• 9.374.502 stemmen

Geregisseerd door: Remy van Heugten

Met onder meer: Marcel Hensema, Mads Wittermans, Jack Vecht

Gesproken taal: Nederlands

Plot Witte Vis

Visserszonen Hans en Stijn nemen na de dood van hun vader zijn kotter over. Ze willen het familiebedrijf van een ondergang redden. Dit lijkt een onmogelijke opgave. Vlak voordat ze de hoop opgeven, vinden ze een grote hoeveelheid drugs in de netten.

avatar van gotti

Eén van de telefilms van dit jaar.

Op tv:

26 april, 20.15 uur

avatar van Quido

Quido

Sympathiek en onderhoudend speelfilmdebuut van Remy van Heugten, welke door het oppervlakkige scenario echter nergens weet te beklijven. Het interessante uitgangspunt - een mix tussen een psychologische thriller en familiedrama - blijft steken in de te eendimensionale karakters en de zo nu en dan te voorspelbare (of toevallige) gebeurtenissen. Wat een intrigerende karakterstudie had kunnen zijn, is nu niet meer dan een degelijk schouwspel. Echter wel een bijzonder mooi schouwspel, want op visueel vlak valt er veel te genieten bij Witte Vis. Samen met cameraman Mark van Aller ontwikkelde de regisseuse een indringende visuele stijl, waarin vervreemdende zooms, kadreringen en spelletjes met scherpte en contrast de kijker een beklemmend gevoel moeten geven. In combinatie met het dreigende sounddesign lukt dit vaak alleraardigst.

avatar van gotti

Nogal standaard en flauwig scenario inderdaad, dat grotendeels wordt goed gemaakt door de grotendeels sterke cast -zonder écht mensen die eruit springen- en het indringende camerawerk van Van Aller, die door middel van indringende close-ups de kijker grotendeels bij de lurven weet te grijpen.

avatar van gotti

Klote titel trouwens. Voorheen Schoon Schip. Beter, wat mij betreft.

avatar van Quido

Quido

“Dit verhaal vroeg om een visuele stijl die de werkelijke beleving kon vangen."

Regisseur Remy van Heugten (1976) studeerde aan de Filmschool in Genk en doorliep daarna de Nederlandse Film en Televisie Academie te Amsterdam. Na de goede ontvangst van zijn eindexamenfilm Over Rozen (2004), die tevens genomineerd werd voor een studenten-Oscar, ging er een nieuwe wereld voor hem open. Met de telefilm Witte Vis maakt hij zijn speelfilmdebuut. “Ik moest veel meer elementen en een grotere spanningsboog in het oog houden.”

Lees het complete interview met de regisseur hier.

neo

Op voorhand klinkt het verhaal niet zo heel erg boeiend en dat is het ook niet. Maar door middel van het uitstekende camerawerk, muziek en acteerprestaties weet men toch enigszins een beklemmende sfeer te creëren.

avatar van starbright boy

gotti schreef:

Klote titel trouwens. Voorheen Schoon Schip. Beter, wat mij betreft.

Oef, nee, dat was pas een erge titel geweest. Niet dat deze titel erg aantrekkelijk is verder.

Visueel best interessant. Vooral heel dynamisch zonder dat het er te dik bovenop ligt. Met de cast is niet veel mis. Met het scenario wel. In eerste instantie een aardig sociaal drama met thrillertrekjes, maar weinig origineel van opzet en ècht boeiend wordt het nergens. Tegen het einde ontspoort het allemaal wat en wordt het allemaal een stuk minder geloofwaardig. Beetje jammer dat de regisseur aan een scenario gekoppeld is waar volgens mij te weinig uit te halen was. Wat meer karakteruitdieping en wat minder plot passen beter bij de stijl vermoed ik.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Terwijl Hensema en Wittermans alles uit de kast halen, laat het scenario hen op een aantal momenten nogal in de steek. Enerzijds ademt de film een soort realisme uit. De sfeer, de settings, de dialogen, de karakters; het is allemaal alleraardigst, maar het rijmt niet met de tweede helft van het script, waarin Witte Vis op een gegeven moment omslaat in een nogal ongeloofwaardig avonturenfilmpje vol toevalligheden en onlogische momenten.

De clichés duiken plotseling overal op, met name het einde was bijzonder voorspelbaar. Het had allemaal wel een stuk subtieler gemogen, dit lag er wel erg dik bovenop. Gelukkig is Witte Vis op andere vlakken ietwat beter verzorgd. Zoals gezegd is de sfeer prima, de film weet goed te vermaken en de acteurs, zowel de hoofdrolspelers als de bijrollen, zijn uitstekend. En ook een pluim voor het camerawerk.

3 sterren.

Baggerman

Nou, best nog wel vermakelijk. Op het acteren kon ik helemaal niets aanmerken en dat gebeurt me niet vaak met Nederlandse films.

starbright boy schreef:

Ja, jammer want tot dan toe was alles geloofwaardig genoeg. Het einde leek er zelfs wel een beetje aangeknoopt.

Al in al geeen tijdverspilling.

avatar van robertus65

robertus65

Wel aardig, maar niet bijzonder allemaal.

Het standaard verhaaltje was vaak wel spannend, maar het einde vond ik weinig verrassend. Het meer ingezeten, als de film een half uur langer duurde.

avatar van akka

akka

helemaal geen slechte film.

