• 9.370.997 stemmen

Lifespan (1974)

Thriller / Sciencefiction | 82 minuten

Genre: Thriller / Sciencefiction

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / België / Nederland

Geregisseerd door: Sandy Whitelaw

Met onder meer: Hiram Keller, Tina Aumont en Klaus Kinski

Plot Lifespan

Een dynamische geleerde tracht de oorzaken te achterhalen die een gereputeerde dokter tot zelfmoord hebben gedreven. Ze ontdekt dat hij bezig was een medicijn te maken om ouderdomsverschijnselen tegen te gaan. Hij had het middel uitgetest in een bejaardentehuis, maar het was verkeerd afgelopen. Net als zijn voorganger was hij de speelbal geworden van een machtig industrieel, die de uitvinding voor persoonlijke doeleinden wilde gebruiken.

avatar van Wouter

Mmm. Kijk die acteurs eens...

avatar van by_the_way

by_the_way

Neerlands trots! Zag Sacco van der Made vanochtend nog in een filmpje van Rembo & Rembo.

avatar van Wouter

"LIFESPAN

Alexander Whitelaw

met: Tina Aumont (Anna), Adrian Brine (Dr. Winston), Albert van Doorn (Emile van der Lutte), Rudi Falkenhagen (Police Inspector), André van den Heuvel (Felix Dolda), Hiram Keller (Dr. Ben Land), Klaus Kinski (Nicholas Ulrich), Rudolf Lucieer (Journalist), Sacco van der Made (Animal feeder), Paul Melton (Journalist), Helen van Meurs (Psychiatrist), Onno Molenkamp (Director of old age home), Frans Mulder (Pim Henke), Lydia Polak=Lida Lobo(Lydia), Fons Rademakers (Professor Van Arp), Joan Remmelts (Family Doctor), Dick Scheffer (Official from ministry of science), Eric Schneider (Dr. Paul Linden)

Engels-Amerikaans-Nederlandse co-produktie. Scenario: Judith Rascoe en Alva Ruben. Een Amerikaanse geleerde komt naar Amsterdam om stage te lopen bij een befaamd gerontoloog. Deze pleegt zelfmoord en zijn wetenschappelijke aantekeningen blijken verdwenen. Via de bizarre vriendin van de overledene komt hij achter diens uitvinding waarmee het proces van ouderdom kan worden stopgezet. Het verhaal van LIFESPAN ('Levensduur') wordt - middels een innerlijke monoloog - verbaal verteld en de beelden functioneren als illustraties. Muziek: Terry Riley. Camera: Eduard van der Enden. Film Editing: Jan Dop, Hetty Konink en August Verschueren. Nederlandse co-producent: Matthijs van Heyningen. De film werd opgenomen in 1973, maar beleefde pas drie-en-een-half jaar later zijn Nederlandse première. Matig ontvangen in Nederland; als bezwaren werden o.a. het er met de haren bijslepen van de zijlijntjes 'fascisme' en 'concentratiekampen' en het dubbelzinnige einde. Henk ten Berge in 'de Telegraaf' van 1 oktober 1976: "Het is boeiend om naar te kijken, hoewel het nog spannender had kunnen zijn wanneer Whitelaw zijn acteurs minder teksten in de mond had gegeven." Thijs Ockersen in 'Het Parool' van 1 oktober 1976: "Helaas is er in de Nederlandse bijrollen te veel gerommeld, zodat een goed acteur als Rudolf Lucieer wordt afgescheept met drie zinnen op een toilet, terwijl een jongen die helemaal niet kan acteren en ook nog slecht Engels spreekt naast hoofdrolspeler Hiram Keller een dragende rol heeft." H.d.W. in 'Utrechts Nieuwsblad' van 26 mei 1978 (bij de vertoning in Catharijne 4-Utrecht): "Het probleem van de onsterfelijkheid is leuk voor de filosofen onder ons en verwijzingen naar het winstbejag in de farmaceutische industrie zijn stellig niet irrelevant, maar de uitwerking van dit soort zaken blijft toch wat te oppervlakkig. (...) vele Nederlandse acteurs zetten in belangrijke bijrollen hun beeste beentje voor, maar meer dan anderhalf uur verstrooing levert dit toch niet op." J.v.D. in 'de Waarheid' van 1 oktober 1976: "Waarom ik uiteindelijk toch negatief tegenover dit werkstuk sta, is de grofheid waarmee op een aantal momenten getracht wordt er een echte 'enge' film van te maken. De botheid waarmee de dood van een klein muisje wordt getoond (...) Het enige wat in de film recht overeind blijft staan, is de stad Amsterdam. (...) Onze stad is met veel toewijding en liefde gefilmd door de Nederlandse cameraman Ed van der Enden, waarvoor alle lof." Tijdens een besloten festival voor science fiction-films in Parijs won de film de prijs voor het beste filmdebuut (april 1976).

Première: 1 oktober 1976

K-85 minuten "

Bron? Wel zo netjes om die even te vermelden.

avatar van FatMike

FatMike

• 1976 stemmen

Een puzzelachtig plot met Amsterdam als achtergrond voor de film, een fantastische cast en een geniale score...wat zou er fout kunnen gaan? Helemaal niets dus.

Lifespan is een intelligente film die vanaf de eerste seconde tot aan de laatste blijft boeien.

De film was in die tijd controversieel vanwege een bondage-scene met Tina Aumont.
De complete versie van de film is in 2006 op DVD uitgebracht door
Mondo Macabro.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

AAAAH NEEE HE!!!!!!! Precies iets wat ik nou juist zoek. Issie weer ongelofelijk moeilijk op dvd te krijgen. Dat heb ik weer!!!!!!!

avatar van Reinbo

Aardige sfeervolle mysterieuze thriller die zich voor 90% in Amsterdam afspeelt. Verrassend goed.

avatar van Lakte

Lakte

Zeer bijzondere en obscure Nederlandse co-productie met Klaus Kinski. Ik had helaas nog nooit eerder van deze film gehoord, ik heb altijd een zwak voor films met Nederlandse tintjes. Het is misschien geen goede film en hij is erg traag maar hij is wel erg interessant en origineel. Deels geproduceerd door Matthijs van Heijningen. Volgens mij was Kinski aardig duur omdat hij niet al te lang in deze film zit.

De film gaat over een geleerde op de universiteit in Amsterdam die het eeuwige leven uitgevonden blijkt te hebben. Blijkt dat allemaal wel waar te zijn? Een jong geleerde gaat op onderzoek uit.

De film verdiend hier zeker wel wat meer aandacht want zowat de halve Nederlandse filmwereld van de jaren 70 speelt mee in deze film. De film is Engels gesproken en gelukkig spreken alle Nederlandse acteurs ook zelfs Engels met hun eigen herkenbare stemmen en zijn ze niet nagesynchroniseerd. De volgende Nederlandse acteurs/actrices spelen er in mee: Adrian Brine, Albert van Doorn, Rudi Falkenhagen, André van den Heuvel, Rudolf Lucieer, Sacco van der Made, Paul Melton, Helen van Meurs, Onno Molenkamp, Frans Mulder, Lydia Polak, Fons Rademakers, Joan Remmelts, Dick Scheffer en Eric Schneider.

De sfeer van de film is ook erg goed. Amsterdam was sowieso een ultiem decor voor thrillers is de jaren 70 waar veel te weinig gebruik van is gemaakt! In deze film en in Puppet on a Chain uit 1971 werkt het heel goed!

De Amerikaanse DVD van Mondo Macabro bevat een prima gerestaureerde versie van de film.