• 9.369.697 stemmen

Günter Wallraff - Ganz Unten (1986)

Documentaire | 100 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: West-Duitsland

Geregisseerd door: Jörg Gförer

Met onder meer: en Günter Wallraff

Gesproken taal: Duits

Plot Günter Wallraff - Ganz Unten

Met eenvoudige middelen vermomd betreedt Wallraff als de Turkse arbeider Ali de Duitse arbeidsmarkt. Hij wordt opgelicht, beledigd, genegeerd, bestolen en bedreigd. Voor een hongerloon zet hij zijn gezondheid en zijn menswaardigheid op het spel: dat was het beste wat hij als Turk bereiken kon.

Günter Wallraff

avatar van FisherKing

FisherKing

Indrukwekkende docu. Günter Wallraff zet zich in voor de Turkse medeburgers door zelf in te duiken in de problemen. Hij geeft zich uit als Turk, en gaat de karweitjes opknappen, die hen zijn toebedeeld. Zijn belevenissen zijn confronterend. Een bedrijfsleven die de mensen afserveert, in de vorm van slaven, geen rechten, geen keus.

Een uitermate moedig project ook, omdat hijzelf daarna geweldig werd aangevallen, en in feite ook zijn carriere heeft gekost. Toch zorgde dit boek, en dito docu voor een omwenteling in het denken in Duitsland. Deze docu werd vreemd genoeg, want WDR doet daar meestal niet aan, gecensureerd. Dat zal de nodige ophef wel versterkt hebben.

Ik vond het vooral een enorm moedige daad, want Günter Wallraff had alles te verliezen en niks te winnen. Zijn invloed is niet te onderschatten. Sporadisch is deze docu in de bioscoop geweest, en ook op TV.

Aanrader. 4*

avatar van Anatolia

Anatolia

Wist helemaal niet dat hier een film van was.

... en nu ik dat weet, heb ik er eigenlijk wel heel erg veel belangstelling voor: iets bekend over een release (video/dvd)?

... hier kun je de video blijkbaar bestellen: http://www.kaos-archiv.de/ .

avatar van FisherKing

FisherKing

De link staat hier overigens bovenin, bij de film. (en ook bij boekmeter staat die link daar)