• 9.372.224 stemmen

L'Hirondelle et la Mésange (1924)

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: André Antoine

Met onder meer: Maguy Deliac, Pierre Alcover en Louis Ravet

Gesproken taal:

Plot L'Hirondelle et la Mésange

Pierre is een binnenschipper die samen met zijn vrouw en zijn schoonzus de kanalen in het Noorden afvaart. Hij bezit twee schepen met namen van vogels. Om rond te komen handelt hij illegaal in diamanten. Wanneer hij Michel in dienst neemt als loods, is hij er zich niet van bewust dat deze eigenlijk een schoft is, vast van plan om Pierres schoonzus te verleiden met de bedoeling de geheime bergplaats van de spaarcentjes te vinden.

Marthe, The Young Sister of Griet

Michel, The New Pilot

Pierre Van Groot, The Barge Owner

Griet Van Groot, Pierre's Wife

Le diamantaire

avatar van JJ_D

JJ_D

Een tijdje terug gezien in BOZAR (Brussel) met een sfeervolle muzikale begeleiding van Kris Defoort (en andere Belgische jazz-muzikanten). Ik ging er vooral heen omwille van de muziek (die opzettelijk niet geconcipieerd was als filmmuziek, maar eerder als een mysterieuze reflectie op Antoine's interpretatie van het Vlaamse landschap), maar de film zelf bleek een aangename verrassing. Zonder veel tussentekst zet Antoine een eenvoudige, heldere plot op poten, die aanleiding geeft tot veel grappige situaties, en een vleugje dramatiek.

Geen aanrader zonder muziek, vanwege te droog (en te langdradig?), maar in de juiste context zeker een film die best te pruimen valt.

avatar van Gish

Gish

JJ_D schreef:

Grappig, heb hem jaren 80 gezien, in een gerestaureerde versie met realistische snelheid. En eveneens met een live gezelschap, wel klassieke muziek. Eenvoudig verhaal maar het landschap is prachtig. Een road movie eigenlijk, maar dan op het water.