• 9.373.067 stemmen

L'Invité de la Onzième Heure (1945)

Drama / Misdaad | 90 minuten

Geregisseerd door: Maurice Cloche

Met onder meer: Jean Tissier, Roger Pigaut en Blanchette Brunoy

Gesproken taal: Frans

Plot L'Invité de la Onzième Heure

Professor Lambert heeft een machine uitgevonden die gedachten van mensen kan analyseren. Tijdens een test met enkele vrienden brengt het toestel aan het licht dat een journalist de ware dader is van een moord, die korte tijd voordien werd gepleegd.

Christophe Berri

Antoinette Langeais

Rémi Lambert

Isabelle Bourgoin

Thomas Bourgoin

Frédéric

Monsieur Sulnac

Er bestaan er erg weinig van : films waaraan Nino Frank zelf meewerkte...dat lezen jullie goed buffs: DE Nino Frank die de film noir zo'n beetje uitvond. Dat deed hij amper een jaar na het maken van deze prent , waaraan hij als Nino Franck vermeld in de credits meewerkte als scenarist. Betekent dat dan dat dit een stiekeme noir zou zijn over een getroubleerde antiheld in de grootstad bij nacht, die zijn onvermijdelijke verdoemenis tegemoet gaat ? Eh...neen, eerder het tegendeel bijna. Niet dat zoiets redelijkerwijs verwacht mocht worden : hij schreef het scenario niet eens alleen, en de brave veelfilmer Cloche had wel andere dingen aan zijn hoofd dan filmtheorie.

Wat is dit dan wel ? Nou, een i.i.g. bizarre B film die- zeer uitzonderlijk in de Franse traditie- teruggrijpt op mad scientist SF en gothic horror, gecombineerd met- minder uitzonderlijk- een Agatha Christie style mystery van het besloten ruimte type. Gemaakt met evident bescheiden middelen, vlak na de oorlog. Van die gotiek moet je je verder niet te veel voorstellen, al speelt dit dan zo te zien in een authentieke, niet nagebouwde ouwe abdij. De art design met SF decors wekt eerder op de lachspieren : de "Omega " machine waar het allemaal om draait ziet er uit als een stalen paddestoel , of een cornetto met ijskraag.

Nu moeten wij helaas de inhoud/ intrige even verduidelijken, want wat hierboven staat is niet meteen adequaat. Al maakt cinema. nl het als gebruikelijk nog bonter. Er is weliswaar een machine dat niet alleen gedachten kan lezen via "ideogrammen " , maar dat ding kan en passant ook dienen om objecten geheel te vaporiseren- een potentieel weapon of mass destruction dus. Het voornaamste verschil met wat hierboven wordt beweerd echter : Pigaut- de uitvinder van het ding- ontdekt na de eerste proef dat 1 van de proefkonijnen een moord contempleert, niet dat deze al gepleegd zou zijn. Het slachtoffer van deze aanstaande moord blijkt...hijzelf te zijn. Toch ? Goed, u moet het zelf zien en ook of deze "moord " door Tissier de journalist is gepleegd, en of die Tissier wel echt een journalist is en geen flic of iets anders.

Na die "moord " wordt het een slecht uitgewerkt Agatha Christie mysterie, gebracht als een spoof, waarin "nobody leaves the building " , het licht uitvalt, een onweer losbarst en we uiteraard 1 voor 1 de usual suspects afgaan. Wat we in dit soort mysteries echter minder vaak zien : het huisdier is geen kat maar...een chimpansee, dat wil zeggen een kind of dwerg dat/ die voor de gelegenheid een apenpak uit de carnavalswinkel heeft aangetrokken ! Tja, dan gaan we toch vermoeden dat dit een spoof is.

Hoe dan ook, het betreft hier sowieso een curiosum dat niet geheel onbegrijpelijk in de vergetelheid is geraakt, wel dermate weird en campy dat het voor vintage cheesebuffs nog te genieten is. Op zich is het echter objectief gesproken een tamelijke prul.