• 9.373.066 stemmen

Léger Tremblement du Paysage (2008)

Drama / Komedie | 85 minuten

Genre: Drama / Komedie

Alternatieve titel: A Faint Trembling of the Landscape

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Philippe Fernandez

Met onder meer: Bernard Blancan, Michel Théboeuf, Anatole Vialard

Plot Léger Tremblement du Paysage

Een dorpje, ergens in Frankrijk in de jaren zestig van de vorige eeuw, op de drempel van het ruimtevaarttijdperk. Een kunstenaar schildert wolkenluchten. Een sportleraar test de invloed van de bandenspanning op de prestaties van zijn rallyauto. Twee kinderen bouwen een raket. Een laborante onderzoekt iets. Een monteur is op zoek naar buitenaards leven. Ondertussen denken ze na over het heelal. En dan trilt de aarde licht. De sportleraar ontdekt in zijn Ford Anglia de oorzaak. Het leven gaat verder, maar niets is hetzelfde.

avatar van starbright boy

Erg originele film. In een erg zorgvuldige sixtiessetting zijn er allerlei scenes te zien die zich in een dorpje afspelen. Scenes die vooral te maken hebben met kunst, wetenschap en filosofie. Met een aparte humor en hoewel surrealistisch niet helemaal past is het geen realisme, verre van. En een opvallend optimistisch mensbeeld. In de verte heeft het vaag wat weg van Roy Anderson die ineens vertrouwen in de mensheid heeft gekregen of een beetje van Van Warmerdam. Zo goed als Anderson is het echter niet. Nadeel is vooral dat elk figuur een metafoor is. Een van de jongens is de slimme leergierige mens. De andere is meer de spelende. De kunstenaar lijkt een beetje symbool te staan voor de filmmaker zelf. Daardoor is de film wel wat gekunsteld. Maar fris en leuk vond ik het zeker.

avatar van Zavo

Zavo

starbright boy schreef:

Dat zag ik er nou helemaal niet in, al weet de regisseur wel een eigen wereldje te creeeren, misschien is dat waar je die vergelijking vandaan haalt.

Dat eigen wereldje vond ik ook wel het sterke punt in de film, de film heeft een apart sfeertje, moeilijk uit te leggen waar dat precies in zit, maar het keek wel lekker weg. Alleen de vragen die gesteld werden, mochten wel wat prikkelender zijn, het bleef een beetje op een basaal niveau hangen.

De regisseur was in de zaal en had wel wat vreemde uitspraken, al was het wat moeilijk te volgen en bedoelde hij misschien niet altijd wat hij zei, omdat z'n Engels gebrekkig is.

Hij zei dat hij vooral veel ideeen in de film wilde stoppen en dat de film voor een deel ook bedoeld is om mensen dingen te leren en dan had hij het volgens mij echt puur over de wetenschappelijke feitjes die verteld worden in de film. Elk karakter in deze film creeert dingen en draagt ideeen uit. Verder houdt hij niet van films die vooral emoties proberen los te maken bij mensen en zij hij wetenschap interessanter te vinden dan kunst (en hij is nota bene zelf kunstdocent). Opvallende uitspraak van een regisseur, vond ik. Verder zei hij nog moeite te hebben met de rollen van vrouwen in z'n films.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Hé, dat blonde jongetje heeft mijn tweede pick-upje!!! En we horen "Popcorn" voorbij komen en dus zitten we in de jaren zeventig, in een klein Frans dorpje.

Regisseur lijkt een voorkeur te hebben voor astronomie, wiskunde en natuurkunde.

Er gebeurt niet zo heel veel, toch blijft het redelijk aangenaam kabbelend kijkvoer.

Een tekenleraar, een rally-coureur, twee leergierige jongetjes en een plotselinge aardbeving.