• 9.373.596 stemmen

Oorsprong: Rusland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Samira Goetschel

Gesproken taal: Engels en Russisch

Plot City 40

"Behind the walls of a forbidden city, the only thing more dangerous than its secrets is the truth."

Diep in Rusland bestaat een onzichtbare stad waar duizenden mannen, vrouwen en kinderen leven en werken achter zwaar bewaakte hekken vol prikkeldraad. Hen is verteld dat ze de makers zijn van het nucleaire veld en dat ze de redders van de wereld zijn. Tevens is hen gezegd dat iedereen een vijand is. In deze verborgen wereld riskeert een moeder haar leven door de kijkers mee te nemen in Ruslands grootste nucleaire stad.

Interessant onderwerp.

Ik wist voor deze docu niet echt van het bestaan van deze steden. Het klinkt ook lekker mysterieus, alleen komt dat stuk niet echt helemaal tot z'n recht. Ofwel ontbrak het Goetschel aan zulke spannende verhalen, anders ontbreekt hij de skills om ze naar behoren in beeld te brengen. Maar deze docu is bijna ontnuchterend te noemen. Niet dat overdramatisering geholpen zou hebben, maar ik had toch iets spannendere verhalen verwacht.

Wel wat interessante beelden van binnenin de stad en een aantal aardige interviews, maar al snel blijken die ook wat aan spanning te ontbreken. De docu duurt niet echt lang, maar halverwege leek de koek een beetje op te zijn.

Op zich wel leuk om een keer gezien te hebben. Had er mij op basis van de beschrijving misschien iets teveel van voorgesteld, maar uiteindelijk vond ik het een beetje underwhelming en gaat de docu iets te lang op hetzelfde elan door.

avatar van Marbles

Marbles

Bizar gewoon.

avatar van centurion81

centurion81

• 2067 berichten
  • 1989 stemmen

Kan me wel vinden in wat Onderhond hierboven zegt. Desalniettemin vind ik dat deze docu wel een voldoende verdient.

avatar van Kondoro

Kondoro

City 40

Ik had al wat bekend gemaakt hier en daar dat ik meer documentaires wou gaan kijken, denk dat mijn ‘volgers’ dat eventueel wel weten. Na het zien van Hiroshima (2005) ben ik blijven hangen in het nucleaire gebied binnen de docu’s en heb daarom ook voor City 40 gekozen want dit trok mij erg aan.

Ik denk dat ik teveel werd aangetrokken door het onderwerp en de omschrijving dat daadwerkelijk in de docu naar voren kwam. Ik vond de docu op sommige vlakken best saai en voor de hand liggend, hoewel ik erg geïnteresseerd ben in deze onderwerpen, het heeft natuurlijk wel een hele geschiedenis, helpt deze docu je eigen niet echt verder. Verfrissende informatie of een kijkje in komt er niet waardoor de docu traag en saai kon verlopen.

City 40 is een nucleaire stad, mocht je dat nog niet opgevallen zijn maar, City 40 is ook nog eens een gesloten stad, je komt er niet zomaar in of uit en ‘vroeger’ was het nog slimmer dat City 40 gewoon een staatsgeheim was, want niemand mocht natuurlijk weten dat Rusland ook bezig was met nucleaire wapens.

Jozef Stalin is 1 van de bedenkers van stad 40 met daarnaast een super grootte industrieel gebied waar de plutonium en uranium onder andere werden opgeslagen maar, ook de bommem werden gemaakt en andere nucleaire middelen. Je krijgt goed te horen hoe gevaarlijk het daar wel niet is, hoe het leven is en wat er allemaal een beetje gebeurd maar, ik vond het toch soms iets te slapjes.

Ondanks de soms goeie sfeerbeelden, vragen die deels beantwoord zijn en een kijkje in het leven van de mensen in City 40 vond ik dat de docu mij eigenlijk niks fijn kon brengen, had soms wat meer informatie willen hebben over bepaalde dingen wat ik toch miste maar, altijd handig want je steekt er sowieso wel iets van op alleen te weinig.

avatar van missl

missl

Mysterieus verhaal over een stad waar je met moeite in of uit mag. Ik had er nog nooit van gehoord. Begint heel spannend maar verliest gaandeweg aan spanning omdat je gewoon mensen volgt die hier wonen. Had beter gekund.

avatar van james_cameron

Fascinerende documentaire over de mysterieuze afgesloten russische stad Ozersk, waar de bewoners zijn gebonden aan een bizar nucleair contract. Tot voor kort was de zwaar verontreinigde stad (met nog veel meer radioactieve straling dan bijvoorbeeld Chernobyl) op geen enkele kaart te vinden. Met een verborgen camera weten de makers achter de muren te geraken om zo een glimps op te vangen van het bizarre leven van de 100.000 bewoners. Qua beeldvoering niet heel erg bijzonder en ook de rommelige interviewfragmenten schieten herhaaldelijk tekort, maar het onderwerp is dermate interessant dat je toch geboeid blijft kijken.