• 9.371.038 stemmen

Oorsprong: Israël

Geregisseerd door: Natalie Assouline

Gesproken taal: Arabisch

Plot Shahida

De Israelische Natalie Assouline legde twee jaar lang van heel nabij het leven vast van een aantal vrouwen die vastzitten in een Israëlische gevangenis omdat ze betrokken waren bij terroristische aanslagen. Wat waren hun motieven? Kahira, moeder van vijf kinderen, zit drie keer levenslang uit omdat ze een zelfmoordterrorist het centrum van Jeruzalem in wist te smokkelen, waar de man zichzelf opblies en drie mensen om het leven kwamen. Waffa werd betrapt toen ze een zelfmoordaanslag wilde uitvoeren in het ziekenhuis waar ze zes maanden behandeld was na een ernstig ongeluk. Samar maakte bommen en werd gearresteerd toen ze zwanger was van haar eerste kind, dat geboren wordt in de gevangenis tijdens het maken van deze film. De kijker is getuige van het dagelijks leven van deze vrouwen en leert over de complexiteit van hun daden. We horen over hun politieke en religieuze ideologie maar ook over hun schrijnende situatie thuis. Veel van hen werden mishandeld of verlaten door hun echtgenoot. Een leven in de gevangenis blijkt soms een beter alternatief.

avatar van Legan

Legan

Al snel valt in de docu op hoe tolerant de Israeliërs zijn tegenover de vrouwen. Natuurlijk realiseer ik mij ook dat de docu sommige zaken wat beter belicht en andere zaken meer achterwege laat. Toch geeft het een redelijk goed beeld van hun leven in de gevangenis. Qua motieven vaak verschillend. Je merkt dat ze het soms zelf niet echt weten en raad zoeken bij elkaar. Persoonlijk denk ik dat vooral de armoede debet is aan een hoop van de problemen. Zowel bij hun thuis als hun daden naar buiten toe, hoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn.

En toch prachtig om bijv te zien hoe de man van Kahira opnieuw is getrouwd en als goedmakertje zijn nieuwste telg naar haar ging vernoemen. Dat is nog eens liefde voor een martelares. Zelfs zij, hoe fanatiek ze ook was, had het er moeilijk mee. Een interessant weetje: waar een martelaar in de hemel 100 maagden tot zijn beschikking krijgt, is een martelares de leidster van die groep van maagden.

Al met al een aardige docu die wat mij betreft wel wat langer had mogen duren en met wat meer diepgang.

avatar van Quentin

Quentin

Interessant document, maar bijzonder pijnlijk en schrijnend om te zien hoe deze stukken menselijk afval veel te goed en mild worden behandeld door de staat Israel.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Wat een geflipte wijven zeg... Jihadi liedjes zingen voor je pasgeboren zoon

Jammer genoeg mist de documentaire inderdaad net dat beetje diepgang. Veel verder dan het geïndoctrineerde 'Inshallah' -riedeltje komen de meeste vrouwen niet. Terwijl ik vermoed dat er veel meer achter dit leed en gedrag moet zitten. Armoede, onderdrukking, geestelijke en fysieke mishandeling (of ben ik de enige die vermoed dat die brandwonden niet van een keukenongelukje zijn) er is gewoon heel erg veel voor nodig om een moeder van een gezin zich zover te laten krijgen dat ze zich opblaast in een Israëlische stad. Ironisch genoeg zitten ze in deze Israëlische gevangenis zeer waarschijnlijk veiliger dan thuis....

Niet dat ik had verwacht dat deze documentaire nu met antwoorden zou komen maar de vrouwen zijn en blijven erg gesloten. Slechts op een enkel onbewaakt ogenblik lijkt de camera een glimp van hun ware aard en twijfels te kunnen vangen.

Interessant genoeg omdat een blik gericht wordt op een wereld die doorgaans voor de meeste van ons gesloten zal blijven.

avatar van hel1

hel1

Quentin schreef:

Stukken menselijk afval... Ik heb de docu nog niet gezien maar door reacties als deze ga ik hem zeker kijken, hoewel ik voorzichtig moet zijn met deze opmerking want het mag zeker niet zo zijn dat een zin als bovenstaande enige waarde heeft. Wat een nutteloze opmerking. Je mag mensen gestoord vinden maar het blijven mensen en laten we al helemaal niet gaan beginnen over de digen die de buurstaat van Palestina; Isreal op zijn kerfstok heeft. Maar goed, dit is geen plek voor politiek