Het verhaal was redelijk de acteurs waren goed(ik vond het wel grappig dat 'Kees flodder" ook meespeelde)

Alleen het geluid was slecht (daarom maar teletext aangezet)

en hij had wel iets langer mogen duren.

3.5

avatar van lucdecoster

lucdecoster

akka schreef:
helemaal geen slechte film.
Alleen het geluid was slecht (daarom maar teletext aangezet)
en hij had wel iets langer mogen duren.

3.5

Ik heb de film ook gezien met teletext want het is niet eenvoudig om het Hollands te begrijpen. Geen slechte film maar het verhaal was wel ongeloofwaardig. Wat is de kans om drugs in de Noordzee te vinden ?

avatar van Nasir

Nasir

Het hoorde bij de stijl van de film, maar werd toch af en toe gek van dat gezoom. Camera werk was verder wel goed.

De hoofdpersonages daarentegen een beetje oppervlakkig net zoals het verhaal. De acteurs zelf deden het niet slecht. Kon ze alleen slecht verstaan, en misschien kan iemand mij vertellen wat het woord zwetsen betekent. Vond het namelijk wel grappig klinken.

Geen verrassingen alleen maar voorspelbaarheid.

Nasir schreef:

kan iemand mij vertellen wat het woord zwetsen betekent.

Zwetsen is uit je nek kletsen, dom praten.

1 zwammen, kletsen 2 luidruchtig opscheppen; pochen (Van Dale)

avatar van Nasir

Nasir

Heeft deze jongen d'r ook weer iets bijgeleerd. Dank u wel mensen

neo

lucdecoster: Tja, een visser zal misschien ook weleens een lijk of iets anders uit het water vissen. Op dit punt vind ik het dan ook niet ongeloofwaardig.

Baggerman

Of mijnen. Of één of andere VOC-schat. Gebeurt inderdaad toch wel eens...

neo

Lol! Nee, maar het gaat er gewoon om dat je die kans daar maar even voor lief moet nemen, In deze film gebeurt het. Dat het verdere verloop van de film ongeloofwaardig wordt kan ik nog begrijpen.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

lucdecoster schreef:

Dat heb ik nou altijd met Vlaams

avatar van nightbreed

nightbreed

Het eerste uur vond ik dit een aardige film, ondanks de onrustige regie, maar het laatste kwartier verpest de hele film vind ik. Het laatste kwartier met die opgeklopte spanning vond ik belachelijk, ongeloofwaardig en cliche. Wat een anti-climax was dat zeg. Voor mij, na 3 zwakke telefilms, voorlopig geen telefilms meer.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Mwah, matig en standaard filmpje, die genekt wordt door de zwakke acteurs. Vooral Stijn is soms om te huilen. Taartman is beter.

avatar van Yak

Yak

Fraaie film die een beetje teveel gebukt gaat onder de intriges, waardoor het wat te geforceerd ingewikkeld wordt allemaal. Tot en met de letterlijke drugsvangst en het verhandelen van de opgeviste coke blijft het boeiend en spannend, maar vanaf dit moment lijkt de scenario-schrijver niet te weten wat hij verder nog met het verhaal aan moet en begint het nogal uit de rails te lopen. Toch blijft de film boeien, vooral door de karakters en het sterke spel van met name Wittermans. 3,5*

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Wel weer een geslaagde telefilm. Ook heel erg leuk en verbazend dat deze grotendeels in Den Oever is opgenomen. Mijn buurdorp op het voormalige eiland Wieringen nog geen 10 minuten fietsafstand vanaf mijn dorp. Toen ik hoorde dat Witte Vis daar werd opgenomen heb ik hem meteen maar bekeken op Uitzending gemist. Dat verwacht ik niet zo snel en dit jaar schijnt er ook nog een film uit te komen die in Den Oever is opgenomen: Hunting & zn. Volgens mij hebben de filmers daar wel een plekje gevonden. Hopelijk dat ze dan ook maar eens in Hippolytushoef komen filmen.

Maar iig was Witte Vis een zeer geslaagde (voor ons) Wieringse Thriller met ook nog een heel sterk en spannend verhaal die op veel punten zeer realistisch overkomt en het soms zelf ook wel eens mee kan voelen. Heb ik vreemd genoeg best wel vaak bij Nederlandse films. Het verhaal is toch wel erg mooi opgebouwt: Coke opvissen uit de zee en omdat je diep in de schulden zit het maar verkopen. Ook vond ik die Hans en Stijn als broeders ook steengoed acteren.

Al met al toch een zeer geslaagde thriller met natuurlijk mooie shots van Den Oever.

avatar van Schildpad.

Schildpad.

Niet erg origineel verhaal, maar toch een wel goede film. Marcel Hensema vind ik altijd goed spelen en ook hier zet hij een goede rol neer.

Minpuntje is dat de personages niet altijd goed te verstaan waren (niet alleen door het accent).

avatar van Nijmegen

Nijmegen

Beter dan Taartman!

neo

Mijn interview met de componist van Witte Vis, Theo Sieben.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11909 berichten

Leuk interview! Dit soort films en componisten hiervan is niet iets waar je snel iets over leest...erg interessant.

neo

Er staan nog een boel meer filmmuziek artikelen op dezelfde site.