• 9.370.978 stemmen

Requiem pour un Caïd (1964)

Misdaad | 100 minuten
Nog geen stemmen

Genre: Misdaad

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Maurice Cloche

Met onder meer: Pierre Mondy, Jacques Duby en Jean-Pierre Bernard

Plot Requiem pour un Caïd

Een inspecteur van de politie probeert een gangster en bordeel-exploitant te pakken te krijgen en krijgt daarbij aanwijzingen van een afgetuigde prostituee, zodat de arrestatie kan plaatsvinden op het moment dat de misdadiger een nieuwe slag wil slaan.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Originele poster gevonden en geplaatst.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Top bezig man . Poster die meteen duidelijk maakt dat we hier met een authentieke policier te maken hebben, meer bepaald 1 van het "from the files of the police squad " type, het serieuze bedoel ik. U kent de routine : een voice- over introduceert het geheel op bloedserieuze wijze, introduceert de cop- hero, bezingt deze steunpilaar der maatschappij en zijn collega's, beklemtoont dat het allemaal waargebeurd is en besluit met de mededeling dat u rustig kunt slapen dankzij de onvermoeibare flikken die dag en nacht voor u in touw zijn.

Deze film van de ervaren maar weinig prestigieuze Cloche behoort practisch geheel tot dit uit de USA overgenomen noir/ policier type, weliswaar met de kanttekening dat deze prent niet pretendeert gebaseerd te zijn op ware gebeurtenissen, al wordt alles wel op de gekende semi- docu wijze gebracht. Dat betekent dat ook location shooting een prominente rol heeft, altijd een meerwaarde bij dit type policiers, zo ook hier. We krijgen namelijk een uitgebreide kijk in en op Parijs begin jaren 60, niet dat van de gekende toeristische highlights maar een doorsnee Parijs zoals de brave burgers- en hun vijanden uit de onderwereld- dat toen zagen.

Da's leuk, helaas had hier met een regisseur van naam en importantie meer in gezeten, een Melville is hier duidelijk niet aan het werk en het geheel is ronduit saai te noemen , oogt als een oude tv- krimi en volgt het beruchte stake out/ binnenvallen/ Arrestatie/ verhoor op het bureau patroon op nogal monotone wijze. Erg weinig actie ook, 1 drive by shooting tussen gangsters onderling is waar we het mee moeten doen.

Verhaal is dus simpel : flic Mondy- goed weer- van de police mondaine gaat met zijn buddies korte metten maken met het witte slavinnen netwerk van ene Pinelli, onder leiding van commissaris Monod die Mondy om de 5 minuten een schouderklopje geeft. Dat gebeurt zoals ik reeds zei op een nogal understated wijze , hierboven reeds geschetst. Gekendste naam behalve reeds genoemden waarschijnlijk Fellini muze Magali Noël als hoertje dat hier aardig wat klappen mag vangen ! Maar gelukkig haar wraak neemt.

Kortom : eerder saai dan slecht, de erg lage IMDB waardering lijkt me overdreven, een prul is dit zeker niet, vakkundig maar zonder enthousiasme of Visie in elkaar gezet. Voor de diehard ouwe policier buffs.