• 9.372.253 stemmen

Alternatieve titel: Smiling Through

Geregisseerd door: Sidney Franklin

Met onder meer: Norma Talmadge, Wyndham Standing en Harrison Ford

Plot Smilin' Through

Op de dag dat Moonyeen zal trouwen met John Carteret, maakt haar ex-vriend Jeremiah Wayne een eind aan haar leven. John wordt een bittere man die zijn leven wijdt aan de opvoeding van zijn nicht Kathleen. Zij wordt, als ze eenmaal opgegroeid is, verliefd op Jeremiah's neef Kenneth. John is tegen hun relatie en doet er alles aan ze te dwarsbomen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Kathleen / Moonyeen

John Carteret

Kenneth Wayne / Jeremiah Wayne

Willie Ainsley

Little Mary, Moonyeen's Sister

Village Rector

Departing / Returning Soldier with Mother (onvermeld)

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Van de biografie van Norma Talmadge op wikipedia:

The next year she had her biggest hit, Smilin´ Through (1922) [....] This would be the most popular film of her entire career.

Toch vreemd hoe een film 85 jaar geleden zó ongelofelijk succesvol had kunnen zijn en tegenwoordig niet meer herrinerd wordt. Ik vraag me dan wel af of de generatie uit 2090 geen flauw benul heeft wat films als Transformers, The Dark Knight en andere kaskrakers van tegenwoordig zijn.

Gelukkig zijn veel films van Talmadge bewaard gebleven (!), dus wellicht kan ik/kunnen we deze ooit nog eens zien.

(edit) Ah ik lees net: Copies of this film exist in two archives: the Library of Congress and the Nederlands Filmmuseum

Dus wie deze film wil zien, hoeft nog nieteens zo gek ver te reizen!

avatar van mrklm

mrklm

Verfilming van een populair populair melodrama waarin Norma Talmadge de rol speelt van de op tragische wijze gestorven Kathleen, de verloofde van John Carteret [Wyndham Standing], en diens nichtje Moonyen die na de dood van Kathleens zus Mary door John wordt opgevoed. Wanneer de inmiddels volwassen Moonyen kennis maakt en verliefd wordt op Kenneth Wayne [Harrison Ford, die net als zijn naamgenoot een ster op de Hollywood Walk of Fame heeft], wijst John hun relatie resoluut af en verbiedt hij Moonyen om nog contact met Kenneth te hebben. Al snel blijkt dat Johns verbittering te maken heeft met de rol die Kenneths vader Jeremiah [opnieuw Ford] speelde bij de dood van zijn geliefde.

Met haar subtiele, naturelle spel is Talmadge uitstekend in de hoofdrol en de rest van de cast levert eveneens goed werk af. Jammer genoeg bevat deze zwijgende film teveel (en vaak onnodige) tussentitels die het acteerwerk en de dramatische spanningsboog geen goed doen. Maar wie wil weten waarom Norma Talmadge één van de grote sterren van haar generatie was, hoeft niet verder te zoeken.