El Rey de la Montaña (2007)
Genre: Thriller
Alternatieve titel: King of the Hill
Spanje
Geregisseerd door: Gonzalo López-Gallego
Met onder meer: Leonardo Sbaraglia, María Valverde en Manuel Sánchez Ramos
Gesproken taal: Spaans
Plot El Rey de la Montaña
Quim rijdt met zijn auto door het bos, waar hij verdwaalt. Als hij probeert te bepalen welke kant hij op moet, wordt hij beschoten vanaf een heuvel. Op de vlucht voor de kogels ontmoet hij Bea, een aantrekkelijke vrouw die ook beschoten wordt. Niet geheel zeker van elkaar, besluiten ze toch om de handen ineen te slaan en samen te vluchten.
Quim
Bea
Hermano Menor
Hermano Mayor
Guardia Joven
Guardia Mayor
Empleado Gasolinera
Filmkriebel
Film verdient wel een kijkbeurt en is deftig maar komt soms zéér ongeloofwaardig over en niet zo spannend als ik dacht. In het begin krijgt Quim een kogel in het been, maar hij blijft de hele film hard rennen. Die vrijscène in het begin viel ook zomaar uit de lucht. Dan was Quim zogezegd verloren in het begin, terwijl hij gewoon de weg terug kon gereden hebben. Ze klappen met autodeuren, praten erg luid -> net goed om de aandacht te trekken Enz. . Tijdens het filmen werd niet goed nagedacht over de details. Gelukkig vond ik de film nog wat gered door het einde.
Erg boeiende film die op het laatst echter compleet uit de bocht gaat.
Eigenlijk is alles lekkere nonsens. Mooie omgevingen, een lekker wijf(María Valverde) en een moordenaar waarvan je geen idee hebt wat nou zijn bedoelingen zijn. Heerlijk mysterieus en de spanning is het eerste uur ook compleet voelbaar.
Jammer, want vanaf het moment dat Bea dood gaat verdwijnt echter de spanning compleet doordat het kind plotje maar weer is in de werking wordt gezet. De vergelijking met ILS is al is eerder gemaakt en ook daar vond ik het eigenlijk jammer dat de spanningsopbouw zo teniet werd gedaan door een stel kutkoters. Voelt toch aan als een grote anticlimax. Die snotjochen zijn echt lekker vervelend en eigenlijk hoop je dat ze een keiharde draai om de oren krijgen, iets waar je eigenlijk niet op hoopte afgaande op het eerste uur van de film. Jammer, ik had de film liever een andere kant op willen zien gaan.
Een flinke turn-off, want het eerste uur was echt zo goed.
mug13
Het verhaal is dun,hij is niet eng,spannend wordt hij voor mij ook nergens.Ondanks de drie dingen die ik heb genoemd die niet in de film voor komen voor mij(goed verhaal,eng zijn/overkomen,Spanning)heb ik toch genoten bij de bezichtiging van deze film.(aparte ervaring).
Insignificance
Klein van opzet, maar wel iets waar vrij veel rendement uit wordt getrokken. Via fluitende kogels met inslagen die voelbaar zijn en de droge manier waarop de jager even de film in komt wandelen, weet het samen met de fraaie setting al vrij snel een vuist te maken.
Ook fijn dat López-Gallego zich niet vergaloppeert aan overdadige muziek en vrij geraffineerd te werk gaat. Zo´n scène als die rondom de politieauto wordt absoluut enerverend door de manier waarop hij Quim en Bea onder de lens neemt, terwijl het gevaar uit de speakers galmt.
De onthulling is nog een ijzersterke, maar daarna sluipen er toch wat schoonheidsfoutjes in. De first person shooter-shots zijn weliswaar kort, maar hoe dan ook belachelijk en het einde mist wat peper. Het had een iets beter lot verdiend. Desalniettemin een prima survival.
murtcelP
Realistische thriller, erg spannend!
