• 9.377.805 stemmen

Aghet - Ein Völkermord (2010)

Documentaire | 90 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Duitsland

Geregisseerd door: Eric Friedler

Met onder meer: Martina Gedeck, Hannah Herzsprung en Joachim Król

Gesproken taal: Duits

Plot Aghet - Ein Völkermord

"Aghet" (catastrofe) beziet de volkerenmoord op de Armeniërs. Tussen 1915 en 1918, tijdens de Eerste Wereldoorlog, werden in het Ottomaanse Rijk (op grondgebied van het huidige Turkije) circa anderhalf miljoen Armeniërs gedood. Ze werden vermoord, of stierven tijdens hun verdrijving richting Syrië. De volkerenmoord is nog steeds een heet hangijzer tussen Turkije en Armenië en wordt tot op de dag van vandaag verdrongen en officieel bestreden door de Turkse Staat. Regisseur en journalist Eric Friedler reconstrueert in zijn tv-docufilm de Armeense genocide en liet bekende Duitse acteurs de stemmen inspreken van de slachtoffers.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Alma Johansson

Tagouhi Antonian

Theobald von Bethmann Hollweg

Leslie Davis

narva77 (crew films)

Kwam vorige week vrijdag 9 april op de ARD (Duitsland1).

Helaas niet in zijn geheel kunnen zien, ik gaf de voorkeur aan de film "Caterina Va in Città", die toen op NED2 kwam.

Maar datgene wat ik heb gezien, vind ik wel interessant!

Zal wel weer enige discussie met zich meebrengen.

Trailer op http://www.youtube.com/

Ik heb voor de gelegenheid het Forumtopic "Turkije" maar weer eens opgezocht, mocht er een discussie over ontstaan...

Bitbyter

er waren geruchten dat joden schuilgaan achter deze documantaire, als tegenreactie op de veroordelingen van Turkije op het israëlische huishouden in palestina. omdat ik niet alles zomaar voor zoete koek aanneem ben ik op onderzoek gegaan en nu blijkt dat inderdaad de maker , Eric Friedler, een in australië geboren jood is. maar goed..zal wel weer de zoveelste toevalstreffer zijn

er heeft zich idd een grote tragedie afgespeelt tijdens de 1ste WO, dat weten we nu zo onderhand wel. maar doordat weer, slechts één kant van het verhaal belicht wordt, blijf je er een wrange nasmaak aan overhouden.

waarom werd er geen aandacht geschonken aan de honderden duizenden doden aan Turkse zijde, die afgeslacht werden door bloeddorstige armeense bendes omwille het groot-armenië ideaal te verwezenlijken ?

Wanneer beseffen we dat zolang slechts de armeense versie van het verhaal met zieligdoenerij gepropageerd wordt, er nimmer verzoening zal plaatsvinden ?

narva77 (crew films)

Ah, de eerste proteststem dient zich aan!

Daar zat ik al een beetje op te wachten.

Daadwerkelijk de docu ook gezien, of niet?

Bitbyter

Het is geen proteststem en ja, ik heb de docu gezien op de Duitse publieke zender, of insunueerde ik ergens dat ik 'm niet gezien zou hebben ?

narva77 (crew films)

Uit niets van je vorige bericht heb ik kunnen opmaken of je de docu ook daadwerkelijk hebt gezien. Vandaar...

Bitbyter

dan moet je mijn vorige bericht beter lezen, waarin ik duidelijk aangeef dat slechts één kant van het verhaal belicht wordt. Deze uiting had ik niet kunnen maken, als ik de docu niet had gezien..

avatar van Kaiser

Kaiser

Tja dat Israel een schurkenstaat is zal niemand ontkennen al komen ze wat dat betreft niet bij Turkije in de buurt. Het is alleen jammer dat de afkomst van een filmmaker de tragedie die centraal staat in deze docu teniet doet voor jou. Ach ja we leven in een wereld waarbij schrijvers die hier twijfelen aan cijfers van de holocaust jarenlang de gevangenis in moeten en waar in Turkije juist het erkennen van genocide je in de gevangenis kan doen belanden. Beide kanten zijn wat mij betreft te extreem, het is pijnlijk te zien hoe de Armeense genocide is vergeten of weggedrukt om handel en allianties met Turkije in stand te houden en dat aan de andere kant de joodse lobby en filmindustrie de holocaust hier als dogma zien. En ja over Turkije kun je nog wel 20 docus maken van genocide of Assyriers, Koerden, Alewieten, Pontische Grieken etc.. Ooit als Barbaren al plunderend slopend en verkrachtend Europa binnengekomen en tot op de dag van vandaag niet veranderd. Nog steeds worden 1000 jaar oude kerken en kloosters gesloopt, museums in moskeeen omgetoverd en minderheden onderdrukt. Ook de genocide tegen de Armeniers en Grieken gaat tot op de dag van vandaag door, vaak via proxy Azerbaijan in Sumgait en Baku bijvoorbeeld, of door segregatie en pesterijen.

avatar van Ronald Hoekstra

Ronald Hoekstra

"Er waren geruchten dat joden schuilgaan achter deze documentaire" riekt iets naar anti-semitisme. Joden waren niet bij de tragische gebeurtenissen in 1915-1917 betrokken en de joodse afkomst van de regisseur doet hier dan ook helemaal niet terzake.

En als we het over Israël hebben: Israël was jarenlang één van de meest hechte bondgenoten uit de regio van Turkije en vanwege deze goede band met Turkije heeft Israël de Armeense genocide niet erkend. Want Turkije is een meester in het vermengen van agenda's. Ankara heeft een lange arm en dat is ook nu ik dit bericht schrijf weer actueel. Een land dat zo zijn best doet om middels zware druk anderen te weerhouden van het innemen van een standpunt (zoals de documentaire overtuigend weergeeft) heeft veel te verbergen.

De documentaire zit goed in elkaar, is boeiend, draagt genoeg bewijsmateriaal aan. Terecht dat deze documentaire een aantal onderscheidingen heeft gekregen.