• 9.370.316 stemmen

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Yûya Ishii

Met onder meer: Tombo Katsura, Emi Makino en Rumi Ninomiya

Plot Mukidashi Nippon

Komatsu Taro (Toyone Yuichi) weet niet goed wat hij na de middelbare school met zijn leven aan moet. Hij droomt van een huisje buiten om groenten te verbouwen en het lukt hem zowaar om dat te bemachtigen, al is het een lelijk huisje op een lelijke plek. Tot zijn eigen verbazing wil het meisje op wie hij zijn oog heeft laten vallen ook zomaar mee naar zijn huisje. Minder geslaagd is dat zijn grootvader verongelukt en dat zijn alcoholistische en werkloze vader hem achterna komt naar zijn vrijplaats. Leven van je eigen stukje land valt niet mee voor deze onhandige stedelingen.

avatar van kinjutsu

kinjutsu

Verassend leuke film, typisch Japanse humor. Veel leedvermaak... droogheid en ongemakkelijke situaties. Duurde alleen net iets te lang naar mijn idee...

Typische Ishii vooral.

Het stukje humor is er wel, maar je moet eerst door een hoop bitterheid en drama heenkijken. Het is vooral de visuele droogheid van Ishii die het wat grappiger maakt, maar ik zou me nier verbazen als de meerderheid de humor niet eens herkent in deze film.

In z'n latere films is het allemaal ook wel nét iets subtieler, hoewel er aan de basisformule eigenlijk nooit veel veranderd is. Ishii is zo iemand die doorheen z'n carriere steeds weer hetzelfde soort film gemaakt heeft. Daarbij is zijn kwaliteit ook altijd redelijk stabiel geweest, al merk je hier wel dat dit één van z'n eerste films was. Het is nog net allemaal wat ongepolijster.

Maar voor de liefhebber wel een leuk filmpje natuurlijk. Goed geacteerd, droog gebracht, maffe personages, zuur drama maar toch met een vreemde, positieve gloed. M'n favoriete Japanse regisseur zal het nooit worden, maar solide films maakt hij eigenlijk altijd wel. Voer voor de liefhebber dus.