• 9.370.299 stemmen

De Huizen van Hristina (2007)

Documentaire | 50 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: The Houses of Hristina

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Suzanne Raes

Met onder meer: Hristina Tasheva

Plot De Huizen van Hristina

Hristina is onzichtbaar. Stil en onopgemerkt maakt ze huizen schoon. Elke dag een ander huis, elke dag hetzelfde werk. Ze is Bulgaarse en woont al lang illegaal in Amsterdam. Het contact met haar werkgevers verloopt voornamelijk via briefjes. Om greep te krijgen op haar leven fotografeert zij de interieurs van 'haar' huizen. Samen vormen deze foto's het huis dat zij in Nederland bewoont: een huis dat haar gevangen houdt.

avatar van Mug

Mug

Mooi ingetogen documentaire over de Bulgaarse Hristina, afgestudeerd landbouweconoom, die als 'schoonmaakster' de kost verdient in de huizen van Amsterdamse gordelgracht-havebeen-yuppen.

In de prachtigste interieurs zien we haar zwiepen met de mop, met in de hand schuurmiddel, Antikal en wonderdoekjes van de Hema. De beelden (mooi camerawerk overigens) worden afgewisseld met de foto's die Hristina maakte van de interieurs van de huizen, met nu en dan zij daarin als een mistroostig persoon. Tevens leest ze Bulgaarse gedichten voor en Bulgaarse 'liedjes' of 'versjes'. En interviews met haar waarin ze haar verhaal vertelt, haar visie op haar leven, het werk en haar fotografie. Het levert een mooi en persoonlijk collage-portret op.

Deze week te zien op het digitale kanaal HollandDoc, 24 januari op NL2. Schrijf het maar op een gele post-it papiertje, om het niet te vergeten. Aanradertje: 4*.

avatar van Kikopuz

Kikopuz

Inderdaad, camerawerk was erg mooi! En, wat een artistieke vrouw was dat zeg! Ik kreeg een goed beeld over haar nogal leeg en somber leventje.

avatar van annanana

annanana

Waanzinnig mooi. Een documentaire die me echt heeft geraakt.

avatar van Robi

Robi

Erg mooi portret van een schoonmaakster die duidelijk wat meer is dan een schoonmaakster. Met een duidelijke visie en een ambitie probeert ze toch wat meer van haar leven te maken. Maakt me wel nieuwsgierig hoe het nu met haar zal gaan. Zal ze nog steeds schoonmaken?