• 9.379.100 stemmen

Thomas Sankara, l'Homme Intègre (2006)

Documentaire | 86 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Thomas Sankara: The Upright Man

Oorsprong: Burkina Faso / België / Frankrijk

Geregisseerd door: Robin Shuffield

Met onder meer: Thomas Sankara

Gesproken taal: Frans

Plot Thomas Sankara, l'Homme Intègre

In 1984, op een leeftijd van 34 jaar, werd Thomas Sankara de president van het toenmalige Haute Volta. De eerste verandering die hij aanbracht was de naam in Burkina Faso veranderen, wat 'het land van eerlijke mensen' betekent. De openhartige benadering en charisma van Sankara gaven zijn land nieuwe kracht. Hij bestreed corruptie, weigerde afhankelijkheid van het Westen, verbeterde het onderwijs, moedigde de landbouwsector aan en hief de status van vrouwen op. Door archiefbeelden en interviews krijgen wij een beeld van deze eminente leider en zijn innovatieve ideeën, humeo, ethiek en zelf-opoffering. In 1987 is Sankara bij een staatsgreep, geleid door de huidige president van Burkina Faso, Blaise Compaoré, vermoord.

Zichzelf (archiefmateriaal)

avatar van Chuck Taylor

Chuck Taylor

• 1953 stemmen

Reed vorig jaar rond op een brommer in Burkina Faso, kocht toen een stikker van deze Sankara die ik vervolgens op mijn brommer plakte

Ben best benieuwd naar een film als deze. Het probleem met dit soort vrijheidsstrijders is dat ze in het begin altijd 'goed' zijn. Maar zodra ze aan de macht zijn gaat het steeds meer afwaarts. Kijk naar veel Afrikaanse leiders, maar ook met Che en zijn revolutie was dat de vraag..