• 9.370.980 stemmen

Geregisseerd door: Adrian Teh

Met onder meer: Chapman To, Eric Tsang en Cheronna Ng

Gesproken taal: Kantonees, Mandarijn en Engels

Plot King of Mahjong

Wong Tin-ba en Fatt hebben beiden onder dezelfde Mahjong-goeroe geleefd. In een laatste wedstrijd wordt beslist wie zijn opvolger wordt. Wong Tin-ba wint het duel, maar toch wordt Fatt aangeduid als opvolger. Wong Tin-ba vertrekt kwaad en probeert zijn gram te halen door allerlei toernooien te winnen, Fatt trekt zich snel terug en leidt een anoniem bestaan. Tot de twee weer tegenover elkaar komen te staan.

Genrefilm.

Het is misschien moeilijk te geloven voor mensen die niet vertrouwd zijn met Hong Kong en per ongeluk deze film onder hun neus geschoven krijgen, maar King of Mahjong is een onvervalste genrefilm. Zo eentje waar alles al vastligt vooraleer de film nog maar begonnen is. Want wie dit soort dingen leuk vindt heeft gewoon een hele niche aan films die allen zowat hetzelfde bieden.

Toch wel dé erfenis van Jing Wong. Deze film gaat vooral op zoek naar herkenning en hoeft duidelijk niet zoveel toe te voegen aan het genre. Bekende humor, bekende setting, bekende acteurs en uiteraard een ultieme showdown die aardig gerekt wordt.

Allicht wel interessant voor leken dat het hele mahjong gebeuren hier een klein beetje achtergrond krijgt. Als we hier in het Westen al Mahjong kennen dan is het van het hoopje tegeltjes waar 2 gelijke weggenomen kunnen worden om zo de hele tafel leeg te spelen, maar eigenlijk is het meer een poker-achtig spel met allerlei pongs en kongs, dranken en windrichtingen. Niet dat het mij nu meteen allemaal duidelijk geworden is, maar een aantal basiszaken worden toch even gekaderd.

Verder typische dik aangezette Hong Kong humor, de acteerprestaties zijn daarop afgestemd. Vlot maar vluchtig geschoten en de soundtrack ben ik nu alweer vergeten. Eigenlijk amper aan te raden een film als deze. Ofwel ben je vertrouwd met het genre en weet je wat je kan verwachten, ofwel zegt het je niks en dan kan je allicht beter de vroege Jing Wong films eerst bekijken (met Fat en Lau).

Ik vind het wel lollig allemaal, hoogstaand is het niet maar het kijkt wel zo makkelijk weg.