• 9.373.111 stemmen

La Mort d'un Tueur (1964)

Misdaad / Drama | 80 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Alternatieve titel: Death of a Killer

Oorsprong: Frankrijk / Italië

Geregisseerd door: Robert Hossein

Met onder meer: Robert Hossein, Marie-France Pisier en Simón Andreu

Gesproken taal: Frans

Plot La Mort d'un Tueur

Pierre Massa komt uit de gevangenis, waar hij enkele jaren heeft doorgebracht in verband met een overval met een bende. Terug in Nice komt hij erachter dat zijn zus samenwoont met de medeplichtige die hij ervan verdenkt hem te hebben verraden. Tijdens een gevecht doodt hij hem. Hij moet vluchten, maar zijn zuster Maria is vastbesloten zich te wreken.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Poster gevonden en geplaatst.

Zou graag nog eens die film zien.

avatar van Wouter

Mac Hammer Fan schreef:

Poster gevonden en geplaatst.

Zou graag nog eens die film zien.

Ik ook. Als iemand hem vindt, dm me

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Goed bezig weer met die posters . Een poster zoals passend bij een gangsterfilm, die weer een typische Hossein stijloefening blijkt te zijn waarin hij zijn eigen draai geeft aan pulp fictie, zij het hier wat gewild cooler en pretentieuzer dan gebruikelijk misschien, vreemder ook vooral.

De setting is weliswaar het sjieke Nice, maar de boulevard des Anglais of het casino bezoeken wij niet. Setting blijkt een ouwe volksbuurt te zijn waar Hossein na 5 jaar done time terugkeert , en die op het punt staat gesloopt te worden. Hosseins ouwe moedertje woont er nog, maar zijn geliefde zus Pisier met wie hij een soort Tony/ Gina Montana relatie onderhoudt blijkt foetsie te zijn, waarschijnlijk in gezelschap van Andreu, de Manny van dit verhaal. Zij het dat deze ex- buddy en collega van Hossein degene zou zijn die hem had verlinkt na een heist gone wrong.

Die heist zien we pas tegen het eind in flashback en in 2 verschillende versies, daarvoor zien we vooral wat minder typische gangsterfilm comic relief via de 2 figuren van Lefebvre en Dalban, 2 Beckettiaanse clowns die verder doorheen de film geen woord zeggen en als hondjes Hossein permanent volgen. Zij zijn niet de enigen: ook een schimmige figuur achtervolgt ze, die een afgezant van "le vieux", de leider van de plaatselijke onderwereld, blijkt te zijn.

Intussen begeleidt Hossein ons als wat irritante voice- off die in de tweede persoon praat en wiens bespiegelingen geloof ik niet zo interessant zijn als hij zou willen...zoekend intussen naar zijn geliefde zus, die hij meent te ontwaren in een blonde dubbelgangster- ook vertolkt door Pisier allicht. Vreemd en tamelijk nergens op slaand ,maar wel prettig was de Benazerafeske stripteasesequentie.

De film dankt zijn gekendheid echter vooral aan het befaamde arena duel tussen Andreu en Hossein in Leone/spaghetti stijl, zij het dat die stijl toen nog niet bestond en deze film eerder kwam dan de Leone westerns. Enfin, u moet het zelf zien maar de overeenkomsten zijn duidelijk. Ook het slot deed westernachtig aan.

Een nogal onevenwichtige film al met al die niet zo goed is als ie zou willen zijn, maar toch zeker genietbaar voor liefhebbers van ouwe z-w gangsterflicks die iets nieuws pogen te brengen.

De repetetieve score werd geleverd door Hossein sr.

Ik zag een teevee opname, wie meer weet over een fatsoenlijke DVD release : maak het openbaar, ga publiek , gooi het in de groep