• 9.370.356 stemmen

Oorsprong: Australië

Geregisseerd door: Rosemary Myers

Met onder meer: Bethany Whitmore, Harrison Feldman en Eamon Farren

Plot Girl Asleep

"Fifteen is going to turn a corner. It has to."

Greta is veertien en is net met haar familie in een nieuwe stad komen wonen. Het is moeilijk, maar gelukkig heeft ze een nieuwe soulmate gevonden op school. Elliott is ook een buitenbeentje, eerlijk en grappig en misschien een beetje kinderlijk. Hij wil graag haar vriendje worden. Alles zou niet eens zo beroerd zijn als haar ouders niet een surpriseparty voor haar zouden willen geven.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van joolstein

joolstein

Meer dan aardige indie-coming of age film met een bijzondere twist. We ontmoeten Greta, een veertien (bijna 15) -jarige pubermeisje en muurbloempje, voor het eerst als ze net op haar nieuwe school vrienden maakt met Elliott, eveneens een buitenbeentje. Tot zover begint de film niet veel anders dan andere van dit soort films. Een worsteling op weg naar volwassenheid, met de nodige problemen van vaders, moeders en medeleerlingen op school. Waarbij gelukkig Elliott meer dan eens de film voorziet van de nodige maar eigenzinnig humor. Maar dan naar het treffen van drie pestkoppen valt ze in slaap, en belanden we in Greta's droomwereld. Alwaar haar innerlijke onrust en angsten over opgroeien, het vaarwel zeggen tegen haar kindertijd en de manier hoe ze tegen andere in haar leven aan kijk, tot uiting komen. In die droomwereld hoort ze wolven huilen en heeft ze ontmoetingen met wezens en als sprookjesfiguren verkleedde familieleden en vrienden. De film is uitgevoerd in een zeer mooie en gedetailleerde 70's-look. En ook de droomwereld is vrij bijzonder mooi uitgevoerd en heeft wel wat weg van een soort Freudiaanse Alice in Wonderland. Hoe de gehele film eruit ziet en door de wat abstractere bijzondere personages is de vergelijking met Wes Anderson bijna onvermijdelijke. Toch voelt de film bijzonder origineel aan en is het bijna onmogelijk om niet gecharmeerd te zijn van de hoofdrolspelers. Een betoverende leuke film.

avatar van Black Math

Black Math

Duidelijk low budget, maar desalniettemin leuk!

De poster noemt Where The Wild Things Are als een vergelijkbare film, en ik zie de link, maar net als joolstein hierboven moest ik toch ook voornamelijk aan Wes Anderson denken, met name Moonrise Kingdom: een beetje surrealistische wereld en een aantal vreemde personages. Met name het personage Elliott zou zo uit een Wes Anderson film weggelopen kunnen zijn.

Visueel doet de regisseuse duidelijk haar best om er iets van te maken, en leuke ideeën komen voorbij zoals de dansscène waarin de feestgasten geïntroduceerd worden. En met name het bos is geweldig, al is het maar om de fantastische surrealistische sfeer daar. Qua betekenis van het bos is de link met Where The Wild Things Are het sterkst. Ook qua montage zijn er leuke momenten, maar uit sommige momenten blijkt toch het lage budget, want soms ziet het er toch wat amateuristisch uit. Ook het acteerwerk is niet echt geweldig, maar de sfeer maakt voor mij een hoop goed.

Niet perfect afgewerkt dus, maar zeker de moeite waard om eens te proberen; de speelduur is ook nog eens aangenaam kort. 3,5*.