• 9.376.792 stemmen

Four Fast Guns (1960)

Western | 72 minuten

Genre: Western

Geregisseerd door: William J. Hole Jr.

Met onder meer: James Craig, Martha Vickers en Edgar Buchanan

Plot Four Fast Guns

"He had to Tame a Violent Town ... and Three Hired Killers ..."

Arizona, circa 1870. Tom Sabin stelt zich autoritair en tiranniek op in een poging om een normaal leven voor de stadsbewoners te bewerkstelligen. Tom was ooit door een vergissing in zijn familie beschuldigd van moord, maar zijn broer Johnny bleek de dader te zijn. Een invalide salooneigenaar buit zijn handicap uit als excuus om onder het brutale regime van Tom in de stad uit te komen en huurt revolverschutters in om Tom uit de weg te ruimen. Drie van hen slagen daar niet in, maar dan duikt de vierde op en dat blijkt Johnny, de broer van Tom te zijn.

avatar van Brix

Brix

• 19680 berichten

Een goedkoop gemaakte zwart-wit film, die doet denken aan een aflevering uit een TV western serie uit de jaren vijftig, maar wel in widescreen formaat.

Dat is op zich al een ietwat merkwaardige binnenkomer.
Datzelfde gaat ook op voor de tekst die op het "welkomstbord" van het stadje Purgatory te lezen valt: " Say goodbye to God when you ride into this town"!

De samenstelling van de cast is wisselvallig.
De meeste hoofdrollen zijn goed bezet, maar de kleine bijrollen daarentegen soms tenenkrommend en lachwekkend slecht.

James Craig (Tom Sabin)stelde mij wat teleur, ik heb hem beter aan 't werk gezien in andere films.
Hij blijft hier nogal mat en flauwtjes.
Ik zou bijna zeggen uitgeblust.

Dat kan niet gezegd worden voor zijn tegenspelers Paul Richards (Hoag) een salooneigenaar die de stad beheerst vanuit een rolstoel, de prachtige en goed spelende Martha Vickers (Mary Hoag) en Brett Halsey (Johnny Naco)
(Halsey was ooit nog de echtgenoot van Duitse actrice en schlagerzangeres Heidi Brühl, maar dat terzijde en tussen haakjes)

Edgar Buchanan geeft weer een reprise van zijn standaard rol, de morrende oldtimer, en dat werkt ook hier weer prima, en is zelfs een van de pluspunten van de film.
De voice-over is ook afkomstig van Buchanan.

Tot mijn verrassing daagde Richard Martin ook nog in de film op.
Iedere B-western liefhebber kent hem wel als Chito Rafferty, de sidekick van Tim Holt in tientallen westerns.
Dit was tevens de laatse film waarin hij ooit speelde.

Het verhaal zit vol clichés, maar door een aantal aardige wendingen blijft het toch het bekijken waard.
Verrassend en zelfs schokkend vond ik de manier waarop "rolstoelschurk"Hoag aan zijn einde kwam.

Met betere acteurs in de bijrollen had dit een heel aardige "Town western" kunnen worden.
Maar ongenietbaar is dit zeker niet.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Boven verwachting deze B-Western. Aangename verrassing was in elk geval al widescreen.

De veel te jong overleden Martha Vickers (hier 34), op haar mooist in The Big Sleep uit 1946, maar ook in deze Western (tevens haar laatste film) niet onaantrekkelijk. Van mij had ze de klus mogen klaren, maar confrontatie tussen beide broers had blijkbaar voorrang.

Grote minpunt is de matte performance van een uitgebluste James Craig. Doet me denken aan laatste film (Western) van Dan Duryae kort voor zijn dood.

Wat Vickers in deze oudere man zag weet ik niet, in elk geval wilde ze maar zeer kort weduwe zijn. Maar van de Hollywood censors moest een hereniging in een andere plaats zijn (Tombstone).

"Say hello-again to Mary (Martha Vickers) when you ride out of this town'....

Edgar Buchanan in een Walter Brennan-achtige rol (Rio Bravo).

IMDb 6/10.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Deze Western draaide in december 1959 samen met Operation Petticoat (1959) in de bioscopen, kan dus niet uit 1960 zijn!

Waarom IMDb jaartal gewijzigd heeft blijft een vraag...

En was is een "revolverschutter"? Western-term is toch "gunfighter" of "gunslinger"?!

PS

Omdat deze prima Western op MM veel te weinig reviews heeft, is deze ook aardig om te vermelden: Engelstalig.

avatar van Onceuponanytime

Onceuponanytime

Inhoudelijk ne goeie western. Geen sterke act en de (zwart-wit) uitvoering is traag en niet altijd geloofwaardig.