• 9.370.277 stemmen

Panman: Rhythm of the Palms (2006)

Drama / Muziek | 90 minuten

Genre: Drama / Muziek

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Sander Burger

Met onder meer: Ian Valz, Earl Duzong en Liesbeth Kamerling

Releasedatum: 4 september 2008

Plot Panman: Rhythm of the Palms

Voor de op St. Maarten woonachtige Harry Daniël is de steelpan het allerbelangrijkste in zijn leven. Niet alleen het bespelen van de steelpan, maar ook het schrijven van songs. Daarnaast is hij zeer gedreven om de steelpan-cultuur over te dragen op een jongere generatie. Bij zijn kruistocht om deze muziek op zijn geliefde eiland levend te houden, wordt de bijzonder getalenteerde Jacko al snel zijn favoriete leerling en hoop voor de toekomst. Harry behandelt hem als zijn eigen zoon. Harry's roem verbleekt echter steeds meer, waarop Jacko zich tegen hem keert en een overstap maakt naar de rockmuziek. Maar dan wordt Harry plotseling ziek...

avatar van gotti

Is dit ooit uitgebracht?

avatar van wolfmanrene

wolfmanrene

Nee, maar dat zou eraan zitten te komen:

De Nederlands-Antilliaanse speelfilm Panman, Rhythm of the Palms heeft een prijs in de wacht gesleept in Los Angeles. De film over de opkomst en teloorgang van steelpanspeler Harry Daniel werd op het Hollywood Black Film Festival verkozen tot beste lange speelfilm.

Op hetzelfde moment viel de film, waarin naast hoofdrolspelers Ian Valz en Earl Duzong ook Liesbeth Kamerling te zien is, in de prijzen aan de oostkust van de Verenigde Staten. Tijdens het Brooklyn International Film Festival werd de rolprent beloond voor de beste filmmuziek.

‘Panman is meer dan alleen een film,’ vertelt regisseur Sander Burger, die de prijzen uit kostenoverwegingen niet persoonlijk in ontvangst kon nemen. ‘Het is de eerste film die ooit op Sint-Maarten gemaakt is. Hij is lokaal geproduceerd met lokale acteurs, maar met een grotendeels Nederlandse crew en geld.’ Een aantal castleden reisde wel af naar Amerika om de prijzen in ontvangst te nemen.

De film werd al in 2005 gedraaid, maar de productie ervan lag lange tijd stil door financiële tegenslagen. Dankzij een bijdrage van het Nederlands Filmfonds kon de film uiteindelijk toch worden afgemaakt.

Vanaf september is Panman, Rhythm of the Palms in de Nederlandse bioscopen te zien. In het Caribisch gebied draait de film al sinds november 2007. Burger maakte verder oa het low budget-drama Olivier etc.

Bron: ANP

avatar van Mug

Mug

Cinema Delicatessen brengt het dit najaar uit in de zalen, september volgens bovenstaand ANP bericht.

Persbericht

Hoofdrol voor Liesbeth Kamerling in film Panman, Rhythm of the Palms

de eerste op St. Maarten, met lokale crew en acteurs, geproduceerde speelfilm

van Sander Burger

Vanaf 4 september te zien in de filmtheaters

Over het stormachtige leven van de beroemde steelpan drummer Harry Daniël, een icoon van de Caribische cultuur.

Hollywood Black Film Festival 2008 - Prijs voor beste lange speelfilm Brooklyn International Film Festival 2008 - Prijs voor beste filmmuziek

De film Panman, Rhythm of the Palms van Sander Burger (Olivier etc.), die onlangs op het Hollywood Black Film Festival de prijs voor beste lange speelfilm veroverde en op het Brooklyn International Film Festival de prijs voor beste filmmuziek, is vanaf 4 september ook te zien in de Nederlandse filmtheaters. De film over het stormachtige leven van de beroemde steelpan drummer Harry Daniël, een icoon van de Caribische cultuur, is de eerste op

St. Maarten geproduceerde film. Naast veel lokale cast en crew speelt Liesbeth Kamerling een van de hoofdrollen.

avatar van gotti

Interessante schets over de opkomst en ondergang van de panman, waar helaas de vertelstructuur een beetje in de weg zit.

Later meer...

avatar van Chuck Taylor

Chuck Taylor

• 1953 stemmen

Dit was vanavond de openeningsfilm van het Africa in the Picture filmfestival in het Ketelhuis. Geregisseerd door de in Ivoorkust geboren Sander Burger en - zoals al eerder vermeld - de eerste volledig op Sint Maarten geproduceerde film.

Mooie schets over een legende in de Steelpan muziek, een caribisch muziekinstrument. Mooi gefilmd, mooie technieken en leuke shots met oog voor detail en geschiedenis, daarnaast zeer sfeervolle achtergrondmuziek van piano en viool. Heerlijke caribische sfeer werd uitgestraald.

Ik heb me niet geërgerd aan de vertelstructuur, alhoewel ik waarschijnlijk wel begrijp wat je bedoelt, gotti. Vond het verhaal goed opgebouwd, helaas bleef het wel heel standaard en cliché.

avatar van robertus65

robertus65

Ik vond de film de moeite waard, ondanks dat ik deze artiest niet kende. Ging wel een beetje vlot af en toe, maar toch keurig ingeblikt.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Een aardig product, steekt prima in elkaar, voor mij was de vertelstructuur juist niet storend, maar sfeerverhogend. Een fijn kijkje in de cultuur van Sint Maarten.

Ik vond alleen Ian Valz niet prettig om naar te kijken qua uiterlijk, onhandige houding en acteerprestaties, voor mij een miscast. Wilde de schrijver persé de hoofdrol? Zo komt het nu op mij over.

De personages Jacques en de broer van Harrie (Raf) vond ik juist wel heel naturel en geloofwaardig neergezet.

Wie was trouwens het kind wat steeds voorbij kwam (met de armoedige en hongerige uitstraling)? Harrie zelf?