen de peplum definitief werd weggevaagd door de spaghetti en blijkbaar niemand zich nog voor het stervende genre interesseerde. Het eerste echter misschien niet geheel terecht, omdat...deze film eigenlijk niet bestaat. Dat wil zeggen : we worden hier vergast op wellicht het peplum stock footage record , en dat wil zoals jullie weten wat zeggen. Bovendien is dit werk dermate stompzinnig en daarbij bloedserieus, dat het weer tamelijk vermakelijk wordt. Extreem hoge cheesefactor.

Die heeft hij sowieso al omdat het hier een peplum van het fantasy type betreft, dankzij het bijna afwezige budget en de barbarian setting ook een onbedoelde voorloper van de post Conan fantasy crap uit de eighties. De Maya's uit de geschiedenisboekjes hebben hier verder niets mee te maken, al heet 1 van de 4 stammen uit deze film dan willekeurig zo. De Maya's zijn Apollinisch en worden geleid door de schone prinses Aloha ( sic )/ Loy. Helaas worden deze brave pacifisten practisch uitgeroeid door de Ulma, een stel nazi's met in de gelederen ook Nello Pazzafini. Deze ploerten verdwijnen om onduidelijke reden even naar de achtergrond om te worden vervangen door de "holbewoners " , een al even Dionysische stam van fascistische bruten die Aloha- net ontsnapt aan de Ulma- gevangennemen om deze te offeren aan hun bloeddorstige maangodin.

Staat Aloha er dan helemaal alleen voor ? Neen: ze heeft de hulp van "Donar " , kroonprins van een net als de Maya's Apollinische stam die - wederom een duplicatie- bijna wordt uitgeroeid door de holbewoners . En uiteraard is er Kirk/ Maciste/ Ercole , een dolende ridder/ halfgod die de goodies terzijde zal staan in hun strijd tegen de fascistische stammen. Hij begint al goed en molesteert tijdens zijn intro het monster van loch ness in stock footage.

Het wordt er later niet minder absurd op als Kirk het op mag nemen tegen Kolosse/ Goliath, een cavedwelling bruut van over de 2 meter die voor deze film blijkbaar uit een kermis werd geplukt, in zijn enige rol. Deze griezel zal het tegen Kirk opnemen in meerdere- ja echt, wederom wordt alles herhaald- tweekampen. Dit alles om het fysieke bezit van Aloha , die door het monster verkracht dreigt te worden maar intussen wanhopig Kirk bemint, een Liefde die hij beantwoordt....terwijl de brave sul Donar mag toekijken en uiteindelijk wordt afgescheept met een- wel appetijtelijk- kliekje.

Goed, dit alles om de 30 seconden gelardeerd met stock footage en geset in de goedkoopst denkbare decors die we kennen uit tig van dit soort producties : het plantsoentje dat voor een jungle moet doorgaan, de overgekende grot en de zo mogelijk nog gekendere catacomben met de kerkers. Jullie hebben al beeld, waarschijnlijk. Ook de muziek natuurlijk geript.

Nogmaals : het is beneden alle peil, maar juist door zijn bloedserieuze stompzinnigheid en bezopen inhoud ( waarin alles 3 keer herhaald wordt ) zijns ondanks niet eens extreem vervelend. Bovendien ben ik een stiekeme Kirk tifoso, waarschijnlijk slechtste acteur uit het genre- wat een enorme verdienste is, zou ik denken.

Kan uiteraard worden gedownload met fansubs, de enige legale DVD is bij mijn weten de Spaanse.

Het woord is nu aan de liefhebbers/ kenners, hopelijk inclusief stemmen.