• 9.470.562 stemmen

Geregisseerd door: Daniel Gélin

Met onder meer: Danièle Delorme, Daniel Gélin en Jean Chevrier

Gesproken taal: Frans

Plot Les Dents Longues

Een ambitieuze jonge journalist werkt zich op bij een provinciale krant en weet met een primeur de dreigende sluiting van het bedrijf te voorkomen. De grote aandacht voor zijn werk kost hem bijna zijn huwelijk.

Louis Commandeur

L'employé du laboratoire photo

Eva Commandeur

Bob, le barman de la discothèque

Antoine Josserand, le directeur de l'hebdomadaire Lyonnais « Le Canut »

La femme du témoin au mariage

L'homme sortant de la boîte

André Maurienne

avatar van blurp194

blurp194

BB #3

Des sentiments! Et des cheveux dans le cou!

Louis de Funes in een volstrekt onbetekenend bijrolletje, nog in de tijd dat hij een soort dagloner-acteur was - naar de set in de hoop dat er een extra nodig was. Roger Vadim toen nog niemand ooit van hem gehoord had. Bardot als extra, na twee eerdere films waarvan je het gevoel krijgt dat ze het allang 'gemaakt' had - en hier dan weer als +1 of zo van Vadim. Speelt dat een rol?

Nou nee dus. Dit is de film van Danièle Delorme en Daniel Gélin, met Gélin als de romantische held en als regisseur, en de rest is maar bijzaak. Danièle Delorme, of eigenlijk Gabrielle Girard - je zou er van in de war raken, als je de film kijkt voor BB en je in plaats daarvan DD ziet die dus eigenlijk GG heet. En ze lijkt in sommige shots sprekend op Diane Kruger, dat ook nog, en ze was een stelletje met DG tijdens de opnames. Ja, ze heeft in talloze films gespeeld, maar dit is de eerste die ik zie. Producent van Alexandre le Bienheureux (1986), dat spreekt dan alvast meer aan.

Het verhaal is warrig en niet erg interessant, de (gerestaureerde) beelden zijn van wisselende maar nergens aansprekende kwaliteit, en voor de cinematografie kan ik ook talloze andere films aanraden. De Funes is makkelijk te herkennen - aan zijn stem, maar hij heeft misschien twintig woorden tekst en nog geen minuut screentime. En dan BB en Vadim, daarvoor moet je al heel goed opletten, als ze een seconde in beeld zijn is het veel.

Lange tanden, jawel. Het is de enige film die Gélin ooit geregisseerd heeft, dus kennelijk heeft hij zijn lange tanden(*) wel in dat vak gezet, maar beviel dat toch niet zo heel goed. Wellicht als interessantste feitje voor de liefhebber verder heeft Bruno Cremer in deze film zijn eerste rol - als L'Homme sortant de la boîte. Kennelijk. Ik heb hem niet gezien, en ook niet kunnen vinden.

(*) In het Frans betekent dat voor zover ik begrijp zoiets als de wil om het te maken. Lijkt me dat de gebruikelijke Nederlandse betekenis toch dichterbij zat in dit geval.