Mooi camerawerk, waardoor je midden in de actie zit en dus goed kan meeleven met de hoofdpersonen.
Jammer dat deze hoofdpersonen heel vlak zijn uitgewerkt, ik hoopte de hele film nog op een bepaalde achtergrond/verleden van het meisje, maar dat valt tegen. Toch is de uiteindelijke onthulling wel weer heel verrassend en volgt nog een spannend slot, maar de spanning van het begin van de film wordt dan helaas niet meer gehaald.
Het is een soort Spaanse Deliverance, incl fijne verwondingen. Omdat de film goed in elkaar zit, erg spannend is en met weinig middelen gemaakt: ***1/2
SPT
Redelijk geslaagde film. Er worden geen halve maatregelen genomen om de stemming er al in de eerste scène goed in te brengen. Daarna vond ik de film over het algemeen redelijk spannend en voldoende onderhoudend, tot aan de genoemde plotwending 20min voor het einde van de film. Wat mij betreft was dit onwaardig. Ik heb er sowieso een gruwelijke hekel aan wanneer hoofdpersonages voortijdig omkomen, en al helemaal als daardoor het vrouwelijk schoon op raakt. Eigenlijk nam dat wat mij betreft ook een stukje van de spanning weg: echt goed eindigen kan de film daarna niet meer.
De vele plot gaten in de film begonnen ook mij al vroeg in de film te irriteren. Het eerste was de bosbouw machine die duidelijk in werking was te horen, terwijl er niemand te bekennen is. Het lijkt mij dat die niet uit zichzelf aan het werk gaat. Enkele minuten later krijgen we dan de jager te zien, die als er een auto aankomt niet aan de kant gaat, maar midden op de weg gaat staan en zijn geweer op Quim richt. Ondanks dat we die man toch echt hebben zien staan, wordt vervolgens net gedaan of we als kijker beetgenomen zijn en iemand anders de dader is. We zijn echter helemaal niet beetgenomen: de film bevat simpelweg een grote inconsistentie.
Geen slechte film.
Vooral het eerste uurtje is vrij sterk. De hoofdrolspelers worden beschoten en voelen zich op een gegeven moment behoorlijk opgeschoten wild. Je hebt geen idee wie er achter zit en dat levert een fijne bijdrage aan de suggestieve spanning. Ook de omgeving is best mooi, met al die bossen en rotsachtige gedeelten.
Het laatste halfuurtje zakt het wat in. Dat de vrouw ver voor het einde sterft, vond ik niet zo'n sterke zet en haalde wel wat van de spanning weg. Dat het daarna vanuit het perspectief van de daders bekeken werd, was wel aardig, al vond ik het camerawerk daarbij wel barslecht.
Met de uiteindelijke afloop kon ik wel leven. Niet bijster sterk, maar wel aardig, zoals in feite ook de gehele film is.
flaphead
alweer een sterke Spaanse thriller.
zo'n film waarin ze het gelukkig niet perse nodig vinden alles uit te leggen of slechts deels te interpreteren. al vrij snel is er een bepaalde spanning aanwezig en die wordt feitelijk door de hele film vastgehouden. het acteerwerk van de hoofdrolspeler vond ik een verademing; het is lang geleden dat ik echt volledig geloofde wat het karakter zou voelen. er wordt vaak gekozen voor flinke close-ups en slimme edits, waardoor de emoties en de spanning extra goed binnenkomen. de omgeving past helemaal bij het verhaal en daar wordt perfect gebruik van gemaakt. het gefluit van de aankomende kogels en de navolgende inslag zijn 'shivering'.
keerzijde is oa dat je door een tamelijk ongeloofwaardige sexscene in de eerste minuten totaal niet in de film komt. tuurlijk zal dat zijn nut hebben later en dat bleek ook, maar toch. ook lijkt de (vlees)wond echt te groot om daar nog mee te kunnen rennen, hoewel het altijd netjes hinkend gebeurd en er ook ingedekt wordt door te zeggen 'dat het mee zal vallen want ik kan erop lopen'. en aan bea heb ik me bijna heel de film zitten ergeren door haar kille en irritante houding.
