• 9.371.617 stemmen

La Traversée de la Loire (1961)

Drama / Komedie | 98 minuten

Geregisseerd door: Jean Gourguet

Met onder meer: Alexandre Grecq, Henri Vilbert en Geneviève Kervine

Gesproken taal: Frans

Plot La Traversée de la Loire

In juni 1940, in een klein dorp dat ten gevolge van een uittocht wordt verlaten, spant een groep vluchtelingen zich in om een vlot te bouwen om de Loire over te steken teneinde een klein ziek meisje te redden. Het is voor hen de enige mogelijkheid aangezien de brug naar het gebied is ondermijnd.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Er bestaan er heel veel van : films van Jean Gourguet...nu practisch vergeten en doorgaans weggehoond als de Ed Wood van de cine papa, afgaande op onder andere deze prent niet geheel ten onrechte.

Het betreft hier een opzichtige imitatie van jeux interdits van Clement, vooral dan het begin van die film, met een zelfde uitgangssituatie : juni 40, chaos en nederlaag, een massale vlucht. Die strandt bij de Loire en de opgeblazen bruggen. Tijd voor wat episch oorlogsspektakel dan wel intens drama zou je zeggen, maar nee hoor. Wat er in feite gebeurt is...niets.

Dit moet wel de enige refugee/ roadmovie zijn uit de geschiedenis die zich practisch op 1 locatie afspeelt ! Echt, er is geen beweging in de vluchtelingen te krijgen en we zien ze zich verzamelen rond een verlaten hoeve nabij Saumur. De slachtoffers van de oorlog besluiten dat dit schijnbaar de perfecte locatie is om wat onderling te kibbelen, ouderwets kluchtig te doen of- jazeker- elkaar de liefde te verklaren. Dat laatste uiteraard via 2 jongmensen, de volstrekt ongekende en vergeten- dusdanig dat ze hierboven niet eens vermeld staan hoewel toch de main protagonists- Grecq en Bouquet ( volgens google eigenlijk een zangeresje oid ) . Ze bakken er beiden geen hol van.

Het is aan de vele, gekende cine papa gezichten- misschien minder namen- om de boel nog enigszins te redden, maar ook zij verzuipen tamelijk in dit zinloze moeras. Onder hen treffen wij Vilbert die als antipathieke bourgeois voor wat klassenretoriek mag zorgen- ook verwant aan die van Clement en erdoor beinvloed waarschijnlijk-, Rellys en Larquey. Deze mensen proberen het wel, maar krijgen dankzij het scenario van Gouguet zelf te weinig ruimte, ze lijken ook te improviseren.

De production values zijn zeer, zeer bescheiden en bijna uniek slecht voor een Franse film uit die tijd, ook de cine papa vehikels waren toch technisch doorgaans in orde. Let u ook op de steeds identieke camerastandpunten. Oogt als een amateurproject.

Maar ok , het is tenminste goed bedoeld allemaal en we eindigen natuurlijk met verweesde kindertjes, een Mirakel, eindelijk dan de eponieme oversteek- na meer dan 70 minuten !- en een dik aangezet einde dat via stock footage duidelijk maakt dat oorlog vies en gemeen is. Waarvan akte.

Deze prent werd in onze contreien uitgebracht als "de oversteek van de Loire " en moet door velen hier gezien zijn. Weten jullie wat ik wil dat jullie doen ? Nou dan. Er is ook de DVD, die - weinig verrassend- niet kan worden gedownload met fansubs.