

Delen
Dutch Cocaine Factory (2007)
Genre: Documentaire
Speelduur: 54 minuten
Alternatieve titel: De Nederlandse Cocaïne Fabriek
Oorsprong:
Nederland
Geregisseerd door: Jeanette Groenendaal
Met onder meer: Arend ter Horst
On Demand:
Niet beschikbaar op Netflix
Niet beschikbaar op Pathé Thuis
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op Google Play
Niet beschikbaar op meJane
Plot Dutch Cocaine Factory
Hoofdpersoon Arend wordt afgeluisterd en bespied. Hij verdenkt de informatiemaatschappij. Ze houden elkaar nauwlettend in de gaten via internet, telescoop en verrekijker. De film volgt Arend richting 'Solutions' (een privé-afkickkliniek), met onderweg een poging om een oud Nederlands bedrijf nieuw leven in te blazen: de Nederlandse Cocaïne Fabriek (tot de Tweede Wereldoorlog was Nederland de grootste producent van kwaliteitscocaïne). Ook is er een feest bij Erwin Olaf, waar decadent uitgedoste gasten zich te goed doen aan coke.
Externe links
Video's en trailers
Reviews & comments

Chuck Taylor
-
- 1269 berichten
- 1953 stemmen
Vorig jaar op het IDFA bekeken. Een zeer vreemde film, met een paar zeer hilarische en goede scenes waarin hoofdpersoon Arend stijf van de cocaine staat.
Een paar interessante feitjes over cocaine in Nederland komen wel aan het licht. De bedoelingen van de regiseusse waren naar mijn mening veel te extreem, in de zaal vertelde ze dat ze pro-paranoia was en dit wilde overbrengen met deze film :s

Chuck Taylor
-
- 1269 berichten
- 1953 stemmen
Ja, een beetje wel inderdaad. Deze draait nu ook in het Ketelhuis btw.

Spiekercoen
-
- 326 berichten
- 1440 stemmen
Groenendaal heeft geen idee wat ze wil vertellen en waar ze heen wil in deze documentaire.

g-net
-
- 4 berichten
- 1 stemmen
DUTCH COCAINE FACTORY Is gemaakt bij DasArts als eindexamen stuk met 5000 euro, kreeg daarna steun van het filmfonds voor de afwerking, In eigen productie en distributie. media aandacht waaronder 4 sterren in NRC next en heeft ondertussen een internationale output, nominatied for the magic Hour Award warsaw 2008
SCREENLIST
Preview De Balie, DasArts, De Waag, Amsterdam.
november 2007 IDFA PARADOCS
Tuschinski 2 vr 23 nov. Tuschinski 6 wo 28 nov.Tuschinski 5 vr 30 nov. Tuschinski 3 zo 02 dec.
maart 2008
08-03-2008,screening in De Balie, Amsterdam
16 Mar 08 14:30 Theater Kikker preview fragment screening;
't Hoogt, Utrecht
Focus Filmtheater Arnhem
Vera Zienema, Groningen
Plaza Futura, Eindhoven
Planet Doc Review Warsaw
SIDOF 28th march to April 3rd in 2008/ saturday 29 march and monday 31 march
"(Seoul Independent Documentary Film & video Festival),Korea " KOREA
april 2008
Filmhuis Lumière, Maastricht*
Cinekarree, Aken (DE)
Filmhuis Den Haag
Preview Planet Doc Review, Warsaw
De Brakke Grond, Amsterdam
De Poorterij, Zaltbommel
Filmhuis Lumen, Delft
Included in DOC SHOP of HOTDOCS, Toronto, Canada
Mai 2008
Planet Doc Review filmfestival Warsaw, Poland 4x
TEK filmfestival ROME, Italy 2x
Verkadefabriek, Den Bosch
Filmmuseum, Amsterdam
august 2008
DOCUFEST KOSOVO
3 weken Ketelhuis Amsterdam 28 august till 18 september th of september
september 2008
Dockanema festival, Maputo, Mozambique; Portugese subtitles
Oktober 2008
Bogota Cine, Colombia (spaanse ondertitels)
Under Influence Kunsthaus Dresden 9 oktober
Nationale Wetenschapsdag "Scheltema" Leiden
All about Freedom Gdansk ( poolse ondertitels)
Kassel Film en documentaire festival
Aleppo, Syria, Le Pont Gallery with director of the Women's Art Festival,
Verkocht aan Poolse Documentaire tv in Poolse ondertiteling
10x uitzending)
Iowa filmfestival
De Nieuwe Anita
het Illuseum

