• 9.373.535 stemmen

Un Milliard dans un Billard (1965)

Misdaad / Romantiek | 95 minuten
Nog geen stemmen

Genre: Misdaad / Romantiek

Alternatieve titels: Diamonds Are Brittle / Diamond Cue / Allarme in Cinque Blanche / Een Miljard in een Biljart / 1 Milliard dans un Billard

Oorsprong: Frankrijk / Italië / West-Duitsland

Geregisseerd door: Nicolas Gessner

Met onder meer: Jean Seberg, Claude Rich en Elsa Martinelli

Gesproken taal: Frans en Duits

Plot Un Milliard dans un Billard

Bernard Noblet, een bankbediende, heeft een passie voor het biljarten, maar voor de rest verveelt hij zich in het leven. Dit laatste is ook het geval bij zijn vriend Roger en zijn verloofde, die beiden een luxeleven zouden willen leiden. Bernard denkt dan aan overval en organiseert alles voor een grote kraak.

Wat zie ik, nog geen stemmen van de Elsa Martinelli buffs voor een film waarin ze in het Frans gedubd is, met en roodbruine kleurspoeling rondhupst, een truttig onderwijzertje en vriendinnetje van Rich moet voorstellen dat eerst sceptisch tegenover diens grand coup staat maar later alsnog meedoet terwijl ze in feite uiteindelijk zoals dat heet de dag redt nadat we eerder nog een shot hebben zien voorbijflitsen dat suggereert dat ze even geheel naakt zou zijn maar dat wordt helaas geheel aan onze verbeelding overgelaten ???

Niet dat dit meteen verplichte kost voor Elsa buffs zou zijn, ze is dus overdubd en al met al een dik kwartier in beeld. Minder dan een - uiteraard ook niet verkeerde- Seeberg hier in een soort Darc achtige rol die belangrijker is. Protagonist echter is de sullige Rich, bankemployé te Genève, verwoed biljartspeler en dromend van de grand coup. Na zijn ontmoeting bij toeval met Seberg lijkt zich een kans daartoe aan te dienen : Seeberg is immers lid van een in heists gespecialiseerde bende die wordt gerund door ...haar moeder.

Had misschien leuk kunnen zijn, genoeg coole eurocapers uit die tijd immers. Dit is er echter geen, komt nu over als een soort kiddiefilm met Disney achtige humor voor het hele gezin, de heist is ook niet wat je noemt voer voor volwassenen, of wat dacht je van die duveltjes in doosjes als beveiliging dan wel van de keystone cops.

Europudding integraal geschoten in Genève, met uiterst schreeuwerige sixties kleurtjes. Nu bijna niet meer om aan te zien, zijn er hier mensen die hem toendertijd hebben gezien ?