• 9.371.366 stemmen

Geregisseerd door: Dimas Djayadiningrat

Met onder meer: Tora Sudiro, Aming Sugandhi en Lukman Sardi

Gesproken taal: Indonesisch

Plot Quickie Express

"Where There is a Genital, There is a Way"

Jojo (Tora Sudiro) is een happy-go-lucky die continu wordt ontslagen. Zijn droom wordt werkelijkheid wanneer hij de kans krijgt om te werken bij een mannelijke escortservice. Om aanvallen van religieuze groeperingen in Indonesië te voorkomen, runt de eigenaar van de escortclub als dekmantel ook de pizzabezorgservice "Quicky Express". Jojo begint zijn avontuurlijke carrière in het bevredigen van de seksuele behoeftes van eenzame vrouwen van rijke en hooggeplaatste overheidsfunctionarissen. Hij schakelt hiervoor de hulp van twee andere 'getalenteerde' gigolo's in en alles gaat goed totdat hij echter verliefd wordt op een jonge student geneeskunde.

Wadjoe

Aanstaande zondag draait deze op het CinemAsia festival te Rialto in het bijzijn van scenarioschrijver Joko Anwar. Staat genoteerd in m'n agenda.

Tot a.s. zondag dan

avatar van Chuck Taylor

Chuck Taylor

• 1953 stemmen

Misschien sluit ik me wel bij jullie aan. Dan kan je me meteen vertellen waarom Vengeance Is Mine in je Top-10 staat, Dragje

Chuck Taylor schreef:

Jammer, ik zie dit bericht nu pas. En wat vond je ervan? Ik voelde me beschaamd, ik kon om deze filmhit uit Indonesië niet lachen. De film betreft bijna 'de' mascotte die staat voor onderbroeken humor.

Het aanwezige publiek in Rialto, met opvallend genoeg veel Indonesiërs, lag geregeld op de grond van het lachen.

Het Q&A na de film met de schrijver Joko Anwar betrof een leuke afsluiting van het festival. Gelukkig stond beneden de champagne koud, met dank aan de Indonesische ambassade *proost* en heb ik nieuwe Indonesische gerechten verwerkt die ongetwijfeld verantwoordelijk zullen zijn voor een lange zit op de wc morgenochtend.

Wie van stereotype 'karakterrollen' houdt en moet giechelen wanneer een 'gekscherende' homofiel het beeld passeert is Quickie Express een film die je niet mag missen.

De film leverde wel een idee op voor een 'rode draad' die ik in mijn verslag later deze week op dit forum zal plaatsen.

Wadjoe

Helaas kon ik niet aanwezig zijn die avond, vanwege een uitverkochte voorstelling. Had toch wel graag van de film willen zien en van de gerechten willen genieten. Tussen haakjes, Indo's en Indonesiërs hebben over het algemeen een andere smaak van humor dan de Nederlanders, waarschijnlijk dat de Indonesiërs en Indo's daarom wel op de grond lagen van het lachen. Hopelijk komt er nog een kans voorbij om deze film alsnog te zien, ben toch benieuwd.

dragje

Ik denk dat je hierin gelijk hebt hoewel ik moeite heb om te generaliseren want je zit al snel in dat gebied wanneer je over een heel volk spreekt.

Ik wil dan ook niet te paternalistisch overkomen met een verheven vingertje waarom dit geen humor betreft. Ik kan me zeer goed voorstellen dat er een hoop mensen zijn die deze film leuk zullen vinden, niet voor niets een enorme hit in Indonesië. Toch, inhoud technisch, zonder politieke issues aan te snijden, toont de humor in Quickie Express overeenkomsten met films als Joep Meloen en Flodder.

Ik vergelijk niet graag films, maar ik doel hier op type 'humor'. Stereotiepe homo stelletjes die 'raar' dansen, of een maffiabaas die achteraf homo blijkt te zijn. De film is zo volgebouwd met dit soort van stereotype verschijnselen dat ik me kan voorstellen dat sommige lieden zelfs zouden spreken van een homofobe film.

Ik wacht de recensies af.

Maar los van dit alles, de humor wist mij inderdaad niet te raken, ik moet ook toegeven dat het een redelijk jeugdig publiek betrof dat speelt mijns inziens ook een belangrijke rol.

Wadjoe

Aduh! Grappig, simpel filmpje met erg flauwe humor, maar ik moet toegeven dat ik er wel een liefhebber van ben. Niet altijd, maar vaak wel. En zo was het ook bij 'Quickie Express'. Inderdaad typische 'Indonesische humor', je moet ervan houden.

Tora Sudiro is gewoonweg geniaal vormgegeven als Jojo. Het foute oud-Duitse matje kapsel met de oversized mustache en zijn heerlijke attitude maken hem tot een hilarische personage. Zou zo de foute grote broer van Vino G. Sebastian kunnen zijn. Sandra Dewi was overigens een erg fijne verassing.

Waar ik me wel aan stoorde waren de sommige half Engels gesproken dialogen. Erg hinderlijk en totaal overbodig. Het meest opmerkelijke eraan was, dat er geen accent te herkennen was. Gelukkig bleef dit beperkt tot een aantal dialogen.

Einde was beetje een bummer. Onverwachts, wat op zich helemaal niets uitmaakt, maar in dit geval had ik toch graag m'n 'happy end' gezien. Maar dit was ik al snel vergeten door de sublieme eindshot met een prachtige pose van Tora Sudiro als Jojo.

Wadjoe

Was vergeten te melden dat Sandra Dewi het jongere, net wat minder mooie, zusje van Dian Sastrowardoyo (Ada Apa Dengan Cinta?) zou kunnen zijn. Na wat research te hebben gedaan blijkt dat Tora Sudiro een zeer goede boy is. Grappig dat nou juist Tora Sudiro samen met Dian Sastrowardoyo in 'Banyu Biru' speelt, must see dus. Alleen jammer dat hij er daar niet zo sick uitziet als in 'Quickie Express'.