g-net
-
- 4 berichten
- 1 stemmen
**** (vier sterren in NRC NEXT 03 04 2008)
De Nederlandse Cocaïne Fabriek. Regie: Jeanette Groenendaal. Op tournee t/m mei langs filmtheaters (zie filmbank.nl) Als kinderen en dronkaards de waarheid spreken, hoe zit het dan met hardcore cocaïnegebruikers? Hoe zit het met Arend, de hoofdpersoon uit De Nederlandse Cocaïne Fabriek, het documentaire filmdebuut van kunstenares Jeanette Groenendaal (1964)? Wat is wáár in haar film? Ze heeft in Arend misschien niet de meest geloofwaardige ‘private eye’ gekozen om een geweldige complottheorie van alles over alles te ontvouwen. Maar wel eentje die hem in zijn met argwanende bewakingscamera’s volgehangen huis grandioos aan elkaar kan praten. Van de bouw van de Nederlandse Cocaïne Fabriek aan de Amsterdamse Schinkelkade, waar van 1900 tot 1950 hoogwaardige coke werd geproduceerd, afkomstig van cocaplanten die op plantages in Nederlands-Indië werden verbouwd (VOC-mentaliteit!) tot en met het hedendaagse drugsbeleid (kunstmatige hooggehouden prijzen!). Het mag dan waanzin zijn, er zit systeem in. Groenendaal daalt af in de Amsterdamse cokewereld, van de Wasteland-parties tot het decadente hedonisme op een feest bij fotograaf Erwin Olaf.
Het vliedt als een roes voorbij: blikvernauwend en bewustzijnsverruimend. Dana Linssen

g-net
-
- 4 berichten
- 1 stemmen
FILMKRANT April 2008, nr 298
De Filmbank Tour
Pro Paranoia Pictures
De Filmbank toert - of beter gezegd: loert - langs de filmtheaters met een programma ten bate van onze eigen veiligheid.
De Nederlandse Cocaïne Fabriek.
Vanavond in 'Andere tijden': Hoe de Nederlandse cocaïneplantages op Java een fortuin opleverden voor de Koloniale Bank en er hele cocaïnefabrieken in Amsterdam ontstonden...
Vijfduizend jaar geleden werd al coca gebruikt in Peru en Ecuador. Door op de bladeren van de cocaplant te kauwen werd de werkzame stof onttrokken, die oppepte en hielp tegen hoogteziekte. In Europa was de cocaplant tot aan de negentiende eeuw nog geen succes, omdat de bladeren hun magische werking verloren tijdens de overtocht. Toen men er in slaagde om bestanddelen uit het cocablad te isoleren, werd cocaïne een populair middel in het Westen. Rond 1880 stuurde Sigmund Freud een halve gram cocaïne met gebruiksaanwijzing naar zijn verloofde: "Verdeel dit in acht porties. Dan blijf je sterk en je krijgt er mooie rooie wangetjes van." Nederland verdiende ook goed aan de handel in cocaïne. In 1900 werd in Amsterdam op de Schinkelkade de Nederlandse Cocaïne Fabriek (NCF) opgericht. Cocaplanten werden door het koloniale Nederland verbouwd op plantages in Indië. De VOC-mentaliteit! Tijdens de Eerste Wereldoorlog had de fabriek toptijden - vele soldaten voerden veldslagen uit met een flinke dosis coke achter de kiezen. En de NCF groeide uit tot grootste cokefabriek ter wereld.
What the?
Dat waren nog eens tijden. Terug naar de onze. Want daar is het allemaal zo eenduidig niet meer. Kende u dit verhaal bijvoorbeeld? Nee? En wat is daarvan de reden denkt u? Precies. We worden gestuurd, in de gaten gehouden. Arend weet het zeker. Hij is de meest onwaarschijnlijke hoofdrolspeler die u ooit zal tegenkomen. Als Jeanette Groenendaals De Nederlandse Cocaïne Fabriek begint, zit je de eerste vijf minuten met je ogen te knipperen. What the? Is dit echt? Pro Paranoia Pictures. Duidelijk een film van deze tijd. En wat voor een! Arend is een restproduct uit de gouden tijd van de cocaïne, toen alles nog puur en onversneden was. En voor de rest het Internet afstruint om in de gaten te houden wie ons allemaal in de gaten houdt. Internet en crack, een paranoïde makende combinatie. Alles hangt met alles samen! Kijk maar, hier op deze website zeggen ze het: Nederland is het meest afluisterende land ter wereld, iedereen wordt hier preventief gebugged om, wanneer de tijd rijp is, toe te slaan. Want de belangen zijn nu eenmaal te groot. Al die zeecontainers in Rotterdam, iemand moet er geld aan verdienen. En dacht u nu werkelijk dat de staat alleen repressief optreedt? Voor uw eigen veiligheid kunt u maar beter goed naar Arend luisteren, ook al is-ie wat moeilijk te verstaan. Want een beetje meer paranoia kan geen kwaad in de tijd dat iedereen te pas en te onpas zichzelf laten registreren en volgen, als gedweeë bijen in een korf. Begin dan ook maar met het kijken naar deze film, waarvan ik nog niet eens een fractie van heb verteld, en de paranoia komt vanzelf op je af, onvermijdelijk als een kogel door een glasplaat, zoals het hallucinerende zes minuten durende KogelVogel van Federico Campanale ervoor al had laten zien. Stofwolken van verwarring achterlatend. Raadpleeg een arts als de verwarring blijft voortduren.
Mike Naafs