de keuze van de regisseur om de sluipschutters uiteindelijk in beeld te brengen neemt wellicht de mysterie rondom dat weg, maar geeft wel de gelegenheid het schokkende effect van de kinderen te geven. dat werkte voor mij prima. het besef dat het voor hun een reallife 'first person shooter' was, is schrijnend en kon daarmee de film ook een prachtig dramatisch einde geven.
het feit dat ik zoveel spoilertags moet gebruiken in deze review (waardoor ie volgens mij redelijk onleesbaar is geworden
Shinobi
De film kent een goede opbouw met de introductie van de personages en het mysterieuze rondom de beschietingen. Het wordt dan echt een spannend kat-en-muisspel tussen Quim en Bea (wat een schoonheid is María Valverde toch) die aan hun belagers moeten zien te ontsnappen.
Dit niveau wordt pakweg het eerste uur goed vasthouden, totdat het perspectief van de film zich letterlijk verschuift en we kijkje nemen bij de daders. Dit blijken gewoon twee snotjochies te zijn die totaal geen indruk achterlaten. Dat haalt meteen het mysterieuze weg van de film en de dood van Bea vond ik ook nogal een ongelukkige keus.
Helaas helpen een aantal onlogische acties van Quim en Bea niet mee, op sommige momenten leek het net alsof ze ontdekt wilden worden. Ook is het opmerkelijk te noemen dat Quim met een kogelwond vrolijk rond rent alsof er niks aan de hand is...
Al met al op zich wel een aardige thriller, alleen jammer dat het zwakke laatste half uur het niet bij de eerste helft van de film haalt. Want verder zit het wel snor met het degelijke acteerwerk en de spanning.
3,0 Sterren.
Leo1954
- 2073 berichten
Je zult je niet vervelen, spannend is deze film wel. Maar wel een uiterst smal gegeven.
gauke
Diepe verlaten bossen vormen al jarenlang het decor voor de meest uiteenlopende misdaad- cq griezelverhalen. De regisseur maakte een klassiek spannende thriller die op een slimme en effectieve manier met de gevoelens van angst van de kijker speelt. Met een eenvoudig concept, simpele elementen en close-ups weet hij de aandacht vast te houden. Helaas (vind ik) is het laatste halfuur onbevredigend.
Noodless
Sterk eerste uur met een spannend mysterieus gegeven geplaatst in een sfeerrijke eenzame bosomgeving waar alleen vluchten de enige optie is. Daarna wat minder geslaagd qua climax, al vond ik de focus op de misdadigers zelf op een bepaald moment wel geslaagd. Je krijgt een verrassend beeld van de schutters hoe zij jagen op hun prooi. Daarbij twee hoofdpersonages die hun rol goed invullen. Prima filmpje ! 7,5/10
duffs
Aardige film met veel spanning maar het eindslot van de film verpeste voor mij een hoop misschien iets Spaans maar opeens gaat hij met die jongen op een half nichterige manier staan knuffelen terwijl die hem 5 seconde daarvoor nog door zijn kop wil schieten er vaag vandaar een 5
Alexander1900
Best wel een spannende film... maar vooral realistisch gebracht. Dat laatste is niet vanzelfsprekend bij zulke films. El Rey de la Montaña speelt zich af in een mooie natuuromgeving en daar houd ik altijd wel van. Een deel van het einde viel me (erg) tegen en past m.i. niet bij het geheel. Ik wil wel meer over de film willen vertellen maar dan verklap ik een groot deel van de film dus dat doe ik maar niet.
Left4Dead
Een Spaanse thriller, vaak zijn ze goed te pruimen en soms heb je te maken met een parel. Het plot bij deze film is nou niet echt ééntje die je meteen trekt, je denkt meteen -dat hebben we vaker gezien-. Niet een ingewikkeld verhaal, maar hoopte op een flinke dosis spanning, de Spanjaarden hebben eerder laten zien dit te kunnen.
