• 9.370.069 stemmen

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Keisuke Horibe

Met onder meer: Seiyô Uchino, Aimi Satsukawa en Fuyuki Moto

Plot Akumu no Erebêtâ

Akumu no Erebêtâ vertelt het verhaal van vier mensen die een tijd lang met elkaar zijn opgescheept in een kapotte lift. Een man die gehaast is om bij de bevalling van zijn vrouw te zijn. Een Yakuza die drugs in zijn tas heeft. Een man die in het verleden van andere mensen kan kijken en een middelbarescholiere met zelfmoord ideeën.

avatar van Shinobi

Shinobi

Anders dan andere liftfilms...

Waar ik al bekend ben met films die zich (volledig) in de lift afspelen in Amerika, zoals een Blackout (2008) (I) of Elevator (2011). Is dit de eerste film die ik tegenkom van Aziatische bodem met een soortgelijk gegeven.

Qua verhaal begint het dan ook lekker mysterieus. Vier vreemdelingen bij elkaar die op het eerste oog weinig affiniteit met elkaar hebben. Op zijn zachts gezegd vrij uiteenlopende personages. Als kijker ben je tegelijkertijd met ze mee aan het puzzelen, over het hoe en wat.

Na een halfuur neemt de film een andere wending en krijg je meer uitleg over de beweegredenen van de verscheidene personages. Vanaf dat punt word je bij het handje genomen en wordt alles langzaamaan uit de doeken gedaan, totdat er een laatste plottwist komt die je weer helemaal anders naar het geheel laat kijken. Een aardige 'mindfuck'.

Een pure thriller is dit niet, aangezien er daarnaast ook nog genoeg humor in zit om de boel luchtig te houden. Het enige wat ik niet snapte waren een aantal verwijzingen naar honkbal, maar dat zal vast met het cultuurverschil te maken hebben.

Al met al best vermakelijk, weer eens wat anders dan de Amerikaanse genregenoten. Alleen jammer dat het hele gebeuren zich iets te lang uitrekt, maar het einde maakt veel goed. Wel even blijven zitten bij de eindcredits voor een extra scène.

3,0 Sterren.