• 9.374.505 stemmen

Hors-la-loi (2010)

Actie / Drama | 138 minuten

Genre: Actie / Drama

Alternatieve titel: Outside the Law

Oorsprong: Frankrijk / Algerije / België / Tunesië / Italië

Geregisseerd door: Rachid Bouchareb

Met onder meer: Jamel Debbouze, Roschdy Zem en Sami Bouajila

Gesproken taal: Arabisch en Frans

Plot Hors-la-loi

"Three brothers. One destiny. Freedom at all costs."

De film volgt het leven van drie Algerijnse broers tussen 1945 en 1962. Samen met hun familie zijn ze uit hun land verdreven en hebben ze het bloedbad van Sétif in 1945 overleefd. Ze vinden elkaar terug in Frankrijk en twee van hen vechten voor de onafhankelijkheid van Algerije, waarbij ze op geen begrip kunnen rekenen van de derde broer. De slag bij Parijs, die de FLN (Algerijnse onafhankelijkheidsbeweging) tegenover de Franse politie plaatst zal voor wrijvingen en verdeeldheid zorgen tussen de drie broers. Een stukje geschiedenis dat onder andere ook de oorlog in Indochina en de gebeurtenissen van 17 oktober 1961 ter sprake brengt. Die dag werd een betoging tegen de verplichte avondklok voor Algerijnse arbeiders door de politie bloedig onderdrukt.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Decec

Decec

Een goede Misdaad/Dramafilm...

Prima verhaal...

Een waargebeurd verhaal...

Prima acteerwerk...

Mooi camerawerk...

Mooi HD kwaliteit...

Prima achtergrond geluid/muziek (Dolby Digital)...

avatar van Movsin

Movsin

Zag van Rachid Bouchareb reeds twee uitstekende films : "Indigènes" en "London River" en ook deze "Hors la Loi" is een knap werk : hard, rauw en intense. Dat het een eerder eenzijdige visie op het Frans-Algerijns conflict weergeeft doet m.i. niets af van de filmische waarde van deze prent, die ons toch heel dat conflict van 1945 en 1962 sterk in herinnering brengt en kan bogen op meerdere uitstekende acts in een al bij al goed gebracht verhaal.

avatar van BBarbie

BBarbie

Een somber familiedrama over drie broers als omlijsting van het Algerijnse verzet tegen de Franse overheersing na de Tweede Wereldoorlog. De film laat een chaotische indruk achter door het gemis van diepgang. Het is teveel een rommelig relaas over het alsmaar escalerende geweld, dat onder de politie enerzijds en de Algerijnen anderzijds in de jaren 50 en 60 honderdduizenden slachtoffers vergde.

Een gemiste kans om jaren na dato wat meer duidelijkheid te scheppen over een inktzwarte bladzijde in de Franse en Algerijnse geschiedenis.

avatar van Fisico

Fisico

Degelijke verfilming over de Algerijnse strijd tegen de Franse bezetter tijdens het koloniale tijdperk. Niet geheel volledig noch accuraat. Bij momenten erg eenzijdige film, maar eens je daar doorprikt op cinematografisch vlak wel een goede film met een goede sfeersetting en uitstekende montage. Tegen de achtergrond van deze strijd wordt het verhaal belicht van drie broers.

Hors-la-loi is een misdaadfilm tegen het licht van een historisch kader. Mezelf kon ik nauwelijks identificeren met de broers en al zeker niet sympathiseren. Het plot en het lot van het verhaal deed me vervolgens weinig. Behoorlijk ongenuanceerd en rommelig. Technisch wel prima gedaan allemaal.

avatar van Boneka

Boneka

Prima film die vooral heel erg sterk begint. Daarna zien we misschien iets teveel beelden in tijdschema's, maar omdat vooral de hoofdpersonen in beeld blijven is dit toch te volgen. Over beeld gesproken deze film die een lelijke Engelse naam heeft op de cover van mijn blu ray (Outside the Law) ziet er subliem uit. Dat geldt voor de hele rit trouwens. Ook hebben ze veel aandacht besteedt aan details, zodat alles lekker smoelt. Ik las hierboven ergens een soort van Hollywood sausje. Moest ik wel om lachen, omdat hier geen woord Engels wordt gesproken. Frans is de hoofdtaal en hier en daar horen we "Arabisch". De glitter en glamour is wel aanwezig overigens. Dat komt vooral door de "boef" Said. Maar dat maakt de film ook wel weer smeuïg. Hors la loi heeft soms wel weg van een gangsterfilm. Het tempo zit er trouwens goed in. Nergens zitten verveelde momenten in en de enige rustpauzes zijn met name met de moeder van de broers. Misschien had daar nog wat meer ruimte in kunnen zitten. Hoe dan ook ik heb me prima vermaakt met dit drama. Film is wel met name gemaakt uit Algerijns oogpunt. Erg? Dat denk ik niet, ook al zal lang niet alles zo zijn gegaan, maar dat is vaak zo met based on true story ook al staat dat er nu niet bij.

De film heeft ook een 26 minuten durende extra, maar is helaas niet Nederlands ondertiteld. En mijn Frans is maar minimaal. Petit!

Film 4.0

Beeld 4.5