• 9.374.935 stemmen

Met onder meer: André van Duin, Geert de Jong en Ischa Meijer

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 9 december 1982

Plot De Boezemvriend

1811. In Parijs bereidt een door kiespijn geteisterde Napoleon zich voor op zijn veldtocht tegen Rusland. Ondertussen worden in Nederland alle weerbare mannen geronseld voor het Franse leger. De rondreizende kiezentrekker Fred van der Zee, zich noemend professor Pasdupain, kan ternauwernood ontsnappen en vlucht het bos in. Hij krijgt een lift van de kermisdanseres Mercedes, op wie hij hevig verliefd raakt.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Quido

Quido

Leno schreef:

Het verhaal is slecht en zit vol fouten (een grap over mercedes / lelijk eendje in 1811..)

Dat is juist de grap. Van het soort die op zich wel leuk zijn, maar niet goed overkwamen.

avatar van Leno

Leno

Ja inderdaad, maar dat mislukte wel.

avatar van Quentin

Quentin

Quido schreef:

Slechte print overigens ... en waarom schakelden ze opeens op een ander beeldformaat over ? Mocht ie ooit op dvd verschijnen dan hoop ik wel dat ze wat restaureren.

Vond beide prints nog wel meevallen ... contrast was best aardig voor een tv-uitzending. Overschakelen van beeldformaat gebeurt bijna altijd bij een pan&scan versie, wel pas na de begintitels om deze er leesbaar op te krijgen. Film was trouwens slecht, 1,75*

avatar van Quido

Quido

Joep Meloen had een verrassend goeie print. Deze absoluut niet. Ook geen goed contrast.

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

Ik was eerlijk gezegd verrast door het feit dat de Boezemvriend de tand des tijds toch redelijk goed heeft doorstaan. Altijd leuk om een keur aan bekende Nederlanders langs te zien komen. Het zal zo ongeveer 10 jaar geleden zijn dat ik de film voor het laatst zag, maar hij was toch vrij goed blijven hangen. Eigenlijk was alleen de acteerprestatie van Vanessa ondermaats. Ik kan me nog wel herinneren dat de verschijning van Vanessa trouwens talk of the town was toendertijd.

Als je deze film gaat afrekenen op grappen die niet in het tijdsbeeld passen en dat als fouten bestempeld, dan heb je wat mij betreft de pretenties van de film niet erg begrepen.

ruime *** sterren.

avatar van Leno

Leno

Zo'n film mag geen pretenties hebben, en die grappen zijn compleet mislukt (zoals de meeste grappen uit de film). Viel me eigenlijk maar één keer op, ik dacht dat v Duin improviseerde.

avatar van Waku

Waku

Toen...erg leuk.

Maar nu????

Platvloerse en simpele humor.

Tot op het irritante af..

avatar van predator

predator

• 1950 stemmen

Kan er niks aan doen, maar ik heb er toendertijd erg van genoten. Jeugdsentiment.

avatar van blondegod8

blondegod8

predator schreef:

Helemaal mee eens

avatar van robertus65

robertus65

Vermakelijke komedie die me toch 90 minuten weet te boeien. Ik zie niks mis in de rollen van bv. André Hazes en Vanessa.

Daar heb ik toch 2 punten mee.

avatar van Sneakerjeans29

Sneakerjeans29

Dit is een remake van The Inspector General (1949) met Danny Kay, maar ik vind deze toch grappiger. Ik zat dagelijks voor de radio te wachten, op de carnavalsnummers die toen krakers waren. De Steek van de Keizer, uit deze film en Kokosnoten Coco van Corry van Gorp.

avatar van Wouter

Sneakerjeans29 schreef:

Dit is een remake van The Inspector General (1949) met Danny Kay

Je bedoelt dat beide films op het toneelstuk van Nikolai Gogol gebaseerd zijn dat al dateert uit 1836...

avatar van Wouter

Deze versie schijnt goed te zijn:

avatar van Sneakerjeans29

Sneakerjeans29

Wouter schreef:

Zou kunnen.

avatar van robertus65

robertus65

Ik vind het nog steeds een onderhoudende film.