Van de regisseur had ik Apollo 18 en Open Grave al gezien. Apollo 18 vond ik heerlijk (3,5**) maar Open Grave niet bijzonder (2,5**). Open Grave, moet ik erbij zeggen, heeft voor mij een groot minpunt en dat is Sharlto Copley. Ik heb gewoon niks met de man en dat telde mee in het eindresultaat. Dus veel kon ik nog niet weten over de kwaliteiten van de man, blind deze prent ingegaan.
Redelijk begin waarin de spanning al vlot intrede doet. Quim wordt beschoten terwijl hij door het prachtige berglandschap rijdt. Verbaasd en geschrokken vlucht hij voor zijn leven maar dat leidt tot meer problemen. Samen met Bea, die hij onderweg tegenkomt en ook beschoten werd, besluit hij te vluchten. Al snel wordt duidelijk dat ze te maken hebben met een maniak die schietoefeningen op passerende auto's uitoefent.
Erg monotoon wordt de film gebracht, dit neemt niet weg dat de spanning er minder om is. Nee, met zeer weinig middelen wordt er een goede thriller opgebouwd. "Het zal je maar overkomen", schoot menigmaal door mijn hoofd. Het acteerwerk is van goede huize en laat het realistisch overkomen. Een groot pluspunt, veelal draait een film (met flinterdun plot) zoals deze volledig in de soep door slecht acteerwerk.
Daarnaast doet de regie en het camerawerk het uitstekend, vooral de momenten met close-up's waren beklemmend en daardoor goed uitgekozen. Het gebied wordt mooi in beeld gebracht en de situatie, de angst, ook. De muziek past bij de drama in dit verhaal, beeld en geluid volstaat. Je kunt je goed inleven in de situaties en denkt mee hoe te ontsnappen. Hierdoor zijn er, zoals vaak, weer enkele hiaten in het script en onlogische handelingen (fouten) te ontdekken. Maar dat drukt de pret zeker niet. De survivaltocht door de wilde natuur geeft mooie beelden prijs.
Het allersterkste van de film vind ik het moment dat we een gezicht krijgen bij de dader. Goed we hebben dat eerder wel eens meegemaakt in bijvoorbeeld Ills, Come Out And Play en Eden Lake, maar toch is het elke keer weer een "smack in the face". Nadat de geest uit de fles, het zijn dus kids die denken een levensechte pc-game te moeten spelen, is moet ik wel toegeven dat de film niet zijn hoogte punt bereikt heeft. Nee, de film laat zijn kracht van het eerste in de laatste minuten iets wat vloeien helaas. Het einde daarentegen is weer duidelijk geestelijke shock en tot tegenstelling van een aantal meningen hier vind ik het geen slecht einde.
Een aardig opgezet kat- en muisspel, met weinig middelen een goede prent neerzetten verdient 3,5** volgens mijn normering. Sterk en behoorlijk onderkoelde film in beeld en geluid maar vooral in acteerwerk. Een 7,5/10.
flaphead
alweer een sterke Spaanse thriller.
) geeft eigenlijk wel het goede mysterieuze sfeertje aan. en ook dat dit een film is waar je de (bovenstaande) synopsis eigenlijk niet moet lezen op voorhand (maarja, hoe kies je anders een film uit).op weg naar een serieuze 8, maar door de kleine kanttekeningen toch maar naar beneden afronden voor een 7. hoe dan ook een aanrader voor thriller/mystery-liefhebbers.
Na 10 jaar een herziening en ik ben wat minder enthousiast dan mijn review toentertijd. De invliegende kogels blijven het hoogtepunt. Ik vond de spanning nu wat minder beklijvend, al is het uitgangspunt zeker interessant. Acteerwerk kwam nu wat minder overtuigend op me over. Rating naar een 6.

Drie Netflix Originals om te kijken na 'Blind Sherlock'