• 9.370.316 stemmen

La Bonzesse (1974)

Komedie / Drama | 103 minuten
Nog geen stemmen

Genre: Komedie / Drama

Alternatieve titels: The Priestess / La Bonzesse ou Les Confessions d'une Enfant du Siècle

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: François Jouffa

Met onder meer: Sylvie Matton, Bernard Verley en Olga Valéry

Gesproken taal: Frans

Plot La Bonzesse

Beatrice, een studente, is op zoek naar het absolute. Omdat ze geen job heeft en geen bron van inkomsten besluit ze zich te prostitueren in een "huis" voor een geselecteerd publiek . Al vlug heeft ze er genoeg van en beslist naar Nepal te reizen en zich te bekeren tot het boeddhisme.

Béatrice / Julie

Jean-Francois, Béatrice's lover

Martine, Gerard's wife

Mrs. Renée, Brothel madam

Nadine, Prostitute

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Er bestaan er aardig wat van : films waarin keurige burgertrutjes willens en wetens de prostitutie ingaan...in navolging van belle de jour allicht, maar Jouffa- voor wie dit de eerste FF film was- beweerde zich te hebben gebaseerd op de wederwaardigheden van een vriendin.

Hoe dat ook zij, we waren inmiddels in 74 dus niet alleen is deze belle de jour explicieter on screen bezig, we zijn inmiddels ook in volle zweverigheid dus de prostitutie is slechts een weg naar Spirituele Verlichting, gelukkig wel via het vlees.

Zo snel als hierboven gesuggereerd heeft Beatrice- Matton er overigens niet genoeg van, want Jouffa was wel zo snugger om het overgrote deel van de speelduur te vullen met de amoureuze avonturen van Matton- tot Julie omgedoopt in "het leven "- en haar collegaatjes. Ze reist trouwens helemaal niet naar Nepal- wat zoals iedereen weet ook geen Boeddhistisch maar Hindoeistisch land is- maar naar Sri Lanka. " Ter plaatse opgenomen " kraaien de credits, maar in feite zien we vrijwel niets ervan : even een verplicht VVV spotje en daarna Matton die wordt kaalgeschoren in de schaduw van een Buddhabeeld, de film besluitend met de gekende mantra's.

Ik vermoed dat de sex jullie meer interesseert, al betreft het hier natuurlijk een vintagefilmpje uit het harige tijdperk en is die Matton een tamelijke plork. Hardcore zien we niet, wel - zoals de poster briljant suggereert- een krokodil ! Ik ben zoals jullie weten krokodillencinemacompletist, bij voorkeur met opblaas of opzetkrokodillen, waar die fetish vandaan komt weet ik niet maar de film leert me dat ik niet de enige ben : in de briljantste scène uit de film zet een obviously deranged gozer een krokodlillenmasker op, waarna hij een hoertje "aanvalt " . De bedoeling is dat het hoertje dan zgn. heel erg schrikt en dit windt onze vriend erg op schijnbaar..enfin, u moet het zelf zien.

Verder vooral wat je mag verwachten in dit soort films uit die tijd : veel onhandig gesimuleerde sex, hairy beaver shots, wat zouteloos lesbo gedoe en niet eens te veel, nog wat zoutelozer SM geselingen, enz. Niet meteen opwindend allemaal. Wat Verley hier doet ? Welnu : die komt langs als klant die slechts wil praten met de heldin, even later beleven ze een romance die echter eindigt als ze ontdekt dat Verley- die itt wat IMDB beweert geen J-P maar Jean - Francois heet- slechts een materialistisch burgermannetje blijkt te zijn.

Waarschuwing voor gevoelige kijkertjes : er zit een extreem politiek- incorrecte scène in waar een brave Afrikaanse diplomaat in het keurige bordeel wordt geweigerd omdattie swart is !

Misschien- met die krokodil- het enige opmerkelijke aan deze typische seventies softcore à la Francaise flick, die hooguit geschikt is voor de genre diehards.

n.b. : ik zou hier- ondanks de pogingen tot humor- niet als eerste het etiket komedie op plakken, dit lijkt overwegend serieus bedoeld te zijn. Drama/ komedie dan maar