• 9.372.679 stemmen

Geregisseerd door: Radu Muntean

Met onder meer: Dragos Bucur, Anamaria Marinca en Mimi Brănescu

Gesproken taal: Roemeense

Plot Boogie

"Boogie finds himself caught between family obligations and the temptation of a night out like in the good old days."

Bogdan 'Boogie' Ciocazanu is met zijn vrouw en 4 jaar oude zoontje vakantie aan het vieren aan de kust, wanneer hij zijn oude schoolvrienden tegenkomt. Samen herinneren ze zich hun tienerjaren inclusief seksuele uitspattingen en drankverhalen. Boogie raakt gefrustreerd door het enorm grote gat tussen zijn oude vrijheid en zijn huidige drukke en verantwoordelijke leven, en besluit in één nacht van onbezonnenheid alle vrijheden uit zijn jeugd te herleven.

avatar van gauke

gauke

in concreto een film over volwassen worden over een 30 jarige man die, na een verboden nacht in een hotelkamer, maar moeilijk tevreden kan zijn met zijn huidige degelijke gezinsbestaan in plaats van het gewenste droomleven dat hij eens had met alcohol, lekkere wijven en vrije seks. De filmposter belooft meer dan je krijgt, er gebeurt de gehele film weinig interessants.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Tuesday, After Christmas kwam bepaald niet uit de lucht vallen als je de voorganger Boogie bekijkt. Dis is weer een beklemmend alledaagse registratie van relatieperikelen, (on)schuld, verlangen, herinneringen en (on)afhankelijkheid. De melancholie van het slot van Y Tu Mamá Tambien (gezworen vrienden van vroeger die elkaar niets meer te vertellen hebben) en de emoties van Linklater's 'Before'-serie lopen door elkaar. Zoals al gezegd op een alledaagse, maar vlijmscherpe manier vastgelegd door Muntean.

avatar van Fransman

Fransman

Ik zit een beetje tussen gauke en Mochizuki Rokuro in. Zeker geen slechte film. Heb er eigenlijk wel met plezier naar gekeken, en meegeleefd met dat stel. Of dit nou een film over volwassen worden van een dertiger is, betwijfel ik eigenlijk. Het is meer een beeld van dertigers die zien dat ze behoorlijk vast zitten in een relatie en nauwelijks nog enige vrijheid hebben. Dat geldt zowel voor hem als voor haar. Ze rammelen aan hun kettingen. Maar ze zijn veroordeeld tot elkaar.

Want het leven van die twee vrienden is ook niet zo aanlokkelijk. Ook maar twee losers. En zoveel spannends gebeurt er niet op die hotelkamer. Het gebekvecht van dat stel is heel herkenbaar. Ook mooi zoals zij toch een paar stapjes terug zet. Misschien moet je deze film ook wel zien tegen de achtergrond van de Roemeense samenleving, die nog heel traditioneel is en nog vol zit met machogedrag. Dit stel doet het niet zo slecht.

En naar Anamaria Marinca kijken, en naar haar blote buik, is leuk, toch?

Veertig jaar geleden was ik ook in Neptun. En in Eforie. En in Mamaia. Het was er vreselijk. Ze zee was koud, het eten niet te vreten. Zo te zien is er nog niets veranderd.

avatar van John Milton

John Milton

Ik zit er ook tussenin, maar meer aan de Gauke kant vrees ik.