• 9.373.293 stemmen

La Légion Saute sur Kolwezi (1980)

Avontuur / Oorlog | 96 minuten

Genre: Avontuur / Oorlog

Alternatieve titels: Operation Leopard / Military Coup in Kolwezi / Het Vreemdelingenlegioen Bespringt Kolwezi

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Raoul Coutard

Met onder meer: Bruno Cremer, Mimsy Farmer en Giuliano Gemma

Gesproken taal: Frans

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot La Légion Saute sur Kolwezi

Europeanen in Zaïre worden gegijzeld door rebellen uit Zambia en Angola. Vanuit Kinshasa en Parijs worden bevrijdingsacties gedirigeerd. Slagen ze er nog op tijd in te verhinderen dat de gijzelaars geëxecuteerd worden?

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Pierre Delbart

L'ambassadeur Berthier

Adjudant-chef Federico

Colonel Grasser

Le colonel Dubourg

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Het Franse leger is zoals jullie weten weer volop in het nieuws met militaire acties in Afrika, op zijn zachtst gezegd niet altijd even succesvol. Deze film nu is gebaseerd op de feiten omtrent de bevrijding van de gijzelaars in Kolwezi, Zaire, door het 2ème REP , uit de klauwen van Katangese rebellen. Het Franse leger verleende uiteraard enthousiast medewerking aan dit zeldzame succesverhaal, dat wel begint met de mededeling dat er toch 11 militairen en 70 burgers sneefden, aan wie de film is opgedragen.

Overgevoelige kijkertjes die zichzelf willen geselen vanwege Leopold 2 en zijn 8 miljoen doden , de slavernij, bloeddiamanten of omdat ze gewoon niet goed bij hun hoofd zijn, moeten dit maar overslaan want het betreft hier een gung-ho film met een eerst schieten en daarna geen vragen stellen attitude. Waarbij de lol is dat veel echte legionairs en veteranen van Kolwezi hier zelf als figuranten meedoen.

Dat geldt niet natuurlijk voor o.a Cremer als medewerker van de mijnen die met een Congolese is getrouwd, Farmer als vrouwelijke helft van een Belgisch koppeltje die een soort Quebeqois spreekt, Perrin als Franse ambassadeur in Kinshasa, en als eigenlijke held Gemma, lt. Frederico die weliswaar Frans spreekt maar volstrekt niet te verstaan is.

Voor de Belgskes heb ik slecht nieuws: de Belgen- en dan bedoel ik de politiekers en militairen- komen er niet best af hier, ondanks de aanwezigheid van Belg Vaneck.

Maar eh..waar kennen jullie die Coutard toch van? Inderdaad, als fotograaf van auteurs als godART en trufFAUT, al was zijn samenwerking met Schoendoerffer voor deze film waarschijnlijk belangrijker.

De knokscènes waren mede door het non-Hollywood budget en de inmiddels ouderdom van de film een tamelijke afknapper, juist vanwege wat halfslachtige pogingen tot " realisme" .

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Gistermiddag nog even op Netflix aan de slag met deze totaal onbekende oorlogsfilm, iets waar ik vooral aan begon omdat hij er nu eenmaal opstaat, en in de hoop een onbekend pareltje te vinden. Maar nadat ik de cijfergemiddeldes had gezien en halverwege de film was werd wel duidelijk dat dit niet het geval was.

Duidelijk is het beginpunt te Zaïre in een regio met veel, heel veel belangrijke en gewilde grondstoffen met een soort van burgeroorlog achtige coup met gegijzelde Europeanen tot gevolg. Maar het moet gezegd dat het vanaf het begin niet wil met de karakters in de vorm van Pierre en Damremont die gewoon niet interessant zijn, bovendien wat wil je op zo'n godvergeten plek waar het gemiddeld een graad of dertig is. Ik moet er niet aandenken! Vervolgens duurt het ook nog wel even voordat er eindelijk wat gebeurt waarop er met de schermutselingen en executies een The Killing Fields achtig beeld geschapen. Maar uiteraard kan deze film zich daar onmogelijk aan meten.

Vervolgens is het toch wachten op het grote ingrijpen dat lang duurt met verschillende malen vertraging en uitstel wat wel typerend is in dergelijke situaties. Grappig overigens een shot van een Hercules met eronder duidelijk Europees waarschijnlijk Belgische landerijen en structuren en niet Afrika. Het ingrijpen van de parachutisten is nog enigszins een pleister op de wonde met het nodige aan actie, toch komt het allemaal veel te laat en is het veel te weinig om een oninteressante film met fletse karakters nog enigzins te redden. Daarom geen voldoende wat mij betreft.