• 9.371.633 stemmen

Altovaya Sonata. Dmitriy Shostakovich (1981)

Documentaire / Biografie | 77 minuten

Genre: Documentaire / Biografie

Alternatieve titels: Sonata for Viola / Дмитрий Шостакович. Альтовая соната

Oorsprong: Sovjet-Unie

Geregisseerd door: Semyon Aranovich en Aleksandr Sokurov

Met onder meer: Tamara Alyoshina, Sergei Prokofiev en Dmitri Shostakovich

Gesproken taal: Russisch

Plot Altovaya Sonata. Dmitriy Shostakovich

Een documentaire over het leven van Dmitri Sjostakovitsj en hoe zijn leven ten einde kwam. Uit de archieven, verhalen en zijn vroegere leefomgevingen wordt het leven van deze persoon teruggehaald dat niet over rozen ging. Opgejaagd door het Sovjet-regime en een gezondheid die hard achteruit ging wist hij muziek te componeren die voorgoed de boeken in zou gaan.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Black Math

Black Math

Deze zou ik toch eens moeten zien. Ik speel zelf altviool waar maar weinig solostukken voor geschreven zijn. Het cliché luidt dat als de componist die een stuk voor altviool schrijft spoedig zal sterven, net zoals veel componisten overleden na het schrijven van hun negende symfonie. Bartók laatste stuk was in ieder geval een concert voor altviool en Sjostakovitsjs laatste stuk was zijn sonate voor altviool en piano waar in de titel van deze documentaire naar wordt gerefereerd. Overigens een prachtig gevoelig stuk, en dat terwijl Sjostakovitsj niet eens tot mijn favorieten behoort. Wel altijd benieuwd geweest naar hoe hij nu werkelijk tegenover het communistische systeem stond, hetgeen zijn leven zo ontzettend moeilijk heeft gemaakt. Als ik deze documentaire ooit tegenkom, zal ik niet nalaten hem te zien. En tot die tijd ben ik erg benieuwd naar de reacties van anderen.

avatar van jtsterkenburg

jtsterkenburg

Black Math schreef:

Ik krijg aankomende maandag een huisgenoot die conservatorium altviool doet. Wil deze ook al een tijdje erg graag zien, heb een aantal documentaires over klassieke componisten / uitvoerders gezien die ik erg mooi vond. (een tijdje terug was er op TV iets over glenn gould, wat prachtig was)

avatar van MisterPink

MisterPink

jtsterkenburg schreef:

Wil deze ook al een tijdje erg graag zien

Sonata for Viola

Ik speel zelf geen altviool en ken ook niemand van het conservatorium. Wel kan ik een documentaire over Sjostakovitsj waarderen. Fijne voice-over en mooie archiefbeelden en muziek. De 5de en 7de Symfonie komen ruimschoots aanbod.

Beetje plichtmatig, propagandistisch wel en de transfer van Leningrad naar Moskou in 1948 is zonder verder commentaar.