• 9.373.705 stemmen

Geregisseerd door: Ismail Basbeth

Met onder meer: Oka Antara en Deddy Sutomo

Gesproken taal: Indonesisch

Plot Mencari Hilal

Mahmud (Deddy Sutomo) is een conservatieve islamiet, terwijl zijn zoon Heli (Oka Antara) er een wat liberaler gedachtegoed op nahoudt. Als Mahmud besluit op zoek te gaan naar de hilal, de halve maan die het begin en einde van de islamitische maand aangeeft, worden vader en zoon gedwongen samen te reizen. Met flinke tegenzin beginnen ze aan hun reis. Maar de roadtrip blijkt hen de mogelijkheid te bieden elkaar beter te leren begrijpen en brengt hen uiteindelijk dichter tot elkaar.

Malick

Is dit iets totaal anders dan Another Trip to the Moon, Beavis / Koenr?

avatar van beavis

beavis

Inderdaad

Malick

Kun je er verder nog iets over kwijt? Was de regisseur aanwezig? Geïmproviseerd?

avatar van beavis

beavis

Geen regisseur aanwezig, en ik kwam er pas achteraf achter dat het 'van de maker van' was, want het is zo totaal anders dat je dat nooit zou vermoeden. Qua verhaal is dit een vrij conventionele roadmovie over een vader en zoon die niet met elkaar op kunnen schieten. De film is duidelijk gemaakt in het kader van verdraagzaamheid rond de islam. Er is een agenda en een boodschap, die ook netjes al bij de openingscredits wordt vermeld. Maar als zodanig vond ik dat er best een genuanceerd beeld werd neergezet. Het laat denk ik wel een aardig beeld zien van Indonesië ook. Hoe waarheidsgetrouw of naïef het precies is, zou ik niet durven zeggen, maar ik vond het geen drammerige film en denk dat de boodschap opzich wel een welkome is.

avatar van Cosoco

Cosoco

Eens. Ik vond het qua beeld ook genuanceerd genoeg en het is duidelijk een film die met liefde gemaakt is.

Ik vond het tempo van de film wel aangenaam, maar als geheel vond ik het allemaal iets te klef en voorspelbaar. Misschien is m'n 2,5* iets te streng, maar na z'n vorige film vond ik dit een beetje tegenvallen. Hopelijk maakt Basbeth hierna weer wat eigenzinnigers.

Thanks!