• 159.510 films
 • 9.818 series
 • 29.120 seizoenen
 • 608.834 acteurs
 • 355.356 gebruikers
 • 8.900.933 stemmen
Avatar
 
banner banner

Dealing and Wheeling in Small Arms (2006)

Documentaire | 90 minuten
3,55 11 stemmen

Genre: Documentaire

Speelduur: 90 minuten

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Sander Francken

Met onder meer: en Vanessa Redgrave

IMDb beoordeling: 8,9 (102)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 4 januari 2007

 • On Demand:

 • Google Play Bekijk via Google Play
 • iTunes Bekijk via iTunes
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Dealing and Wheeling in Small Arms

Via de invalshoek van verschillende personen ontdekt de kijker hoe kleine wapens, die geproduceerd worden in de geïndustrialiseerde wereld, het leven van een groeiend aantal mensen in ontwikkelingslanden zowel regeren als ruïneren. De personen die aan bod komen zijn een SFX expert die op zoek gaat naar het type wapen waar Theo Van Gogh mee werd vermoord, een wapenontwerper, een journalist en een vader van een groot gezin in Congo.

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van kappeuter

kappeuter (crew films)

 • 71408 berichten
 • 5674 stemmen

Poster hoort zo.

Achtergrond

Volgens statistieken van de Verenigde Naties zijn er wereldwijd meer dan 650 miljoen kleine wapens in omloop. Ieder jaar worden in ruim 1100 fabrieken in meer dan 90 landen zo’n 8 miljoen stuks nieuwe exemplaren geproduceerd. De illegale, internationale handel in kleine wapens is big business voor handelaren: belastingen en invoerrechten worden ontdoken; de winstmarges zijn enorm. Erkende handelaren verdienen grof aan de export, terwijl de controle op het eindgebruik van deze wapens vaak ontbreekt.

Aan de andere kant van het spectrum staan de vele honderdduizenden slachtoffers per jaar van kleine wapens. Sinds decennia vormen kleine wapens de brandstof voor een eindeloze reeks conflicten in Afrika, Azie en Zuid-Amerika. Het groeiende aanbod maakt kleine wapens steeds goedkoper. In sommige gebieden op aarde zijn AK-47 geweren te koop in ruil voor een zak maïs, een kip of 25 US dollar. De alomtegenwoordigheid van goedkope kleine wapens vormt het grootste obstakel voor vrede, veiligheid en ontwikkeling in de niet-geïndustrialiseerde landen.

In de geïndustrialiseerde landen wordt het gebruik van kleine wapens vooral als sport en hobby beoefend. Ze worden er verzameld als collectors item omwille van hun technische schoonheid of historische waarde. Geweren, revolvers, pistolen en machine guns zijn er sexy en een symbool van macht, machismo en mannelijkheid. In de entertainment industrie worden kleine wapens gepresenteerd als een vanzelfsprekendheid. Amerikaanse actiefilms en hun Europese en Aziatische navolgers worden – net als computer games – geproduceerd voor de wereldmarkt; er wordt opzettelijk of niet reclame mee gemaakt voor de wapenindustrie.

Tot op heden bestaat er geen internationaal verdrag om de handel in kleine wapens onder controle te krijgen, alleen gedragscodes; sommige landen houden zich daaraan, de meeste lappen ze echter aan de laars. De mogelijkheden voor het sluiten van een juridisch bindend internationaal verdrag voor de handel in kleine (c.q. conventionele) wapens, de zogenaamde Arms Trade Treaty, wordt sinds de 1ste UN Small Arms Conference in 2001 onderzocht en besproken. Op 27 oktober j.l. is in de Algemene Vergadering van de VN lidstaten een – overigens bedroevende – mijlpaal bereikt. Er is besloten dat de VN op basis van een in 2007 te verrichten onderzoek in 2008 zal gaan onderzoeken of er voldoende mogelijkheden bestaan voor een Arms Trade Treaty. Wat in dit verband van groot belang is, maar vooralsnog geheel ontbreekt, is een brede publieksdiscussie in de rijke landen over de problematiek van kleine wapens.

"The death toll from small arms dwarfs that of all other weapons systems – and in most years greatly exceeds the toll of the atomic bombs that devastated Hiroshima and Nagasaki. In terms of the carnage they cause, small arms, indeed, could be described as 'weapons of mass destruction’. Yet there is still no global non-proliferation regime to limit their spread."

UN General Secretary Kofi Annan, 2000


avatar van Quido

Quido

 • 14632 berichten
 • 5941 stemmen

Regisseur Sander Francken concentreert zich in Dealing and wheeling in small arms voornamelijk op de gevolgen die de (illegale) handel in kleine wapens op het dagelijks leven heeft. In de maatschappij is de laatste jaren onbewust een verontrustend beeld ontstaan over wapenbezit. Vrijwel niemand zal het bezit en gebruik van een wapen goedkeuren wanneer er naar gevraagd wordt, maar er zal ook vrijwel niemand zijn die er zich echt druk over maakt. Verontrustend zijn dan ook de beelden van gespannen en enthousiast kijkende jongeren die gewelddadige computerspelletjes spelen: wapens als plezierig tijdverdrijf, als hobby.

Dat het niet alleen jongeren zijn die zich goed kunnen vermaken met wapens, blijkt uit één van de opmerkingen van een doodeenvoudige burger: "When I am nervous, I go to the shooting range. I relax." De gemiddelde persoon in de huidige maatschappij zal zich in het dagelijks leven nimmer druk maken over de gevolgen die wapenbezit en de illegale stroom aan wapens hebben op het leven van vele mensen. Francken confronteert de kijker met deze verontrustende zienswijze en weet daarbij door een aantal boeiende getuigenverslagen de kijker te overtuigen: na afloop besef je donders goed dat er iets tegen de handel in (kleine) wapens gedaan moet worden.