• 9.370.192 stemmen

Balapan, les Ailes de l'Altaï (2005)

Documentaire | 52 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Balapan, Wings of the Altaï

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Hamid Sardar

IMDb beoordeling: Nog geen beoordeling

Plot Balapan, les Ailes de l'Altaï

We volgen Khoda in de eindeloze steppen van West-Mongolië. Hij is een 14-jarige jongen welke de kunst van het adelaarjagen leert van zijn oom en neef. Er is weinig tijd, het is een strenge winter en hun dieren worden constant aangevallen door uitgehongerde wolven. Als Khoda slaagt, zal hij meedoen aan een groots opgezette jacht op de beesten die hen het leven moeilijk maken.

avatar van Tayama

Tayama

Deze won op het Mountain Culture Film Festival 2006 de "Best Film Award", zowel in Canada als in Amerika.

Deze film ligt in dezelfde lijn als Kiran Over Mongolia. Daar volgen wij de 19 jarige tiener die de kunst van het adelaarjagen leert; van het vangen van zijn vogel, tot hun eerste jacht. In Balapan, The Wings of the Altaï volgen wij de 14 jarige Kazakh die deze unieke kunst leert van zijn oom en neef.

Dit verhaal speelt zich af in het uiterste Westen van Mongolië, provincie Bayan Ölgii, die voornamelijk bewoond word door Kazakhstanen - daar deze provincie direct grenst met Kazakhstan. Voordat het Russisch communisme eind 80’er jaren ophield te bestaan werd het jagen met adelaars verboden, maar tegenwoordig is deze jachttechniek nog altijd zeer geliefd in deze westelijke provincies. De oude jagers brengen deze traditie dan ook met alle liefde over op jongere generaties. In het verhaal dat Hamid hier echter vast legt ligt de druk iets hoger; de winter dit jaar is extra streng, de wolven zijn er in grotere groepen en zij hebben extra veel honger.

De familie van Khoda heeft het zwaar - de vrouw van het huis moet dagen slijten zonder haar man die het te druk heeft met jagen, tegelijkertijd moet zij dagelijks door een meter ijs hakken om water te verkrijgen - En Khoda is op zoek naar verstoten pasgeboren dieren, om ze te eten en warmte te geven in hun kleine huisje. Hamid weet dit op heel natuurlijke wijze vast te leggen - we volgen diverse leden van de familie, elk met hun zegje, elk met hun lach. In de ijzige winden van dit seizoen maken zij zich allen klaar op de grote dag dat Khoda zich kan bewijzen.

Hij heeft zijn vogel gevangen, leert van zijn oom hoe de indrukwekkende klauwen te verbinden, het masker om de snavel te doen, hoe de vogel te balanceren op zijn arm, hoe deze te voeren, te roepen en ten slotte hoe een vogel met een spanwijdte van ruim 2 meter de schedel van volwassen wolf weet te doorboren met zijn gevaarlijke klauwen. De wolven komen dichterbij, en de families organiseren een "grote jacht" op de wolven waarin Khoda voor het eerst mee zal rijden in een jacht van 20 jagers ter paard met hun vogels. Ik kan mij moeilijk een mooier scenario voorstellen; een ongekend plaatje waar werkelijk niets in geënsceneerd is - toch lijkt dit zo uit een spannend fictief boek te komen.

Dit is een unieke kijk in een plek waar wij normaal maar weinig van zien.

Trailer hier.

4.5/5.0