g-net
-
- 4 berichten
- 1 stemmen
De niet-waarheid van Groenendaal; Brabants Dagblad
door Rik Goverde. maandag 14 april 2008 | 03:03 | Laatst bijgewerkt op: maandag 14 april 2008 | 09:28
Jeanette Groenendaal maakte haar debuutfilm, genaamd De Nederlandse Cocaine Fabriek. Foto Chris van Cromvoirt DEN BOSCH - ""Op een dag rijd ik door rood op de fiets in Amsterdam. Een politiewagen komt aanscheuren. Ik ga aan de kant om ruimte te maken. Maar de auto stopt, er springen drie agenten uit en die arresteren me. Drie uur in een cel gezeten. Voor rood licht." En toen dacht kunstenares Jeanette Groenendaal: wat is hier aan de hand, heeft Arend dan toch gelijk? Is iedereen verdachte, zijn we een politiestaat aan het worden? Arend is een vriend van Groenendaal, ervan overtuigd dat de toeristen aan de overkant van zijn woonboot undercover agenten zijn. Dat duikers hem in de gaten houden, net als een overvliegende helikopter. Als Arend vlak na het 'roodlicht-incident' wordt opgepakt, blijkt dat hij al maanden wordt afgeluisterd. Groenendaal: "Wat hij altijd al dacht, bleek de waarheid. Hij wérd afgeluisterd. En iedereen met wie hij belde dus ook. Ik heb hele gesprekken van mezelf teruggelezen, die ik negen maanden eerder met hem had gehad. Je kunt denken: ik heb niks te verbergen. Maar er stonden fouten in. Die op papier staan als de waarheid. Het is de omkering van het strafrecht. De politie zoekt een dader van een delict dat nog niet bekend is. Als je maar lang genoeg zoekt, vindt je bij iedereen wel iets." Performencekunstenares Jeanette Groenendaal (1964) is in die periode bezig met een afstudeerfilm voor DasArts met in de hoofdrol Indiase tempels, maar besluit van onderwerp te veranderen. Getriggerd door de aanhouding van Arend (hij blijkt achteraf onschuldig), start ze een zoektocht door de Nederlandse cocaïnewereld. Die resulteert in 2007 in haar debuut, de veelgeprezen 'pro-paranoia docutective' De Nederlandse Cocaïne Fabriek. Een verwijzing naar de BV Nederland, in de eerste helft van de 20ste eeuw de grootste cocaïne-producent van de Wereld. Het is een duizelingwekkende tocht door de waarheid, zonder die te willen vinden. Langs de 16 bewakingscamera's in de woning van Arend die zowel een overval als zijn arrestatie registreren. Langs een advocaat die de Nederlandse afluisterpraktijken uiteenzet, via een wetenschapper naar beelden uit het Amsterdamse hedonistische nachtleven en een kerk, waar op de achterste rij Colombiaanse drugsbazen zaken doen en grote donaties aan de kerk schenken. Tot aan Arend, die zich onderdompelt in een afkickkliniek. Groenendaal werd geboren in Utrecht. Jarenlang woonde ze in Poederoijen, ze heeft plannen om daar haar volgende film te gaan maken. Maar haar debuutfilm moet vooral niet gezien worden als een klassiek 'provinciemeisje-meets-de-grote-stad' verhaal. "Nee man, ik heb 15 jaar in het buitenland gewoond. Het gaat erom: Life is a stage, iedereen speelt zijn rol." En dat leidt, hoe dan ook, tot verschillende interpretaties van de waarheid. In de film alleen al die van de advocaat, de gebruiker, de wetenschapper. En dan is er nog de waarheid die het publiek zich vormt. Groenendaal: "Ik had tachtig uur materiaal, daarmee had ik een hele andere film kunnen maken. Als ik Peter R. de Vries was geweest, had ik geprobeerd het publiek te sturen, De Waarheid te vinden. Maar zo een-dimensionaal zit de wereld niet in elkaar."
Dus blijft de kijker na De Nederlandse Cocaïne Fabriek verward achter. Geloof niets en alles aan de beelden. Zelfs de overval, vastgelegd door de bewakingscamera's, kan in scene gezet zijn, al is dat niet gebeurd. " Het gaat over het grensgebied van waarheid en waanzin. Over de oneindige complexheid van de wereld die niet in ons rechtssysteem past. Want dat kent alleen goed of fout." De Nederlandse Cocaïne Fabriek (54 min) toert door Nederland in de Filmbank-tour For Your Own Safety. Nog te zien in Zaltbommel (21 april, De Poorterij) en Den Bosch (20 mei, Verkadefabriek).
june 2008
Het laatste nieuws

Netflix-film 'Mudbound' met 'Breaking Bad'-ster zit goed verstopt: 'Blijft heel lang hangen'

Geprezen Johnny Cash-biopic 'Walk the Line' van James Mangold vrijdagavond op televisie

Brute WOII-film 'Sisu' is in Engeland een hit, maar waar kijk je hem hier?

Historische film 'Führer und Verführer' van Joachim Lang staat sinds vandaag op Netflix
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2025 MovieMeter B.V.