• 9.378.710 stemmen

Le Mystère Saint-Val (1945)

Misdaad / Drama | 102 minuten

Geregisseerd door: René Le Hénaff

Met onder meer: Fernandel, Arlette Guttinguer en Germaine Kerjean

Gesproken taal: Frans

Plot Le Mystère Saint-Val

Een detective tracht de dader van zes misdaden, begaan in het kasteel van Saint-Val, op te sporen maar ontdekt dan dat alles nep is. Hij lost wel het andere mysterie op: dat van de diefstallen, gepleegd in de kerken in de omgeving.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Wat zie ik???Een serieus misdaad drama met Fernandel? Neeee, natuurlijk niet. Het gaat hier wel degelijk om een spoof op het Agatha Christie style- murder mystery.

Het zit zo: Fernandel speelt een verzekeringsagentje dat teveel pulp detective romannetjes heeft gelezen en heeft zich uiteraard in zijn hoofd gehaald dat hij eigenlijk een meester detective is, wat er niet beter op wordt als hij een detective wedstrijd wint die is uitgeschreven door een courant.

Zijn oom die de verzekeringsmaatschappij waar hij werkt runt ,stuurt hem dan naar een gothisch chateau waar de heer des huizes onder verdachte omstandigheden dood is gevonden. Een vie de chateau wordt het niet echt, want het sombere oord wordt bevolkt door sinistere lieden onder wie de arts Pierre Renoir, maar ook door een bevallige blondine op wie de anti-held verliefd wordt.

Helaas voor hem is ze al snel een hoofdverdachte in de serie moordpartijen die alras het chateau begint te teisteren, wat hem de uitroep c'est Corneille ! ontlokt.

Wat hierna volgt lijkt me te spoilerig om te verklappen, maar ik zie dat dit hierboven al gebeurd is

Enfin, gelachen heb ik niet veelvuldig- het gaat hier vaak letterlijk om klapsigaren humor- al blijft tetteren in het oor van een stomme die echter niet doof is natuurlijk altijd grappig.

Al met al niet meer dan een aardige time waister voor de Fernandel fans.