Delen
Een Bitterzoete Verleiding (2007)
Genre: Documentaire
Alternatieve titel: A Bittersweet Temptation
Nederland
Geregisseerd door: Monique Nolte
8,1 (21)
Plot Een Bitterzoete Verleiding
De chocoladelekkernij Kindersurprise begon meer dan dertig jaar geleden in Italië als een zogenaamd verantwoorde uitbreiding van Ferrero's met geheimzinnigheid omgeven chocoladeimperium. Een chocolade-ei met meer melk in plaats van cacao (dus gezond) en een speeltje erin dat de handvaardigheid en creativiteit stimuleert. Maar inmiddels zijn het allang niet meer alleen kinderen die met bevende handen het folie rond het chocolade-ei wegpeuteren. In 'Een Bitterzoete Verleiding' wordt de bizarre wereld rond de surprise beschreven. De volwassen verzamelaars, die duizenden kilometers en evenzovele euro's over hebben voor een nieuwe serie speeltjes. De handelaar die elk jaar een catalogus uitbrengt, dankzij anonieme tipgevers vanuit Ferrero zelf. De beursbezoekers, wanhopig op zoek naar dat ene ontbrekende autootje of de nog missende bijsluiter. En de tot dan anoniem gebleven ontwerper die dankzij de documentairemaakster zijn langgewenste erkenning krijgt.
Mochizuki Rokuro
Erg genoten van de docu. De wat (k)luchtige, pastiche vertelvorm zou je flauw kunnen vinden. De toon van de geïnterviewden rechtvaardigden die vorm wel voor mij.
Inhoudelijk een onthutsende docu over macht etc van de fabrikant en de liefhebbers die realistisch waren en hielden van hun gadgets, ongelofelijk dat soort parallelle universa in onze maatschappij bestaan. Dara kan geen Matrix tegenop. Ik kan geen volwassenen met een surprise ei meer zien zonder hen vriendelijk toe te lachen en begrijpelijk te knikken. De rage en tactiek die werden gepresenteerd leken mij verslavend en dan krijg je je er ook nog gratis chocola bij.
Zoals gezegd erg genoten. Ik miste alleen een item over wat al die mensen nu deden met die bergen chocola. Want dat bleef onderbelicht.
danuz
Vond het vooral een melange van schattigheid, absurditeit en interssantheid.
Dat er een illegale handel in die eitjes is, dat er een Willy Wonka-esque fabriek is, waar geen ziel van buitenaf in mag, dat er talloze verzamelaars zijn die bijna astronomische bedragen voor die speeltjes (verzamelstukken) neerleggen, daar had ik maar nauwelijks weet van.
En zo heb je een documentaire die je blijft boeien. Het idee dat er allemaal van dit soort subwerelden zijn waar ik waarschijnlijk nooit weet van krijg is verreikend.
Wat ik alleen miste is een adres waar ik die catalogus kan bestellen..
Mochizuki Rokuro
Wat ik alleen miste is een adres waar ik die catalogus kan bestellen..
Niet om te gaan verzamelen, maar om eens rond te neuzen in die rare wereld.En dan een UV-lamp om de nep "surpriseëismurfstelten" van de echte te kunnen onderscheiden!
Freud
Interessante film, ik zal eens uitkijken of ik hem niet ergens te zien kan krijgen (lijkt me wel iets voor het Docville festival in Leuven). Ik ben zelf een tijdje nogal verslaafd geweest aan die eitjes, maar intussen ben ik daar weeral van afgekickt (heeft vooral te maken met de rotzooi die er de laatste tijd bijzit, ik weet niet of dat nu nog is, maar een half jaar geleden kon je geen eitje meer vinden waar je nog iets aan moest doen, er waren enkel nog van die belachelijke, 'hip' vormgegeven voorgemaakte spullen waar je dan spelletjes mee moest spelen en zo. Terwijl ik vooral fan ben van de ingenieuze genialiteit die die bewegende mechaniekjes soms bevatten
Mochizuki Rokuro
Hij was van de week (maandag meen ik, zal wel 't was Pasen) op NL2 in Holland Doc (o.i.d.). Ik ben er niet zo in thuis, maar wellicht via uitzending gemist of een andere site of zo te vinden?
Mochizuki Rokuro
Inmiddels is mij duidelijk geworden dat deze docu gewoon een marketing truc was van Ferrero!!!!
Op onze vakantie zijn wij ons te buiten gegaan aan enkele eieren, om te zien of het rammelen inderdaad een voorbode is van een mogelijk speeltje, en dat verschillende rammels verschillende series opleveren. En ja hoor... het werkt! Inmiddels 2 ingenieuze figuurtjes uit de onderwaterdieren serie (met een top Octopus!), 3 flauwe paashaasjes (blauw, groen en oranje), een hond en een wagentje, waarbij we nu wschl. 1000 eieren moeten kopen om het bijbehorende poppetje in bezit te krijgen. De hond heeft een 'magicode' die op de opgegeven website alleen maar foutmeldingen oplevert
Dus als er liefhebbers zijn die bij deze zeven figuurtjes denken "die maken precies mijn verzameling compleet" meldt je dan maar via PM.
