• 9.234.708 stemmen

Cinq Gars pour Singapour (1967)

Komedie / Thriller | 95 minuten
Nog geen stemmen

Genre: Komedie / Thriller

Oorsprong: Frankrijk / Italië

Geregisseerd door: Bernard Toublanc-Michel

Met onder meer: Sean Flynn, Marika Green en Terry Downes

Plot Cinq Gars pour Singapour

Een CIA-agent moet met vier getrainde krachtpatsers de geheimzinnige verdwijning van zeventien leden van de bemanning van een Amerikaanse oorlogsbodem in Singapore zien op te lossen. Het wordt een hachelijke onderneming. Ze komen terecht in een nachtclub en moeten de zaak van onder tot boven afbreken om aanwijzingen te kunnen vinden. Ondertussen vriest de wetenschapper zijn gijzelaars in alvorens ze te hersenspoelen.

Monika Latzko

Captain Art Smith

Captain Kevin Gray

Hij bestaat niet meer : Antoine Duhamel ( 1925- 2014 ) ...oud nieuws alweer bijna, maar ik kan me niet herinneren dat hij hier plechtig herdacht is. Dit terwijl hij toch de huiscomponist was van jullie geliefde NV . Maar laat de doden hun doden begraven.

Voor deze film die extreem silly is componeerde hij dan ook een extreem silly titelliedje, al is het verder redelijk, jazzy genrelawaai. Silly als in een eurospy , is de prent dan ook. Maar het is eveneens een soort serie B NV film, zoals ons de credentials van de regisseur reeds leren : assistentje van ene Jean Luc GODard ( Miami Vice...oh wacht ) bij enkele van diens zgn. klassiekers. Zoals dus te verwachten viel zette T-M deze film dan ook op als een genredeconstructiespelletje. Helaas was hij net als zijn baasje een beetje simpel en begreep hij niet dat een spoof geen spoof nodig heeft en een deconstructie geen deconstructie behoeft.

Meer bepaald een spoof op de OSS117 films die niemand ooit serieus genomen of bedoeld zal hebben, behalve een enkele geflipte intellectueel. Men slaagde er hier echter niet in om de rechten voor OSS117 te bemachtigen , zodat de naam van de Held in deze stiekeme verfilming van een Jean Bruce roman is gewijzigd in het weinig flitsende Art Smiss. Vertolkt door Flynn jr. in zijn laatste - goddank, dachten de kenners- film. Hij kan er nog steeds weinig van, maar dat was ook de bedoeling.

Geset in- verrassing- Singapore en daar zo te zien ook opgenomen. Of tenminste : een Singapore dat weinig lijkt op de steriele betonnen jungle die het nu is, nog goeddeels in koloniale sferen en voor de economische " boom " daar. Maar we mogen ervan uitgaan dat bijna alles er geschoten is, zoals de credits ook vermelden.

Flynn arriveert er om namens de navy een criminele bende op te rollen die verantwoordelijk is voor de ontvoering van sailors en marines, en krijgt daarbij hulp van 4 eponieme dudes, en 4 + 1 = 5, geloof ik, zodat de titel van deze prent zo'n beetje het enige zinnige element is.

Die 4 trouwens totale idioten , onder wie we Michel uit les parapluies de Cherbourg aantreffen ( T-M- ook assistent van Demy geweest, red. ) Het verbaast ons niet dat de 5 zgn. helden zich uiteindelijk ontpoppen tot ugly americans die al folterend en dronken ongein trappend, ohne rücksicht auf verluste of common sense hun missie...tamelijk verneuken, in feite. Gelukkig is Marika Greene er nog om ze te helpen, zij het dat deze spygirl weinig in beeld is.

Behoorlijk stupide allemaal, juist omdat hij clever probeert te zijn. Niet eens gevatte wisecracks of maffe gadgets, wel mallotige kloppartijen en zelfs een zatte riksjarace. De finale was te absurd voor woorden, op een schip. De villains hier van het Bassie en Adriaan type.

Gewoon niet leuk dit, weiger te geloven dat Sergio Amidei hieraan meewerkte maar wie weet is het zo.

Ben niet de enige die er weinig aan vond : ik herinner me dat tijdens de opvoering hier in de bios een dude van een jaar of 18 zijn enorme cowboyhoed helemaal over zijn gezicht had getrokken. Ik vroeg hem of ie het een beetje kon zien zo. " Niet van die simpele vragen stellen, ouwe. Alleen Verspätung in Marienborn en agent special à Venise zijn van alle Flynn jr. films nog enigszins de moeite ". Ik vroeg hem hoe hij dat allemaal wist . "Omdat ik behalve een groot liefhebber ook een groot kenner ben , maar vertelt u dat tegen niemand " , zei die. Ik gaf niet op en vroeg vervolgens waarom hij zich jaren later zou vernoemen naar een acteur uit deze film die slechts een bijrolletje heeft. *

"Om simpele zielen als u wijs te maken dat ik me vernoemd heb naar Herman B*** " . Een beetje pissed over dit brutale antwoord gaf ik deze stoere cowboy 47 jaar de tijd om alsnog een stem op deze film uit te brengen, of anders...duel at high noon. Ik ging er vanuit dat ik 2014 nooit zou halen, bibberend zie ik het duel dan ook tegemoet. Maar a man's gotta do what a man's gotta do.

*: ene William B***, die hier een flic vertolkt.