André van Duin is dan niet zo leuk als in z'n sketches, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door de opvallende rollen van andere BN's, zoals André Hazes en Vanessa.

avatar van Castor Troy

Castor Troy

Ik vond het verhaal natuurlijk ook waardeloos en overdreven, maar van Duin weet de show weer te stelen!

avatar van otherfool

otherfool

Grappig, zo is deze film bijna vergeten en nu voor de 3e keer in anderhalf jaar op TV... lang leve Talpa!

avatar van xangadix

xangadix

Ondraaglijk.

avatar van Earth

Earth

Een 2,0, ik snap niet dat deze hoger scoort dan Joep Meloen. Deze is niet zo best.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Tijdje geleden dat ik deze film heb gezien ik weet wel nog dat ik hem slechter vond als Ik Ben Joep Meloen maar wel dat ik deze film vermakelijk vond en af en toe eens een glimlachje kon trekken bij deze film van André Van Duin !!!!!!

***

avatar van tommykonijn

tommykonijn

tommykonijn schreef:

***

Een Ster gezakt omdat ik 3* toch wat té hoog vindt.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

best wel leuke en soms grappige film.

helaas ook wat overdreven.

net zulke humor als joep meloen

2.5***

avatar van boschenaar

boschenaar

Joep meloen was een stuk beter,toch geef ik hem het zelfde cijfer een 3 omdat andre zo leuk is.

avatar van Zinema

Het grote commerciële succes van deze amateuristische, lichtjes op The Inspector General gebaseerde (van Duin is een grote fan van Kaye), platte komedie kan niet verbloemen dat dit een flauwe en gemiddelde film is. Alleen leuk voor de fans van van Duin.

avatar van mipha

mipha

respect voor van duin!

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

Respect , ja.....5 sterren????? Nee....

avatar van djginod

djginod

Ik heb deze film ook in de jaren 80 gezien, en vond het een erg leuke film, zeker destijds. Kan hem nog zeker goed herinneren, met o.a. Andre Hazes als barkeeper.

Ik krijg het gevoel, bij een aantal mensen hier, dat, naarmate de tijd verstrijkt, een aantal films "plotseling" slechter worden. Beetje vreemd. Je moet het wel plaatsen in dat tijdsbeeld. Voor toen, zeker 3 sterren waard !

avatar van Matt81

Matt81

Hij is mijn vriend, hij is mijn beste vriend...

Tja, wat kan je hier nu van vinden...

Best lollig als je echt niets te doen vindt. Rollen van Hazes en Vanessa zijn wel komisch. Van Duijn doet gewoon zijn eigen ding.

avatar van erik neuteboom

erik neuteboom

Toen Vanessa net bekend werd onthulde een vriend van mij dat hij haar kende van een sportschool in de Haagse Boekhorststraat. Aldaar liep ze haar enorme jopen te showen in een weinig verhullend t-shirt en ging ze regelmatig op de schuif met een spierbundel, aldus die vriend. Wat zullen deze sportschool boys tevreden hebben gegrijnsd vanaf het moment dat zij de hun zo bekende grootse rondingen van Vanessa zagen in Toppop, de Playboy en .... de Boezemvriend. Vele jaren terug zag ik deze film, Vanessa ziet er fraai en sexy uit maar ze acteert beter in het gewone leven dan in een film. Meer valt er te genieten van André Van Duin en de zeer naturel overkomende André Hazes, helaas kan dit duo de boel niet redden: De Boezemvriend is vooral een langdradige, weinig humoristische film met houterig geacteer. Kortom, op komisch gebied een lachertje!

avatar van DV1984

DV1984

Geweldige humor van Andre van Duin!