Ze komen allemaal uit (Zuid-)Engeland. Wie weet zijn ze dan extra speciaal. Uiteraard de bijsluiters, gebruiksaanwijzing en het bijbehorende gele ei niet weggegooid.
Tjonge-jonge. Hopelijk komen we hier net zo makkelijk vanaf als dat we eraan gekomen zijn... De verslaving bedoel ik dan
Knisper
En dan niet te vergeten die Sloveense die speciaal honderden kilometers naar Italie rijdt om daar de nieuwe serie te kopen. Blijkt er in elke van de eireren uit de gekochte doos hetzelfde speeltje te zitten.
Leuke docu. Vooral leuk onderwerp. Leuk dat die ontwerper zijn erkenning krijgt. Helaas is het allemaal niet objectief genoeg, vooral de muziek wordt nog eens gebruikt om de mensen voor gek te zetten, terwijl ze dat zelf ook al goed kunnen.
weaselweasel
Ik heb me stuk gelachen.
Heerlijk onderwerp. Werkelijk ongelooflijk hoe ver mensen in deze hobby gaan.
Vooral die vrouw, die serieus niet zou kunnen kiezen tussen de speeltjes en haar echtgenoot.
Film is te bekijken op Hollanddoc.nl
the new guy
Een van de luchtigste docu's die ik ooit heb gezien. Toch is hij heerlijk om te kijken. Verbazing, schok, een lach alles zit erin.
Roel Bogers
Ziet er echt supervet uit.
Heb een stukje gezien, aangeraden door een klasgenoot. Je hobby of Aat? "Ja, dan zeg ik wel Aat. Goed?" hartstikke oprecht, haha, na heel veel twijfelen.
Wil deze zeker in zijn geheel zien. Is deze ook op dvd verkrijgbaar? Ik wil deze in mijn collectie, das mijn hobby/verzameling.
Knisper
Online te bekijken: Een bitterzoete verleiding - Televisie - Holland Doc - hollanddoc.nl
canciser
Toch wel een erg vermakelijke documentaire. Vond het wel mooi toen die man zei dat hij wilde vliegen, mooi stukje film. Ik laat hem lekker op 3,5* staan.
Nicolage Rico
- 20219 berichten
Chainsaw
Dank voor de tip, Nicolage Rico!
Geweldig onderwerp voor een documentaire. Het onderwerp en de aanpak doet deels denken aan een lange Man Bijt Hond-reportage, alleen dan iets meer integer en een stuk artistieker. En waar dat programma vrij duidelijk zijn hoofdpersonen steevast lullig probeert neer te zetten, lijkt regisseur Monique Nolte - terecht voor een Gouden Kalf genomineerd voor deze film - dat een heel stuk minder te doen. Dat wil overigens niet zeggen dat de lulligheid er niet vanaf spat, maar dat heeft - naast een hoop montagekeuzes - vooral met de hoofdpersonen zelf te maken. Ik kon wel uren kijken naar dat Nederlandse stel dat speelgoedjes spaart, met een vrouw die dolenthousiast is en een man die - iets minder enthousiast - er een beetje bij loopt. De scènes waarin ze eieren gaan uitzoeken in Duitsland en dan dolgelukkig deze gaan uitpakken aan de keukentafel is puur goud!
Maar ook de andere types die Monique Nolte voor de camera krijgt zijn goed gekozen. Ook de titel is erg goed gekozen, want het woord ‘bitterzoet’ past goed bij de film; het is zowel hilarisch, maar ook ergens vrij treurig. We krijgen taferelen die soms lijken alsof het gaat om een gigantische drugshandel van de maffia; met een of andere geheimzinnige Willy Wonka fabriek, waarvan niemand weet wat er achter de deuren gebeurd. Mensen rijden als bezetenen naar talloze landen en spenderen duizenden euro’s. En ja, dit gaat allemaal nog steeds om de Kindersuprise. En dan niet de chocola, maar die lullige speelgoedjes. Verder ook props voor de visuele stijl. Cameravoering is degelijk, maar vooral in de montage worden leuke dingen gedaan om de boel levendig te houden. Maar eerlijk is eerlijk, een 60 minuten durende documentaire van dat Nederlandse stel en hun kruistocht naar de nieuwste speeltjes uit de Kindersuprise had ik ook prima gevonden.
3,5 sterren.
Nicolage Rico
- 20219 berichten
Na het zien van de documentaire vraag je je af of je nu naar fictie hebt zitten kijken of niet. Het kan toch niet waar zijn dat deze wereld bestaat - van verzamelaars die hun hele salaris uitgeven aan Kindersurprises, van mensen die half Europa door reizen om bepaalde series van de choco eieren met inhoud te kopen, van namaakjagers, van krankzinnige beroepsgeheimen, enzovoort. Toch wel dus.
Slim menneke, die Michele Ferrero. En vooral erg rijk. Was (overleden in 2015, in Monaco - waar anders?). Naast Kindersurprise was hij ook nog eens de man achter Nutella, Tic Tac, Mon Chéri, Ferrero Rocher en Pocket Coffee.

Drie Netflix Originals om te kijken na 'Blind Sherlock'

Bruce Springsteen-biopic 'Deliver Me From Nowhere' nu al te zien op Disney+