• 9.370.968 stemmen

Jazz Is My Religion (2006)

Documentaire | 80 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Gerard Wessel

Met onder meer: Jules Deelder

Gesproken taal: Nederlands

Plot Jazz Is My Religion

Deze documentaire biedt een zeer persoonlijke ontmoeting met schrijver, speedgebruiker, up-tempo dichter en jazz-DJ Jules Deelder. We volgen Deelder op zijn tochten naar jazzfestivals, avonden waarop hij zelf voor publiek jazzmuziek draait, en op zijn zoektochten naar zeldzame platen. Dit alles wordt afgewisseld met fotomateriaal uit zijn privé-archief, fragmenten uit tv-programma's en interviews met literaire tijdgenoten als Bart Chabot, Remco Campert, Simon Vinkenoog en de muzikanten Willem Breuker en Hans Dulfer die zijn passie voor de jazz delen. Jules spreekt openhartig over zijn passie voor de jazz, vriendschap en drugsgebruik, de dichtkunst, zijn favoriete artiesten en de up-tempo poëet analyseert zijn liefde voor het leven.

avatar van Reservoir Dogs

Reservoir Dogs

De docu kan je hier bestellen.

avatar van Darbie

Darbie

Ik vond het {als poëzie & jazzliefhebber} een bijzonder mooie documentaire tot halverwege Jules Deelder een originele SS-ring met Doodshoofd liet zien. Voor een prikkie gekocht, zei hij en liet trots aan de kamera de inscriptie aan de binnenzijde van de ring zien :

"S.A. Hauser 21-12 1940 , Reichsführer-SS H.Himmler"

Na dit verteld te hebben wreef Jules het doodskopje op de ring glimmend en schoof deze vervolgens liefdevol om een van zijn vingers.

[ Heinrich Himmler (1900-1945) Duits Nazileider, Hoofd van de SS, de Politie, de Gestapo undsoweiter. Na Adolf Hitler de machtigste (en meest gevreesde) man van Nazi-Duitsland.

Bedenker en hoofdverantwoordelijk voor de moord op o.a. 6 miljoen Joden en 3 miljoen sociaal zwakkeren, homosexuelen, zigeuners en politiek andersdenkenden.

Pleegde in 1945 in zijn cel zelfmoord om zich aan zijn proces wegens misdaden tegen de menselijkheid te onttrekken.]

Lekker verhaal Jules.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

"De Nazi's hadden één gebrek, ze hielden niet van jazz."

Voor het grote publiek werd Deelder voornamelijk bekend/berucht door z'n jodenmoppen en geflirt met nazisme.

Ik denk dat het voornamelijk provoceren was...de grenzen opzoeken...de gemiddelde Nederlander op de kast krijgen...ook de oude punks liepen met hakenkruizen (eventueel vrolijk naast een anarchistisch symbool...hamers en sikkels waren ook een tijdlang leuk....je kent de VOPO-jas ook nog wel (zag hem vorige week nog in de Steenstraat, zonder de jas trouwens).

Deelder is geen nazi...hij heeft wat geflirt als provocatie...hoor je hem de laatste jaren ook nooit meer over eigenlijk.

Goedkoop scoren misschien, veel erger is dat een Engelse voetbalclub nu een beruchte Nazi-voetballer uit Italië heeft aangenomen als trainer (mijnheer bracht de Hitler-groet als ie gescoord had).

Ach en liever Deelder dan die imitator die tegenwoordig de grapjas uithangt bij Pauw & Witteman (Chabot).

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Niks mis met deze documentaire over Jules Deelder, met name geconcentreerd op zijn liefde voor de jazz. Speedy dichter die het liefst optreed als deejay en lekker plaatjes komt draaien in de kroeg of strandtent...jointje en gin tonic erbij.

Z'n fascinatie voor WO2-spullen met name van de nazi-kant wordt ook nog even belicht en Johnny Lion (Sophietje) met SS-helm rijdend op het Scheveningse strand.

Paar keer mooie omschakeling naar zwart/wit-beelden en we lijken zo weer terug te zitten in 1954.